Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Co można zrobić z truskawek?

2022-05-08
Co można zrobić z truskawek?

Truskawki to – bezapelacyjnie – ulubione sezonowe owoce Polaków. Kupujemy je kilogramami i zawsze czekamy z niecierpliwością na kolejny sezon, który trwa stanowczo zbyt krótko. Truskawki zajadamy od razu po umyciu lub robimy z nich musy, koktajle, ciasta czy przetwory. Tak wiele można zrobić z tych cudownych owoców! Co konkretnie? O tym właśnie jest ten tekst.


Co można zrobić z truskawek?

Co zrobić z truskawkami? Oczywiście zjeść je! A w jakiej formie? To już zależy tylko od Ciebie, Twojej inwencji twórczej i oczywiście umiejętności. Spokojnie, poradzisz sobie z wieloma przepisami, nawet jeśli masz dwie lewe ręce. Truskawki to bardzo wdzięczny owoc do obróbki. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Truskawki to nie tylko pyszny owoc, ale przede wszystkim bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nich witaminę C, A i E, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego truskawki obfitują w fosfor i krzem, magnez, mangan, potas i cynk. Zawierają kwas elagowy, który charakteryzuje się działaniem antynowotworowym. Truskawki to również idealny element diety osób, które chcą obniżyć cholesterol. Nie myśl więc sobie, że te owoce to tylko przyjemny smak. To także naprawdę wartościowy produkt spożywczy, który powinniśmy jeść dla swojego zdrowia. Nie tylko dla dobra kubków smakowych. Jeśli zastanawiasz się zatem, co zrobić z truskawek na zimę czy też na najbliższe śniadanie, koniecznie sprawdź nasze pomysły.

Czytaj także:

● Jak zrobić dżem z truskawek? 

● Najprostsze ciasto z truskawkami 

● Jak się robi kompot z truskawek?

Co można zrobić z truskawek na szybko?

Najszybszy sposób na truskawki to oczywiście obranie ich i zjedzenie wprost z miseczki, z cukrem i śmietaną bądź bez. Ale to przecież byłoby zbyt proste. Na szybko truskawki możesz przemienić w pyszny koktajl mleczny, na bazie jogurtu, kefiru czy mleka. Będzie doskonale smakować zwłaszcza na śniadanie, jeśli dodasz do niego też inne owoce i…płatki. Tak, płatki owsiane lub jaglane zapewnią Ci dodatkową ilość błonnika, węglowodanów, a nawet białka. Zapełnią żołądek i sprawią, że nie będziesz odczuwać głodu przez kilka godzin. Koktajl zrobisz w kilka chwil, jeśli posiadasz dobry blender.

Na szybko z truskawkami zrobisz także pyszną sałatkę! To już bardziej pomysł na to, co można zrobić z truskawek na obiad. Słodko-słona sałatka, w sam raz dla fanów orzeźwiających lekkich dań. Jak zrobić szybką sałatkę z truskawkami? Przyda Ci się 200 gramów truskawek, roszponka bądź rukola (ta druga jest bardziej wyrazista, więc smak obu wersji sałatki będzie bardzo różny). Oprócz tego konieczny będzie ser, na przykład ricotta lub blue, a także orzechy włoskie lub migdały. Na tak przygotowanej sałatce możesz położyć grillowaną pierś z kurczaka lub łososia, choć nie jest to konieczne. Truskawki dokładnie umyj i osusz, a następnie pozbądź się szypułek. Pokrój je na ćwiartki. Sałatę także umyj i osusz, a następnie przełóż do miski. Ułóż na niej kawałki sera i truskawki, posyp całość orzechami. Do sałatki przydałby się jeszcze dressing, na przykład z octem balsamicznym. Zrobisz go z łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy i odrobiny miodu. Do tego dodaj sól i pieprz. Wymieszaj całość i wylej na sałatkę. Wymieszaj i zajadaj!

Czytaj także:

● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!

● X przepisów na koktajl truskawkowy. Idealne w szczycie truskawkowego sezonu!

● Nalewka z truskawek. Poznaj nasz przepis!

Co można zrobić z truskawek na śniadanie?

Śniadanie z truskawkami to letnia codzienność w wielu polskich domach. Podczas sezonu na truskawki bardzo chętnie dołączamy je do wszystkich dań, by zajadać je w każdej możliwej formie. Na śniadanie sprawdzi się koktajl, o którym wspominaliśmy wyżej, ale owsianka z truskawkami włożona w salaterki, czy placuszki z tymi owocami. To sposób na to, co z truskawek dla dzieci można zrobić w niedzielny poranek. Czego potrzebujesz? Przydadzą się oczywiście truskawki, a także szklanka mąki – na przykład kukurydzianej – szklanka mleka i jedno jajko. Aby placuszki pięknie urosły, dodaj do nich również łyżeczkę sody oczyszczonej. Wysyp truskawki na durszlak, by dobrze je umyć. Do samych placków wystarczy 100 gramów, jednak zwiększ trochę tę ilość, gdyż warto ozdobić je truskawkami już na talerzu. Zacznij od pokrojenia truskawek w cienkie plasterki. Rozpadną się w cieście, jednak nie martw się, właśnie o to chodzi. Wrzuć je do miski, dorzuć pozostałe składniki i wymieszaj wszystko dokładnie, by powstało gęste, jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej. Gdy tylko będzie gorący, zacznij łyżką układać na patelni placuszki. Smaż przez chwilę, aż zauważysz bąbelki na cieście. Przewróć na drugą stronę i także smaż minutę lub dwie. Placuszki powinny być lekko zarumienione. Przełóż je z patelni na ręcznik papierowy, by pozbyć się oleju. Wyłóż je na talerz i ozdób truskawkami bądź innymi owocami. Palce lizać!  

Co można zrobić z truskawek do picia?

Truskawki to nie tylko świetny owoc, z którego wyczarujesz wiele doskonałych dań. To także baza do napojów. Na przykład? Tu do głowy przychodzi orzeźwiająca lemoniada z truskawek! Jak ją zrobić? Wystarczy pół kilograma owoców, litr wody, cytryna i lód. Najpierw zajmij się truskawkami. Obierz je z szypułek i dokładnie umyj, by pozbyć się zabrudzeń i piasku. Do lemoniady możesz wybrać bardziej obite owoce, bo i tak nikt ich nie będzie podziwiać. A przecież te również smakują świetnie. Wrzuć je do blendera i zrób z nich gładki mus. Przerzuć mus do dzbanka i zalej wodą. Dodaj sok z całej cytryny, a także – jeśli chcesz – kilka listków mięty, by lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca. Nie zapomnij o kostkach lodu!

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z dużą ilością truskawek, możesz przygotować także kompot. Zamknij go w słoiki, by cieszyć się smakiem także zimą. Jak zrobić kompot truskawkowy? Oczyść kilogram truskawek i pozbądź się szypułek. W tym czasie wlej dwa litry wody do garnka i dodaj 200 gramów cukru. Może być go mniej – wszystko zależy od Ciebie. Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do garnka także truskawki. Gotuj całość przez kilka minut, aż truskawki zrobią się miękkie, oddadzą swój kolor i sok. Sprawdź, jak smakuje kompot i ewentualnie daj mu jeszcze trochę czasu bądź dosłodź go zgodnie z preferencjami.  

Co można zrobić z truskawek na zimę?

Co zrobić z truskawek? Przetwory, oczywiście! O jednym z nich pisaliśmy powyżej – kompot z truskawek to bardzo popularny sposób na przetworzenie dużej ilości pięknych truskawek i zachowanie ich smaku na zimę. Jednak nie tylko to zamkniesz w słoikach. Idealnym przetworem na zimę jest oczywiście dżem. Dżem truskawkowy możesz zrobić z cukrem, cukrem żelującym (to szybka metoda) bądź w ogóle bez cukru. Dziś podamy Ci przepis na ten ostatni dżem – najzdrowszy, z całą masą owoców. Jak go zrobić? Potrzebujesz dwóch kilogramów zdrowych truskawek oraz naturalnej pektyny. Konieczna będzie też szczypta soli, która jest idealnym konserwantem. Wiele można powiedzieć na temat cukru, ale niestety nie jest on dodawany do przetworów przez przypadek. To także konserwant, który pomaga zachować świeżość przetworów. Jednak bez cukru również dasz sobie radę. Zacznij od wybrania odpowiednich truskawek. Muszą być zdrowe, dojrzałe, bez żadnej skazy. Nieświeże truskawki niestety zepsują cały dżem. Umyj je i pozbądź się szypułek. Następnie włóż je do garnka i dodaj szczyptę soli. Proces, który za chwilę się rozpocznie, określa się jako janginizowanie. Sól wyciąga smak owoców, a także zawarty w nich cukier. Dzięki dodatkowi soli owoce puszczają więcej soku, co ułatwia przygotowanie naturalnego dżemu bez cukru. Zacznij dusić owoce na małym ogniu i pozwól im się rozpaść. To może zająć nawet godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, by uniknąć jakichkolwiek przypaleń. Gdy owoce puściły już sok, możesz odlać odrobinę do szklanki i właśnie w niej rozpuścić dwie łyżki naturalnej owocowej pektyny. Dzięki niej dżem będzie zwarty. Wlej zawartość szklanki do garnka i mieszaj. Obserwuj, czy przypadkiem nie zrobiły się grudki. Jeśli tak, możesz rozbić je za pomocą blendera. Gotuj dżem do czasu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Następnie przełóż go do słoiczków i koniecznie poddaj przetwory pasteryzacji, by wydłużyć ich przydatność do spożycia.  

Co z truskawek? Przepisy są przeróżne, a jednak wszystkie dania wychodzą z nich przepyszne. Nieważne czy jest to koktajl, lemoniada czy idealny dżem – truskawki w każdej formie smakują fantastycznie!  

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel