Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

2022-04-08
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Proces pasteryzacji jest jedną z najskuteczniejszych metod przedłużenia trwałości jedzenia. Tę technikę można wykorzystać podczas przyrządzania takich przetworów, jak dżemy, konfitury, soki, ale również mięso, zupy, bigos, gulasz czy sałatki. Wygodną formą jest pasteryzacja w piekarniku. Zobacz, na czym polega.

Czy można pasteryzować słoiki w piekarniku?

Powszechnie znany sposób pasteryzowania słoików polega na ich podgrzewaniu w garnku wypełnionym wodą. Tymczasem inną, równie skuteczną metodą konserwacji żywności jest pasteryzowanie przetworów w piekarniku.

Zanim umieścisz swoje słoiki w piekarniku, sprawdź, czy są szczelne. Niedopuszczalne jest pasteryzowanie jedzenia umieszczonego w uszkodzonych słoikach – dotyczy to zarówno naczynia, jak i nakrętki.

Do pasteryzacji w piekarniku najlepiej użyć klasycznych słoików twist-off z metalową nakrętką. Szczelne produkty tego rodzaju znajdziesz w sklepie Florina. Z kolei słoiki typu wek, również dostępne w asortymencie Florina, lepiej wykorzystać do pasteryzowania na mokro, czyli w garnku wypełnionym wodą.

Przed pasteryzacją zadbaj o dokładne wyparzenie słojów oraz nakrętek. Możesz to zrobić w zmywarce. Wystarczy, że umieścisz w niej osobno słoiki i osobno nakrętki, a następnie ustawisz program na 75 st. Celsjusza. Pamiętaj, by nie dodawać żadnych detergentów. Poczekaj aż słoiki się wystudzą i dopiero wtedy wyjmij je ostrożnie ze zmywarki.

Do wyparzania słoików możesz też wykorzystać piekarnik. Umieść szklane słoiki bez nakrętek w zimnym piekarniku i nagrzej go do około 100 st. Celsjusza. Trzymaj je w tak nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut. Poczekaj aż wystygną i je wyjmij. Z kolei nakrętki przelej wrzątkiem. Przedstawiony sposób wyparzania to również technika, jak pasteryzować puste słoiki w piekarniku.

Teraz możesz bezpiecznie pasteryzować jedzenie.

 

Czytaj także: Wekowanie mięsa - jak to się robi?

 

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Swoje przetwory, np. dżem, bigos czy inną potrawę, przełóż za pomocą szczypców kuchennych do słoika. Tego typu akcesoria znajdziesz w sklepie Florina. Szczypce tej marki doskonale dopasowują się do dłoni, a przy tym nie nagrzewają się i nie rysują powierzchni naczyń. Są więc bezpieczne i wygodne w użytkowaniu.

Nie napełniaj słoika jedzeniem po brzegi. Pozostaw kilka centymetrów luzu u góry. W ten sposób zapobiegniesz pęknięciu słoika pod wpływem wysokiej temperatury.

Jak pasteryzować w piekarniku? Zadbaj o to, by słoiki były czyste i suche. W razie zabrudzeń na nakrętce czy słoiku, wytrzyj je wacikiem kosmetycznym nasączonym spirytusem 70%. To istotne, ponieważ brud na zewnątrz słoika może sprawić, że pod nakrętką zaczną namnażać się bakterie. Wyłóż słoiki na blachę i umieść ją w zimnym piekarniku. Gdy słoiku znajdą się już w urządzeniu grzewczym, możesz nastawić odpowiednią temperaturę.

 

Czytaj także: Przetwory z pomidorów - 5 najlepszych przepisów na wekowanie pomidorów


W jakiej temperaturze pasteryzować słoiki w piekarniku?

Jak pewnie doskonale wiesz, pasteryzacja w garnku powinna odbywać się w temperaturze nie mniejszej niż 60 st. Celsjusza i nie większej niż 100 st. Celsjusza. Zasada ta jednak nie dotyczy pasteryzowania na sucho w piekarniku. Dlaczego? Wekowane jedzenie w piekarniku nagrzewa się znacznie dłużej niż w garnku. Dlatego ciepłota zawartości słoika będzie znacznie niższa niż powietrze w piekarniku. Nie należy więc obawiać się wyższych temperatur do pasteryzowania w piekarniku.

Zastanawiasz się, w ilu stopniach pasteryzować słoiki w piekarniku? Bezpieczną temperaturą będzie ta wynosząca 120-130 st. Celsjusza.

Nie należy stosować wyższej temperatury. Zbyt wysoka temperatura podczas pasteryzacji może spowodować rozgotowanie składników, a także utratę przez nie wartości odżywczych. Tym samym można zmarnować dużą część jedzenia.

 

Czytaj także: Czas na przetwory

 

Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku?

Gdy pasteryzujesz słoiki na mokro, dbasz o to, by woda nie zalała zakrętek. Jak natomiast zawekować słoiki w piekarniku? Musisz nie tylko pamiętać o tym, by słoiki były suche, ale również, by nie przekroczyć czasu pasteryzacji.

Ile pasteryzować słoiki w piekarniku? Czas pasteryzacji licz od momentu, gdy komora piekarnika się nagrzeje. Liczba minut jest uzależniona od rodzaju przetworów. Ile czasu pasteryzować słoiki w piekarniku? Dżemy, konfitury i soki pasteryzuj około 15-20 minut. Natomiast inne przetwory, np. mięso, poddaj dłuższemu procesowi pasteryzacji. W przypadku mięsa będzie to trzykrotna pasteryzacja, znana pod nazwą tyndalizacja. Za pierwszym razem czas tyndalizacji mięsa to 60 minut dla słoika o pojemności około 0,5-0,6 litra.

Więcej o tyndalizacji przeczytasz w artykule: Tyndalizacja - co to za metoda konserwowania żywności? 


Jak się pasteryzuje słoiki w piekarniku? Etap wyjmowania

Gdy czas na wekowanie minął, trzeba ostrożnie wyjąć słoiki z piekarnika. Najpierw jednak należy poczekać aż piekarnik wystygnie. W tym celu delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika. Dzięki temu komora szybciej będzie tracić ciepło.

Gdy piekarnik stanie się zimny, załóż rękawice kuchenne i wyłóż słoiki na blat kuchenny. Rękawice dostępne w ofercie marki Florina dobrze przylegają do dłoni, dzięki temu nie zsuną się podczas wyjmowania gorących słoików. Co więcej, zabezpieczają przed wysokimi temperaturami. Dlatego stosując je, masz pewność, że nie poparzysz sobie rąk w trakcie podnoszenia rozgrzanych naczyń. Na koniec mocno dokręć słoiki.

Pozwól słoikom wystygnąć. Najlepiej ustaw je do góry dnem. Po kilku godzinach sprawdź ich nakrętkę. Jeżeli będzie lekko wklęsła, oznacza to, że słoiki są szczelnie zamknięte. Ich szczelność jest niezbędna do tego, by proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie.

Wystudzone słoiki możesz schować w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Idealne okażą się np. szafki kuchenne albo spiżarnia. Po przetwory sięgaj nie tylko w okresie zimowym, ale również przez cały rok.

Wiesz już, jak wekować słoiki w piekarniku, pozostałe metody pasteryzacji poznaj czytając artykuł: Jak pasteryzować słoiki? 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Słoik Bormioli Rocco Fido 4 l

Słoik Bormioli Rocco Fido 4 l

68,49 zł brutto47,90 zł brutto
Słoik Bormioli Rocco Fido 350 ml

Słoik Bormioli Rocco Fido 350 ml

25,48 zł brutto17,80 zł brutto
pixel