Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak się robi kompot z truskawek?

2022-05-20
Jak się robi kompot z truskawek?

Co najbardziej kojarzy Ci się z latem? Lekkie ubrania, piekące słońce, letni deszcz i oczywiście…truskawki! Tak, to najbardziej letnie owoce, które po prostu trzeba zjeść w sezonie. A ten trwa od maja do końca lipca. Jednak z truskawkami można zrobić naprawdę wiele – zajadać je na surowo, użyć do deserów, zrobić dżemy i kompoty. Dziś skupimy się na tych ostatnich.


 


Kompot z truskawek – właściwości

Kompot z truskawek to pyszny dodatek do obiadów – także zimowych. Kiedy masz już dosyć popijania ciepłych herbatek, zawsze możesz sięgnąć po słoik z kompotem przygotowanym latem. Tym bardziej, że kompot z truskawek do obiadu jest skarbnicą wartości odżywczych. Znajdziemy w nim wiele witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. To istotne zwłaszcza zimą. Oczywiście kompot z truskawek jest też bogaty w polifenole, które są antyoksydantami, charakteryzującymi się właściwościami przeciwzapalnymi, uszczelniającymi naczynia krwionośne. Wymiatają też wolne rodniki z naszego organizmu, co chroni przed rozwojem wielu chorób, między innymi nowotworów. Kompot nie jest lekiem, jednak uwzględnienie go w swojej diecie z pewnością będzie mądrym posunięciem. A skoro mowa o diecie – ile kalorii ma kompot z truskawek? Kcal zależą od ilości cukru, jaką wykorzystasz do przygotowania napoju. Kompot z niewielką ilością cukru będzie miał około 70 kcal w 200 mililitrach. Jak zrobić kompot z truskawek? Do tego potrzebujecie kilku akcesoriów.

Czytaj także:

● Jak zrobić kompot z rabarbaru?
● Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni?
● Najlepszy przepis na kompot z czereśni 
● Przetwory owocowe we własnym domu - czyli wszystko o sokownikach 

Jak ugotować kompot z truskawek? Potrzebujesz kilku drobiazgów

Jak się robi kompot z truskawek? To zależy od tego, jaki przepis wybierzesz. Jeden z nich wymaga tylko owoców, cukru, wody i słoików. Inny, podczas którego gotujesz kompot, wymaga garnka. Garnek nie musi mieć grubego dna. Wystarczy, by był pojemny. Nabierki umożliwią Ci przelanie kompotu do odpowiedniego naczynia, takiego jak butelka czy dzbanek do napojów. I to tyle. Aby zrobić kompot z truskawek na zimę czy lato, wcale nie potrzebujesz wielu akcesoriów.

Kompot z truskawek – przepis

Kompot z truskawek na lato nie wymaga dużo pracy. Przygotujesz go w kilka chwil. Jedynym czasochłonnym zajęciem jest umycie i obranie truskawek. Gdy robisz duże ilości kompotu, najlepiej będzie skorzystać ze szczypiec do szypułek, dzięki którym nie pobrudzisz sobie dłoni. Pamiętaj także, że kompoty najlepiej przygotowywać z dojrzałych, ale nie zepsutych owoców. To dotyczy zwłaszcza kompotu na zimę, który będzie przecież leżeć w piwnicy przez kilka dobrych miesięcy. Ilość truskawek zależy od Ciebie. Im ich więcej, tym bardziej aromatyczny i intensywny smak kompotu. Kilogram owoców wystarczy na dwa litry wody. Jak słodzić kompot z truskawek? Ile cukru na litr wody wystarczy, by napój był smaczny? Około 100 gramów z całą pewnością będzie odpowiednią ilością. Oczywiście kompot możesz dosłodzić już po ugotowaniu go. Wlej do garnka dwa litry wody, dodaj cukier i zagotuj całość, by cukier się rozpuścił. Następnie zmniejsz ogień i dosyp wszystkie truskawki. Gotuj całość przez kilka minut. Poczekaj, aż truskawki oddadzą swój kolor i staną się miękkie. Wtedy możesz wyłączyć kompot. Jest gotowy, by nalać go do szklanki i wypić ze smakiem.

Kompot z truskawek na zimę

Kompot do słoika wymaga mniej pracy, jednak konieczna jest tu pasteryzacja. Kompot z truskawek bez pasteryzacji nie wytrzyma zbyt długo – owoce popsują się, a ze smaku lata zamkniętego w słoiku nie pozostanie nic ciekawego. Do zrobienia tego kompotu potrzebujesz dużych słoików – około litrowych. Włóż do nich równą ilość truskawek, do ¾ wysokości słoika. Dosyp cukier, w każdym słoiku tyle samo, a następnie zalej owoce wodą. To tyle. Teraz musisz tylko zakręcić słoiki i poddać kompot procesowi pasteryzacji. Będzie czekać na Ciebie w piwnicy czy spiżarni, by otworzyć go zimą, na przykład w połowie mroźnego stycznia. To najlepszy sposób na przywołanie smaków lata.

Truskawki to naprawdę wdzięczne owoce – możesz zrobić z nich tak wiele przetworów. W tym roku koniecznie wykorzystajcie je, by zrobić pyszne dżemy, konfitury i oczywiście kompoty!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel