Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić popcorn w garnku?

2022-04-02
Jak zrobić popcorn w garnku?

Gdy masz ochotę na przekąskę, sięgnij po popcorn w garnku. Taka przegryzka, tradycyjnie kojarzona z wyprawami do kina, umili Ci także czas podczas nauki, pracy, czytania książek czy oglądania seriali. Jak zrobić popcorn w garnku? Poznaj kilka sposobów, dzięki którym Twój popcorn będzie mniej kaloryczny.

Przepis na popcorn w garnku

Popcorn robiony w garnku może smakować jak ten, który można kupić przed seansem w kinie. Co więcej, jego przygotowanie nie powinno sprawić Ci trudności. Jeżeli lubisz ciekawe kompozycje smakowe, możesz dodać do niego różne dodatki, np. masło klarowane czy karmel.
Popcorn z torebki umieść w garnku i nakryj bardzo dokładnie pokrywką. Gdy popcorn zacznie się prażyć, usłyszysz dźwięk stukających ziarenek o pokrywkę. Popcorn powinien być gotowy, gdy liczba uderzeń wyraźnie się zmniejszy i będą pojedynczo występować co kilka sekund. Wówczas należy zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę podgrzewać przekąskę.

Na koniec potrzebna będzie Ci solniczka do posolenia popcornu. Możesz także zrezygnować z soli na rzecz np. karmelu.

 

Czytaj także: Wszystko, co musisz wiedzieć o garnkach emaliowanych

 

Popcorn karmelowy w garnku

Jeżeli masz ochotę na małe urozmaicenie zwykłego popcornu, dodaj do niego karmelową polewę. Jak przygotować taki popcorn w garnku?

Najpierw przyrządź popcorn, jak wskazuje na to przedstawiona powyżej receptura. Następnie w dużym garnku zagotuj 125 g masła, 50 ml miodu oraz 1 szklankę cukru. Po kilku minutach dodaj 1/3 łyżeczki sody i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut. Po zdjęciu garnka z palnika dosyp do uzyskanej mieszanki popcorn i szybko wymieszaj.

Jak zrobić popcorn w garnku – ile oleju?

Pamiętaj, że popcorn – jak każde inne danie – może się przypalić. Jednakże istnieje sposób na to, by bezpiecznie wykonać go bez dodatku tłuszczu.

Gdy wybierasz tradycyjny sposób przyrządzenia popcornu z użyciem tłuszczu, wlej tyle oleju, by pokrył on cały spód garnka. Dobrymi olejami do przyrządzania popcornu jest oliwa albo olej kokosowy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić maślany popcorn w garnku, pamiętaj, by zrezygnować ze zwykłego masła, ponieważ może ono w bardzo krótkim czasie się przypalić. Chcąc zrobić popcorn w garnku na maśle, lepiej wybrać masło klarowane, znane też pod nazwą ghee.

Domowy popcorn w garnku możesz zjeść także wtedy, gdy jesteś diecie. Pod warunkiem jednak, że zadbasz o to, by nie było w nim wiele tłuszczu oraz soli. Jeżeli masz ochotę na zdrowszą wersję popcornu, nie dodawaj wcale oleju. Wybierz za to odpowiednie naczynie do jego prażenia. Sprawdzi się tu idealnie garnek nieprzywierający Florina Bono by Mateusz Gessler 28 cm 6,1 l, polecany przez Mateusza Gesslera, ambasadora marki Florina. Dzięki powierzchni, która nie przywiera, dania lepiej smakują, a przy tym dostarczają mniej pustych kalorii niż te robione na głębokim oleju.

 

Czytaj także: Garnki emaliowane - czy nadal warto mieć je w swojej kuchni?

 

Popcorn do mikrofali w garnku

Jeżeli kupiłeś w sklepie popcorn do mikrofali, ale niestety urządzenie nie działa lub nie masz takiego sprzętu w domu, wystarczy, że rozetniesz opakowanie i wsypiesz zawartość do garnka. Następnie przykryj garnek pokrywką i umieść na palniku. Kontroluj temperaturę, by nie przypalić popcornu. Najlepiej, by płomień pod garnkiem był nieco mniejszy od średniego.

W przypadku, gdy przysmak przyrządzasz na kuchence elektrycznej, jej moc ustaw na połowę jej możliwości. Taki popcorn, przeznaczony do mikrofali, zazwyczaj nie musi być smażony w głębokim oleju, bo sam w sobie zawiera już dodatek tłuszczu.

Popcorn na patelni bez tłuszczu

Ciekawą alternatywą jest przygotowanie popcornu na patelni. Do tego celu nadadzą się patelnie nieprzywierające z naszej kategorii Mateusz Gessler poleca. Można na nich smażyć bez grama tłuszczu. Dzięki temu posiłki są mniej kaloryczne, a ich smak bardziej wyrazisty. W przypadku przyrządzania popcornu warto sięgnąć po patelnię wok Florina Bono by Mateusz Gessler 28 cm. Naczynie jest nieco głębsze niż tradycyjne patelnie, co ułatwia przygotowywanie popcornu.

Sposób przyrządzenia takiej potrawy jest niezwykle prosty. Wystarczy, że rozgrzejesz suchą patelnię, wsypiesz na nią ziarna i nakryjesz pokrywką. Co kilka sekund należy potrząsnąć patelnią. Gdy wszystkie ziarenka się uprażą, popcorn będzie gotowy do podania.

Przygotowując popcorn załóż rękawice kuchenne, które ochronią Cię przed poparzeniem. Bardzo dobrym pomysłem jest także wybór garnków z kolekcji Mateusz Gessler poleca, których rączki nie nagrzewają się podczas gotowania. Przykładem jest chociażby garnek nieprzywierający Florina Bono by Mateusz Gessler 20 cm 2,5 l.
Gotowy popcorn możesz przesypać do miski i zabrać na wieczorny seans przed telewizorem czy wieczór z książką.

 

Czytaj także: Najlepszy garnek aluminiowy do Twojej kuchni

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel