Kabaczek faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa!
Kabaczek to takie warzywo, które podobnie jak paprykę czy bakłażana, można faszerować i zapiekać w piekarniku. Przyrządzenie takiego przysmaku nie wymaga wielu godzin pracy. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednio farsz, wydrążysz część w kabaczku i umieścisz w nim ulubione składniki. Oto kilka propozycji na kabaczek faszerowany.
Kabaczek faszerowany – przepisy
Kabaczek to letnie warzywo, które wyróżnia się niską kalorycznością i niezwykłym smakiem. Jest na tyle uniwersalne, że można wykorzystać je do przyrządzania różnego rodzaju dań. Poniżej przedstawiamy pomysły na to, jak przyrządzić kabaczek z farszem.
Wskazówka: Chcąc przygotować kabaczek w piekarniku, potrzebne Ci będzie odpowiednie naczynie do zapiekania. W ofercie Florina znajdziesz naczynia żaroodporne, które nie pękają pod wpływem wysokich temperatur, a także naczynia z dołączonymi podkładkami, by móc wygodnie podawać jedzenie.
Czytaj także: Przetwory z kabaczka - 5 pomysłów
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Popularnym wkładem do kabaczka może być mięso mielone. Chcąc nafaszerować kabaczka, zacznij od przekrojenia go ostrym nożem, np. jednym z dostępnych w ofercie Florina, które są wygodne w obsłudze i ergonomiczne, a następnie wydrąż środek. Teraz czas na uzupełnienie wnętrza przyrządzonym farszem.
Zobacz, jak zrobić kabaczek faszerowany mięsem mielonym w różnych konfiguracjach.
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym z indyka
Do faszerowania kabaczka możesz wykorzystać mięso mielone z indyka. Do mięsa dodaj jajko, posiekaną na desce cebulę oraz przyprawy, np. sól i pieprz. Dosyp odrobinę bułki tartej i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotową mieszankę umieść w kabaczku i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 45 minut. Kabaczek faszerowany możesz podawać z ulubionymi sosami, np. sosem pomidorowym.
Wskazówka: Jeżeli chcesz, by kabaczki elegancko i nowocześnie się prezentowały, możesz wykorzystać do ich serwowania deskę z oferty marki Florina. W sklepie znajdziesz np. deski bambusowe, które wyglądają na tyle estetycznie, że można nie tylko na nich kroić jedzenie, ale też podawać przekąski.
Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka? [wstawić link do artykułu po publikacji]
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i serem
Chcąc nieco urozmaicić tę potrawę, możesz wierzch kabaczka posypać startym serem. Wówczas składniki potrawy będą lepiej łączyć się ze sobą, a całe danie będzie bardziej soczyste. Rodzaj wybranego sera zależy od Twoich preferencji. Możesz np. postawić na klasyczną mozzarellę.
Faszerowany kabaczek mięsem mielonym i pomidorami
Do dania możesz na koniec dodać kilka kawałków pomidorów lub zdecydować się na kabaczek faszerowany w całości pomidorami. W tym celu musisz wcześniej na patelni usmażyć mięso mielone i wymieszać z pomidorami za pomocą łopatki. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć także pomidorów z puszki lub po prostu koncentratu pomidorowego. Nie zapomnij przyprawić dania solą i pieprzem lubi innymi ulubionymi przyprawami.
Pamiętaj, by stawiać na drewniane lub plastikowe bądź silikonowe łopatki. W ten sposób zabezpieczysz naczynia, np. patelnię, przed porysowaniem. Tego rodzaju bezpieczne produkty znajdziesz w sklepie Florina.
Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce? [wstawić link do artykułu po publikacji]
Kabaczek faszerowany kurczakiem
Równie smacznym rozwiązaniem na kabaczek faszerowany jest dodanie do farszu kawałków kurczaka. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem słodkiej papryki, soli, pieprzu lub innych przypraw, np. czosnku, oregano lub ziół prowansalskich. Następnie umieść przygotowany farsz w kabaczku. Na wierzch połóż kawałki sera, pieczarek lub warzyw. Zapiekaj około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza do momentu, gdy kabaczek będzie miękki.
Kabaczek faszerowany wegetariański
Ciekawą propozycją jest kabaczek faszerowany warzywami. Farsz możesz przyrządzić, łącząc ze sobą paprykę, pieczarki, cebulę, cukinię i inne ulubione dodatki. Wszystkie składniki umyj i pokrój w kosteczkę, następnie przekładaj je do kabaczka, wykorzystując do tego przybory kuchenne, np. używając łyżki do serwowania Florina Multi Smart. Zapiekaj całość w piekarniku przez około 40 minut.
Czytaj także: Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej? [wstawić link do artykułu po publikacji]
Kabaczek faszerowany warzywami i ryżem
Interesującym rozwiązaniem jest przepis na kabaczek faszerowany z dodatkiem ryżu. Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem takiego dania, pamiętaj o tym, by przed faszerowaniem ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami producenta. Następnie dokładnie wymieszaj ryż z warzywami i przyprawami. Zapiecz w piekarniku.
Danie gotowe.
Czytaj także: 5 pomysłów na przetwory z cukinii – przepisy