Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Najlepsza suszarka do grzybów, owoców i warzyw, czyli jaka?

2020-08-11
Najlepsza suszarka do grzybów, owoców i warzyw, czyli jaka?

Suszenie obok wekowania, to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Wykorzystuje się ją od lat. Znały ją już nasze mamy, babcie, a nawet prababcie. Suszyć można praktycznie wszystko – od ziół, grzybów, warzyw, owoców, aż po mięso. Do niedawna, aby wysuszyć żywność trzeba było obejść się bez odpowiednich sprzętów. Chyba nie jedna osoba widziała w domu swojej babci sznurki z grzybami zwisające nad piecem? Teraz nie jest, to już konieczne. Wszystkie tradycyjne metody może zastąpić suszarka do owoców i grzybów. Czy warto ją kupić? Jakie są jej zalety? Co można w niej suszyć? 

Po co suszyć żywność?

To jednej z najlepszych i najprostszych sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się suszonymi dodatkami nawet zimą. Suszenie żywności polega na odparowywaniu wody (pozbawieniu suszonych produktów około 3/4 wody) i co za tym idzie zabezpieczeniu produktu przed zepsuciem. Nie od dziś wiadomo, że wilgotne produkty szybko się psują lub robaczywieją. W taki sposób suszyć można właściwie wszystko – od warzyw, owoców, grzybów, aż po zioła czy mięso.

Suszoną żywność można wykorzystać np. zimą, gdy nie mamy dostępu do świeżych produktów. To też doskonała, zdrowa przekąska. W erze fast-food i jedzenia naszpikowanego chemicznymi dodatkami, nie ma nic lepszego niż zdrowa, naturalna, suszona żywność. Susząc ją własnoręcznie mamy pewność tego co jemy.

Kolejną zaletą domowego suszenia żywności są oszczędności. O wiele taniej jest, gdy samemu ususzymy świeże grzyby, owoce czy warzywa, niż gdybyśmy mieli kupić później taką samą ilość produktów wysuszonych. Ceny gotowych suszonych grzybów mogą przerażać. A przecież często wystarczy wybrać się tylko do lasu – za samodzielnie zebrane zbiory nie zapłacimy ani złotówki. Dlatego suszarka do warzyw czy innych produktów może się nam szybko zwrócić.

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw - najszybsza metoda na suszenie żywności

Suszarka spożywcza składa się zazwyczaj z kilku sit, na których należy po prostu odpowiednio rozłożyć wcześniej przygotowane produkty. W podstawie każdego takiego urządzenia, które odpowiada za suszenie owoców czy grzybów znajduje się specjalny mechanizm odpowiadający za proces wentylacji i ogrzewania. Za sprawą gorącego powietrza ułożona na sitach żywność zostaje pozbawiona odpowiedniej ilości wody, która ulatuje w postaci pary.

Jaka jest najlepsza suszarka do grzybów? Ile prądu pobiera suszarka do grzybów? Czy możliwe jest też suszenie owoców w suszarce? Na te i inne pytania należy odpowiedzieć zanim podejmiemy decyzję o zakupie urządzenia.

Suszenie jabłek w suszarce do żywności Florina.pl

Suszarka do grzybów jaką wybrać?

Wybierając suszarkę do grzybów należy skupić się na jej podstawowych parametrach. Czym powinna charakteryzować się dobra suszarka do jedzenia? Jakie parametry są najważniejsze?

  1. Pojemność ten parametr ma kluczową rolę. Im większa suszarka, tym jednorazowo można wysuszyć więcej żywności. Obecnie spotykane są suszarki o pojemności od 8 do 1 litra.
  2. Sita – bardzo ważna jest nie tylko ich ilość, ale też średnica i wysokość. Gdy brzegi sit suszarki są wysokie, można w niej suszyć żywność w większych kawałkach, a nawet w całości. Jeśli chodzi o ilość – to mniejsze suszarki mają ich zaledwie 3, a największe nawet 10. Niektóre modele urządzeń posiadają nawet sita obrotowe.
  3. Moc – jak w każdym urządzeniu, tak i tu jest ona niezwykle ważnym parametrem. W większości suszarek do żywności waha się ona od 24 do 500 W, niektóre mogą pracować nawet z mocą 700 W. Parametr ten ma znaczący wpływ na szybkość suszenia.
  4. Regulacja temperatury – suszarka do grzybów z regulacją temperatury pozwala użytkownikowi na regulację siły i mocy podmuchu w zależności od suszonych produktów.
  5. Zabezpieczenia – warto sprawdzić czy kupowane urządzenie ma ogranicznik temperatury.
  6. Automatyczne wyłączanie – dzięki tej funkcji nie będzie potrzeby ciągłego kontrolowania pracy urządzenia i obawy przed nadmiernym wysuszeniem żywności.
  7. Jakość materiałów i solidność wykonania – przeglądając strony z frazami - suszarka do grzybów ranking – od razu natkniemy się na opinie i oceny dotyczące nie tylko użytych materiałów, ale też i szczelności urządzenia. Warto też wybrać model, który wykonany jest z przezroczystego tworzywa. Dlaczego? Dzięki temu możemy swobodnie zaglądać do wnętrza urządzenia bez obawy utraty ciepła.
  8. Dołączona instrukcja ustawień temperatury – jest to naprawdę ważne, bo ustawienia te mogą się różnić w zależności od urządzenia.



Parametry i zalety suszarki do grzybów Botti Domenica

Jaka suszarka do grzybów sprawdzi się najlepiej w domowych warunkach? Odpowiedzią może być Suszarka do grzybów DOMENICA. Co ją wyróżnia?

To urządzenie wszechstronne. Można w niej suszyć zarówno grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Jedno urządzenie, a tyle możliwości! Suszarka botti wyposażona została w pięć sit – tym samym mamy do dyspozycji pięć poziomów suszenia. Wysokość komór suszenia to 3,4 cm. Górnej komory suszenia to 5 cm. Pięć nakładanych sit można wykorzystać również do pojedynczego użycia. Co ważne – wewnętrzna średnica sit to 31,5 cm.

Suszenie grzybów kurek w suszarce do żywności Florina.pl

Cyrkulacja powietrza wspomaga efektywność suszenia, a mikroprocesor kontrolujący pracę zapewnia najwyższą jakość suszonych produktów.

Producent zadbał również o zabezpieczenie przed przegrzaniem. Suszarka do żywności Botti posiada też regulację poziomu temperatury w zakresie od 35 do 70°C. Dzięki temu uzyskamy odpowiednie warunki do suszenia każdego typu produktów, bez obawy o utratę ich walorów smakowych i wartości spożywczych. Suszarka ma optymalną moc 245 W i wbudowany wentylator, dzięki czemu produkty zostaną szybko, dokładnie i równomiernie wysuszone. Wykonana została z najwyższej jakości tworzywa sztucznego. Dodatkowym atutem jest przeźroczysta obudowa, dzięki czemu proces suszenia można kontrolować na bieżąco.

Regulator temperatury suszarki do grzybów Botti Florina.pl

Urządzenie bardzo łatwo utrzymać w czystości. Stosunek ilość produktów, które można jednorazowo wysuszyć do pobieranej mocy jest naprawdę korzystny.

Szukając dobrej i stosunkowo taniej suszarki do grzybów i innych produktów, nie można przejść obojętnie obok oferty Botti.

Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście suszonych grzybów, owoców lub warzyw, to warto to zmienić. Suszarka sprawia, że cały proces jest niebywale prosty i nie wymaga od nas ani specjalnych umiejętności, ani też czasu. A efekt? Zdrowe suszki, które możemy wykorzystać o każdej porze roku.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

pixel