Nalewka z truskawek. Poznaj nasz przepis!
Czy z truskawek można robić tylko dżemy, koktajle i ciasta? Oczywiście, że nie. Jak wszystkie owoce, truskawki sprawdzą się również podczas przygotowywania nalewek. A nalewka z truskawek nie ma sobie równych! Jak ją zrobić? Wcale nie potrzebujesz dużej ilości składników. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo nalewki spróbujesz dopiero po kilku miesiącach.
Nalewka z truskawek na spirytusie - przepis
Jak zrobić nalewkę z truskawek? Na to istnieje co najmniej kilka sposobów. Ten najbardziej tradycyjny jest właśnie na spirytusie. Domowa nalewka z truskawek na spirytusie będzie oczywiście dużo mocniejsza, niż na wódce, jednak nadal będzie smakować doskonale. Zachowa również idealny kolor. Czego potrzebujesz? Przydadzą Ci się ładne truskawki – dwa kilogramy – a także dwa litry spirytusu i pół kilograma cukru. Oczywiście możesz zmniejszyć proporcje, robiąc nalewkę z litra spirytusu i mniejszej ilości truskawek. Zacznij od przygotowania truskawek. Umyj je dokładnie i pozbądź się szypułek. Wybierz słoik, który będzie wystarczająco duży, by pomieścić wszystkie składniki. Wsyp je do słoika i zasyp cukrem. Odstaw na dwa dni, by owoce puściły sok. Po tym czasie musisz już tylko wlać do słoika spirytus. Zamknij słój i odstaw w zacienione miejsce na trzy tygodnie. W tym czasie owoce utracą swoją piękną barwę, jednak nalewka będzie idealnie czerwona. Możesz zlać powstałą nalewkę do butelek bądź innego słoika – tu przyda się lejek. Zamknij ją dobrze i odstaw. Dobra nalewka z truskawek powinna postać w chłodnym miejscu przez co najmniej trzy miesiące. Wtedy możesz już spokojnie degustować swój pyszny wyrób. Nalewka z truskawek na spirytusie jest gotowa.
Czytaj także:
● Co można zrobić z truskawek?
● Najprostsze ciasto z truskawkami
● Jak się robi kompot z truskawek?
Nalewka z truskawek na wódce – przepis
Nalewka z truskawek na wódce jest dużo słabsza, ma mniej procent alkoholu, dlatego będzie idealna dla osób, które lubią delikatne trunki. Nie musisz się martwić, że wódka nie sprawdzi się równie dobrze, co spirytus. Alkohol świetnie konserwuje, a nalewka będzie mogła stać na półce przez długie miesiące. Możesz skorzystać z powyższego przepisu, zamieniając spirytus na wódkę. Jeśli chcesz, by nalewka była jednak trochę bardziej wyrazista i mocna, możesz wymieszać spirytus z wódką. Wszystkie opcje są dozwolone. Pamiętaj przy tym, że korzystając z wódki możesz macerować owoce krócej, tworząc nie nalewkę, ale wódkę truskawkową. Taka szybka nalewka truskawkowa również jest smaczna.
Czytaj także:
● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
● Jak zrobić dżem z truskawek?
● X przepisów na koktajl truskawkowy. Idealne w szczycie truskawkowego sezonu!
Nalewka z truskawek z miętą
Truskawki i mięta to zgrana para. Te dwa smaki świetnie do siebie pasują, również w alkoholu. Dzięki dodatkowi mięty nalewka jest bardziej orzeźwiająca, lekka. Jak ją zrobić? Wykorzystaj dwa kilogramy truskawek, cały pęczek mięty i litr spirytusu oraz litr wódki bądź wody (w zależności od tego, jak ma smakować nalewka). Do tego konieczny będzie również cukier. Na durszlak przerzuć truskawki i umyj je oraz pozbądź się szypułek. Wybierz te owoce, które są ładne i niepoobijane. Odmierz 400 gramów cukru – tu przyda się waga kuchenna. Oczywiście ilość cukru zależy od Ciebie i od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Pamiętaj jednak, że nalewka z truskawek bez cukru nie będzie zbyt smaczna. Fruktoza zawarta w owocach nie wystarczy, by wydobyć cały smak i uwydatnić go w nalewce. Dla osób, które nie chcą korzystać z cukru, idealnym rozwiązaniem jest nalewka z truskawek z miodem.
To także dużo zdrowsza alternatywa – miód przecież ma właściwości prozdrowotne. Umyte truskawki przerzuć do słoika i zasyp cukrem. Zamknij i odstaw na dwa dni, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po dwóch dniach dokładnie poszatkuj miętę (możesz też ubić ją w moździerzu), a następnie dodaj ją do słoika i zalej całość alkoholem. Zakręć słoik i pozostaw w chłodnym miejscu na dwa miesiące. Gdy dwa miesiące miną, możesz zlać płyn ze słoika do innego słoja lub butelki. Upewnij się, że nie ma tam owoców ani kawałków mięty – dlatego najlepiej przefiltrować płyn. Po pół roku nalewka będzie gotowa. Trzeba na nią trochę poczekać, jednak naprawdę warto.
Jednodniowa nalewka z truskawek to niestety marzenie ściętej głowy – na to, co dobre, trzeba poczekać. Ale uwierz, że po tych kilku miesiącach nalewka będzie smakować wybornie.