Przepis na drożdżówki z budyniem – zobacz, jak je przygotować
Drożdżówka zwykle kojarzy nam się z pysznym ciastem, które wypiekane jest najchętniej latem. Jednak z ciasta drożdżowego – tego słodkiego – zrobić można zrobić deserów. Zmniejszyłam mniejsze niż duża drożdżówka. Na przykład drożdżówki z budyniem. W sam raz szkoły, pracy, czy na przekąskę w trakcie dnia. Jak je zrobić? Oto nasze pomysły.
Drożdżówki z budyniem – te akcesoria musisz mieć w domu
Aby zamówić drożdżówki z budyniem, przepis ci nie wystarczy. Przyszłe Ci się również niezbędne do tworzenia akcesoriów , które sprawdzają się zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na sztukę. Co musisz mieć w domu, zrobić to zrobić najlepiej gotoweówki?
● Przesiewacz do mąki – Twoje się, że to cesorium zupełnie nieprzydatne. A jednak jest zupełnie inaczej. Przesiewanie maki do czynności, których nie powinno się tworzyć, zwłaszcza przy robieniu takich ciast, jak drożdżowe. Dlaczego? Ponieważ proces przesiewania napowietrza mąkę i sprawia, że wyjścia wychodzi jeszcze bardziej pulchne.
● Duża miska – polecana, ceramiczna lub metalowa. W takich ciastowych buhajach najchętniej
● Blachy do małego miejsca – duże, jeśli robisz małe miejsce, gdy robisz albo bądź wypieki. Warto mieć ich w domu kilka rodzajów.
Zaopatrz się również w artykuły jednorazowe do pakowania. Chodzi tu o przede wszystkim o papier do przede wszystkim, który służył do sprawdzenia ciasta do do blaszki.
Czytaj także:
● Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie orzesz!
● Najprostsze ciasto z truskawkami
● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
● Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
Drożdżówki z budyniem – przepis
Przejść na drożdżówki z budyniem punktu, aby przejść do próby przejścia do przejścia do tego deseru. Możesz wybrać szybkie drożdżówki z budyniemi sięgnąć po gotowy budyń instant. Na smaczną alternatywę. Jeśli chcesz chcesz zrobić budyń samodzielnie, w tym też pomożemy. Skład na drożdżówki prawdopodobnie masz już w swoim domu. Oto jeden:
● 400 gramów mąki pszennej,
● szklanka mleka,
● 30 gramów drożdży,
● 100 gramów masy,
● 3 jajka,
● 60 gramów cukru.
Do tego uzupełniającego się również strony na kruszonkę!
● 50 gramów masy,
● 50 gramów cukru,
● 100 gramów mąki pszennej.
Nie i oczywiście na domowy budyń, który będzie można umieścić na pysznych drożdżówkach:
● 300 mililitrów mleka,
● 2 żółtki,
● 3 łyżki cukru wanilinowego,
● 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
● 20 gramów masła.
No dobrze, trochę się tego nazbierało. Drożdżówki z budyniem i kruszonką wymagają odrobiny pracy. Jednak efekt z pewnością będzie tego warty.
Czytaj także:
● Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
● Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem
● Ciasto drożdżowe z jabłkami - 2 pomysły!
Jak zrobić drożdżówki z budyniem?
Aby przygotować idealne drożdżówki z budyniem, musisz zrobić idealne ciasto drożdżowe. A to wymaga rozczynu. Do miseczki wlej pół szklanki ciepłego mleka, dodaj 30 gramów drożdży i szczyptę cukru oraz mąki. Wymieszaj wszystko, aż składniki się rozpuszczą. Zostaw na 15 minut – w tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Rozczyn zwiększy swoją objętość. W tym czasie przełóż do miski pozostałe składniki – mąkę, jajka, roztopione masło, resztę mleka i cukier. Dodaj rozczyn, gdy będzie gotowy i zacznij miksować lub mieszać ciasto ręką. Powinno trwać to około 5 minut. Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę. Zrób jeszcze kruszonkę! Wymieszaj ze sobą dłonią wszystkie składniki, aż stworzą kruche ciasto.
Czytaj także:
● Ciasto drożdżowe dla leniwych - nasz niezawodny przepis!
● Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami - musisz go spróbować!
● Przepis na ciasto drożdżowe z serem - idealne na każdą okazję
Drożdżówki z budyniem – czas na budyń!
Drożdżówki z budyniem – zawijane czy też nie – potrzebują tego jednego składnika. Budyniu! Możesz zrobić go z paczki bądź przygotować jego domową wersję. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka wlej do rondelka. Dodaj masło i cukier wanilinowy. Wlej 250 mililitrów mleka i dokładnie wymieszaj całość. Możesz skorzystać z trzepaczki lub widelca. Nie gotuj – jedynie podgrzewaj płyn. W tym czasie wymieszaj pozostałe mleko ze skrobią ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej do środka to ze skrobią. Teraz mieszaj aż do momentu, w której budyń zgęstnieje. Możesz odrobinę zwiększyć moc palnika. Ugotowany budyń zestaw z palnika i poczekaj z nim na moment, w którym zaczniesz dekorować drożdżówki.
Czytaj także:
● Drożdżówki z serem - klasyczny przepis - zobacz, jak je przygotować
● Drożdżówki z jabłkami - sprawdź nasz przepis
Drożdżówki z budyniem – przepis doskonały!
Teraz czas na przygotowanie drożdżówek z budyniem. Jak to zrobić? Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować kuleczki z ciasta drożdżowego – wszystkie powinny mieć tę samą wielkość. Następnie zrób w nich wgniecenie palcem. Ciasto będzie stawiać opór, jednak warto poszerzyć wgniecenie tak, by zmieściło się w nim sporo budyniu. Do każdego otworu włóż po łyżce budyniu, który do tego czasu powinien już dobrze ostygnąć. Następnie całość posyp sporą ilością kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie umieść w środku blaszkę z drożdżówkami. Całość piecz około 25 minut. Drożdżówki powinny się pięknie zarumienić. Budyń nie wypłynie ze środka, nie musisz się tego obawiać. Powinien jednak być gęsty już w momencie, w którym go nakładasz.
Tak przygotowani można zajadać od razu bądź też poczekać i zawinąć w papier śniadaniowy. Do danie w sam raz na drugie śniadanie w szkole czy w pracy. Koniecznie sprawdź ten przepis i idealne urządzenie drożdżówki z budyniem, które zachwycą wszystkich domowników.