Przepis na pyszne placki z patisona
Jeżeli szukasz sposobu na to, by nieco urozmaicić sobie wakacyjne obiady, sięgnij po placki z patisona, warzywa królującego w sezonie letnim. Receptura nie jest specjalnie skomplikowana ani pracochłonna. Co więcej, w zależności od Twoich preferencji, przepis może zawierać inne dodatki. Oto nasze propozycje kulinarne.
Przepis na placuszki z patisona
Placuszki z patisona to ekspresowe danie, które mogą przygotować ludzie zapracowani, zabiegani rodzice dla swoich pociech, ale też po prostu osoby uwielbiające warzywa. Do przyrządzenia tych niezwykłych przysmaków niezbędne będą następujące składniki:
· 70 dag patisona,
· 4 jajka,
· 1 szklanka mąki pszennej,
· 1 łyżeczka soli,
· olej do smażenia.
Czytaj także: Patison smażony - X odsłon
Jak zrobić placki z patisona? Patisona obierz, używając do tego obieraczki, a następnie zetrzyj na tarce do miski – sprawdzą się tu zarówno zwykłe, plastikowe miski, miski ze stali nierdzewnej, jak również miski emaliowane. Wszystkie one dostępne są w ofercie sklepu Florina.
Posól i połącz z 4 jajkami. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej placki z każdej strony.
Wskazówka: Jeżeli zależy Ci na tym, by danie nie miało w sobie tyle oleju, zamiast klasycznej patelni, wybierz patelnię nieprzywierającą. Tego rodzaju produkty dostępne są w ofercie sklepu Florina. Ambasador marki, Mateusz Gessler, poleca chociażby zestaw trzech patelni nieprzywierających Florina Verso 20 24 i 28 cm, które dają możliwość smażenia na znikomej ilości tłuszczu. Dzięki temu, że są wykonane z aluminium, nagrzewają się szybko i równomiernie.
Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce?
Placki z patisona i ziemniaków
Jeżeli jesteś miłośnikiem klasycznych placków ziemniaczanych, możesz je nieco urozmaicić, dodając do nich patisona. Taki przepis na placki z patisona zakłada użycie następujących składników:
· 7 sztuk ziemniaków,
· 1 patisona,
· 2 jajek,
· 1 łyżki mąki,
· 1 cebuli,
· pieprzu i soli do smaku.
Czytaj także: Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu!
Placki ziemniaczane z patisonem należy przyrządzić w następujący sposób: obrać i wydrążyć patisona, pozbyć się skórki ziemniaków. Ziemniaki i cebulę można zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Z kolei z patisona trzeba zrobić wiórki. Wszystkie składniki należy połączyć.
Czas na dodanie jajek, soli, pieprzu oraz łyżki mąki. Teraz można całość dokładnie wymieszać za pomocą łopatki – te dostępne w ofercie sklepu Florina nie rysują powierzchni naczyń, są także bardzo stabilne i poręczne. Placki należy smażyć na złocisty kolor na patelni.
Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka?
Placki z patisona i cukinii
Innym typem ciekawej potrawy z patisona są placki z dodatkiem cukinii. Aby przyrządzić placki ziemniaczane z patisona oraz cukinii potrzebne Ci będą:
· 2 patisony,
· 1 cukinia,
· 3 jajka,
· 5 łyżek mąki pszennej,
· 0,5 łyżeczki pieprzu,
· 1 łyżeczka soli,
· olej.
Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Przygotowując placki z tych warzyw, postępuj według przedstawionych powyżej receptur.
Jeżeli masz ochotę na nieco inną wersję wskazanych przysmaków, możesz zdecydować się na placki z patisona z piekarnika. Wówczas wystarczy na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i nałożyć placuszki tak jak na patelnię. Smażone lub pieczone placki z patisona możesz serwować z ketchupem, majonezem, maślanką, kefirem i innymi dodatkami.
Czytaj także: Wekujemy patisony na 5 sposobów!