Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać

2022-04-15
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać

Rosół niejedno ma imię. Niektórzy przygotowują go tylko z kurczaka, a nawet z kurzych kości. Inni wolą rosół z indyka, a nawet z wołowiny. A co z rosołem z kaczki? Czym różni się od tradycyjnego rosołu i jak go zrobić, aby wyszedł idealnie?

Rosół z kaczki – dlaczego warto?

Rosół na kaczce nie jest wcale taką rzadkością, jak mogłoby się wydawać. Przygotowuje się go przede wszystkim na święta, gdyż mięso z kaczki niestety nie jest tak łatwo dostępne, jak mięso z kury. Jednak przepis na rosół z kaczki jest jednym z tych, który w polskie tradycji zapisał się silnie. Czym się różni od tego z kury lub kurczaka? Przede wszystkim zawartością tłuszczu. Kaczka sama w sobie jest ptakiem znacznie tłustszym od kury, dlatego to przekłada się na zupę. Oczywiście im więcej tłuszczu, tym wyrazistszy smak – pamiętaj, że jest on nośnikiem smaku, a zatem wpływa pozytywnie na nasze odczucia podczas jedzenia. Jak smakuje rosół z kaczki? To kwestia bardzo subiektywna. Oprócz tego, że jest ona tłustsza, niektórzy wskazują, że smak przypomina bardziej pieczeń, niż tradycyjny rosół. Jest on bardziej aromatyczny i intensywny. Wiele zależy jednak od tego, jak zostanie zrobiony.

Czytaj także:
● Mętny rosół - jak go uratować?
● Czy rosół jest zdrowy? Sprawdzamy fakty i mity o rosole! 

Rosół z kaczki – właściwości

Co kryje w sobie rosół z kaczki? Wartości odżywcze są oczywiście podobne do tych, które kryją się w rosole z kury. Warto tu jednak podkreślić, iż kacza jest ptakiem znacznie zdrowszym. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż kura. Dlatego można uznać, że zupa z kaczki będzie zdrowszą alternatywą. Tu znowu jednak trzeba podkreślić, iż wszystko zależy od sposobu przygotowania posiłku. Ile kalorii ma rosół z kaczki? Kcal jest tu całkiem sporo – jednak nie dużo więcej niż w tradycyjnym rosole. 100 mililitrów może mieć około 60 kcal. Z dodatkiem pysznego, domowego makaronu, będzie tych kalorii jednak więcej.

Rosół z kaczki – przepis

Jak ugotować rosół z kaczki? Do tego oczywiście potrzebujesz dobrego mięsa. To jednak nie wszystko. Co warto mieć pod ręką, by rosół z kaczki wyszedł doskonale?

● Mięso z kaczki – kości, skrzydełka, pałki, piersi. Cokolwiek masz, dorzuć do garnka. Im więcej mięsa, tym bardziej aromatyczny będzie wywar. To oczywiście wiąże się też z kaloriami. Jeśli więc zależy Ci na mniej kalorycznym rosole, zrób go tylko na skrzydełkach.

● Warzywa – seler (na przykład nać), por, pietruszki i marchewki, a także opalana cebula. Duża ilość warzyw pozwoli Ci stworzyć zupę głęboką w smaku bez konieczności dodawania zbędnych kostek rosołowych. Pamiętaj, że kryje się w nich sporo złego: tłuszcz palmowy i wzmacniacze smaku. Nie potrzebujesz kostki, jeśli masz warzywa. Uważaj jednak, by nie przesadzić. Duża ilość marchwi zawsze wiąże się ze słodkim smakiem zupy. Jeśli więc chcesz to zrównoważyć, musisz użyć więcej selera i pietruszki.

● Woda i zioła – liść laurowy oraz ziele angielskie, a także sól i pieprz.

Co oprócz składników na zupę? Oczywiście musisz mieć też dobre akcesoria!

● Garnki emaliowane – w nich rosół gotuje się najlepiej. Przypomina ten od babci. Możesz wybrać na przykład garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Rosół 22 cm 6,25l. Komplety garnków różnią się, dlatego nie zawsze masz w nich wystarczająco duże naczynie. Wybierz największe, bo musi zmieścić się w nim nie tylko mięso, ale i spora ilość warzyw.
● Łyżka cedzakowa – pomoże Ci pozbyć się szumowin, które zaczną tworzyć się na powierzchni zupy. Pamiętaj, by je zdjąć, gdyż mogą one wpłynąć na wygląd rosołu. Pomimo że nie są szkodliwe, mogą sprawić, że zupa wyjdzie mętna. A tego przecież nie chcesz.
● Chochla do zupy – żeby rozlać pyszny, gotowy już rosół w bulionówki.

Czas zabrać się za rosół z kaczki. Jak zrobić ten przysmak? Rosół z porcji rosołowej z kaczki czy też większej ilości mięsa, robi się zawsze tak samo. Zacznij od obrania warzyw i pokrojenia ich na mniejsze części. Nie muszą być równe. Do garnka, w którym będziesz gotować zupę, wlej odrobinę oliwy i wsyp wszystkie warzywa. Możesz wykorzystać do tego nieprzywierający garnek z serii Mateusz Gessler poleca. Przysmażaj je przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dzięki temu oddadzą więcej smaku. Następnie włóż mięso lub porcję rosołową z kaczki oraz przyprawy (oprócz soli) i zalej całość wodą. Woda musi być zimna, by uniknąć sytuacji, w której rosół stanie się mętny. Gotuj rosół na małym ogniu od samego początku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij szumowiny i przykryj go pokrywką. Teraz musisz już tylko czekać, by zrobić idealny rosół z kaczki. Ile gotować tę zupę? Co najmniej trzy godziny. W tym czasie warzywa zmiękną, tak samo jak mięso, a każdy składnik odda swój smak. Na sam koniec osól zupę. Rosół z kaczki jest już gotowy.

Trochę wprawy i dużo cierpliwości – tylko tyle potrzeba, by zrobić idealny rosół z kaczki.

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel