Słoiki - czyli w czym przechowywać przetwory?
Sezon na robienie przetworów zaczyna się na przełomie maja / czerwca i trwa aż do późnej jesieni. Najchętniej przygotowywane są przetwory z owoców, warzyw, a nawet grzybów. Powstają z nich pyszne dżemy, soki, sałatki, syropy oraz tak zwane marynaty. Przepisów na pyszne zaprawy jest bardzo dużo. W zasadzie każdy posiada jakieś sprawdzone receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie i dopasowane pod indywidualne upodobania. Sam przepis to jednak nie wszystko. Wiele aspektów wpływa na to, czy wykonane przetwory zachowają swoje walory smakowe, wygląd oraz zdatność do spożycia przez dłuższy czas.
Jak zadbać o to, by przetwory się nie zepsuły?
Wiele czynników wpływa na to, czy przygoda z przetworami zakończy się sukcesem i czy w zimowe dni będzie można dzięki nim przywołać smaki lata. Oprócz przepisu i metody przygotowania liczy się sposób ich przechowywania - jest to jeden z ważniejszych czynników. Dobór odpowiednich naczyń na przetwory to gwarancja trwałości, jakości i smaku. Nieodzownym elementem zapraw i znanym wszystkim bez wyjątku są szklane słoiki. I to właśnie te słoiki są atrybutem przetworów.
Czym kierować się podczas wyboru naczyń na przetwory?
Wydawać by się mogło, że wybór słoików to błahostka. Ale czy rzeczywiście ich wybór jest tak łatwy i oczywisty? Rynek konsumencki jak w każdej dziedzinie oferuje szeroki wachlarz słoików do wyboru-różnorodne: wzory, rozmiary i rodzaje słoików, zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających osób. Pewnie nie jedna osoba zadaje sobie pytanie: o czym mowa, przecież „słoik to słoik”? Warto jednak zagłębić się w „słoikowy temat” i poznać wszystkie dostępne rozwiązania w tej dziedzinie.
Słoiki typu Twist-off
Zacznijmy od najpopularniejszych słoików - znanych wszystkim bez wyjątku. Nazwa tych słoików wzięła się od specyfiki ich budowy. Słoiki typu twist off to szklane naczynia zakończone specjalnymi gwintami, do których idealnie dopasowane są blaszane nakrętki – pokrywki. Dzięki takiemu zamykaniu oraz dużej odporności na działanie wysokich temperatur doskonale nadają się do procesu pasteryzacji tj. do gotowania słoików wraz z zawartością w temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza. Pyszne dżemy, soki, przeciery czy nawet syropy zrobione w tych słoikach na długo zachowają swoje właściwości i się nie zepsują. Prawidłowo wykonane przetwory, można rozpoznać między innymi dzięki nakrętce. W jaki sposób? Po procesie pasteryzacji i wystygnięciu nakrętka powinna być wklęsła.
Co ważne ten typ słoików występuje w różnych kształtach i pojemnościach. Dzięki temu idealnie można je dobrać do zawartości, którą chce się w nich umieścić, oraz wybrać takie, które wyglądem wpisują się w indywidualne upodobania. Szeroka gama produktów to pewność, że wszystkie potrzeby i wymagania zostaną zaspokojone.
W ofercie sklepu Florina.pl słoiki typu Twist off to m.in.:
Słoiki typu weck
Słoiki typu weck to kolejny rodzaj słoików idealnych do przetworów, znane są od pokoleń. Wykonane są z grubego szkła. Cechuje je wyjątkowa odporność na zarysowania i wpływ wysokiej temperatury. Wyróżniają się charakterystycznym zamykaniem. Dostępne są dwa rodzaje wieczek i systemów ich zamykania.
- Przykładem pierwszych z nich są linie słoików Bormioli Rocco: Officyna, Fido czy Luigi Bormioli Lock-Eat. Modele te mają przymocowane do słoika „metalowym stelażem” wieczka i zamykane są na klamry.
- Drugi rodzaj to np., słoiki Florina Weck, których wieczko jest odrębnym elementem, nakładanym na słoik. Te słoiki zamyka się za pomocą specjalnych zacisków. Ich dodatkowym atutem jest płaskie wieczko, które umożliwia ustawianie przetworów jeden na drugim.
Każde z wyżej wymienionych zamykań posiada uszczelkę w formie specjalnej gumki. Taki rodzaj zamykania to gwarancja szczelności. Co więcej, guma – uszczelka jest elementem wymiennym, więc mamy pewność, że inwestycja w te słoiki to gwarancja długich lat użytkowania.
Ogromną zaletą słoików typu weck jest bezproblemowość ich otwierania. Wystarczy podnieść klamrę lub zaciski, by z łatwością, bez używania siły dostać się do zawartości.
Takie słoiki podobnie jak te typu twist off są zróżnicowane pod względem wyglądu i wielkości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawą alternatywą ich wykorzystania, jest przechowywanie w nich artykułów sypkich takich jak makarony, kawa, ryż czy kasze. Szczelne zamknięcie to jednocześnie dobry sposób na zabezpieczenie żywności przed atakiem moli spożywczych. Wypełnione żywnością słoiki wyglądają na tyle atrakcyjnie, że mogą posłużyć za dekorację niejednej z kuchni. Ustawienie na blacie słoików z artykułami sypkimi to także zwolnienie miejsca w szafkach na inne potrzebne w kuchni rzeczy, które wcześniej nie miały swojego miejsca. A jak wiadomo miejsce w szafkach = porządek w kuchni.
Słoiki typu weck i twist off to faworyci wśród naczyń na przetwory.
Różnorodność tych słoików pod względem kształtu i wielkości pozwoli dobrać je idealnie do wybranego przetworu.
- Na dżemy najlepsze będą te o małych pojemnościach np. 125 ml czy 200 ml, gdyż dżemy po otwarciu mają krótki termin przydatności do spożycia.
- Do kiszenia kapusty, czy ogórków doskonale sprawdzą się słoje o dużej pojemności 3 4, czy 5 litrowe. Duży, proporcjonalny do całości otwór takiego słoika zapewni wygodę w przygotowywaniu oraz późniejszym konsumowaniu jego zawartości.
- Sałatki czy buraczki przygotowane z myślą o dodatku do obiadu, najlepiej umieścić w słoikach od 200 do 800 ml, w zależności do tego dla ilu osób przygotowujemy obiady.
- Słoiki na kompoty owocowe muszą być średniej wielkości mniej więcej 500 ml i więcej, ponieważ przy robieniu kompotów w słoiku musi być dość miejsca na kawałki owoców.
Zwróć uwagę !
Warto zwrócić uwagę na szczegóły, gdyż niedopilnowanie małych rzeczy, może być skutkiem niepowodzenia. Trzymanie się poniższych reguł to gwarancja maksymalnej szczelności.
- Słoiki na przetwory muszą być porządnie umyte (nadają się do mycia w zmywarce) i wyparzone.
- Przed włożeniem zapraw do słoików należy dokładnie sprawdzić, czy nie są uszkodzone, wyszczerbione.
- Nakrętki do słoików twist off nie mogą być pokryte brudem oraz rdzą i nie mogą być powyginane.
- Gumki do słoików typu weck nie mogą posiadać uszkodzeń.
Uszkodzone słoiki
Uszkodzone słoiki do niczego się nie nadają? Nic bardziej mylnego. Co prawda nawet delikatnie wyszczerbiony słoik nie może zostać wykorzystania do przetworów. Z powodzeniem jednak może służyć do innych celów np., jako naczynie do przechowywania sztućców, pojemnik na szczoteczki do zębów czy świecznik. Do słoika wystarczy dodać jakiś element typu wstążka czy koronka, by zyskać oryginalną dekorację lub praktyczny gadżet.
Słoiki nie tylko na przetwory?
Większość osób kojarzy słoiki tylko i wyłącznie z przetworami. Tak naprawdę zastosowań tych naczyń jest o wiele więcej. Istnieje kilka rodzajów oryginalnych słoików, które uświetnią każdy dom.
Słoiki do picia
Szukając oryginalnych naczyń do podawania napojów, nie można pominąć słoików do picia. Wyjątkowe drinki, świeże soki, lemoniady czy koktajle potrzebują oryginalnego i modnego sposobu podania. Słoik Kubek Quatro Stagonii Genietti sprawi, że każdy napój będzie wyglądał spektakularnie i nie znajdziemy osoby, której nie zachwyci taki sposób serwowania. Słoiki tego typu posiadają wygodny uchwyt, a ich pojemność jest na tyle duża, że można dołożyć wszystko, na co tylko ma się ochotę. Ze spokojem pomieści spore kawałki owoców czy większą ilość lodu. Niekwestionowaną zaletą tego słoika jest zakręcane wieczko, które ma otwór na słomkę. W letnie, upalne dni nie ma lepszego rozwiązania. Dzięki zamykaniu zyskujemy pewność, że żaden owad nie dostanie się do zawartości słoika. Komplet słoików do picia uświetni każdą imprezę okolicznościową, w szczególności te organizowane na świeżym powietrzu, w ogrodzie.
Słoiki z kranikiem
Kolejnym ciekawym rozwiązaniem wśród słoików, są te z wbudowanym w pobliżu podstawy kranikiem. Jest to idealne rozwiązanie na przygotowanie większej ilości lemoniady, mrożonej herbaty, poncza czy innego płynu i podanie go np., podczas przyjęć w ogrodzie. Takie słoiki podobnie jak te typu twist-off posiadają gwint i dopasowaną nakrętkę. Są bardzo pojemne, a sporych rozmiarów górny otwór, umożliwia nie tylko przygotowanie, ale też dołożenie do środka owoców, kostek lodu czy po prostu napoju. Szczelne zamknięcie to pewność, że nic się nie rozleje, oraz że żaden owad nie dostanie się do zawartości. Kranik pozwala na odpowiednie dozowanie płynu, bez uronienia kropli. Istnieje też wersja takiego słoika dodatkowo z sitem, przeznaczonym na kawałki owoców czy listki świeżej mięty.
Słoiki do przypraw
Słoiki do przypraw charakteryzują się nakrętką, która umożliwia ich stosowanie. Istnieją słoiki z nakrętką z dozownikiem do przypraw, z małą tarką czy małym sitkiem. Przyprawniki w formie słoików uświetnią każdy stół i każdą imprezę.