Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Suszenie jabłek w warunkach domowych - to proste!

2022-09-18
Suszenie jabłek w warunkach domowych - to proste!

 

SUSZENIE JABŁEK W WARUNKACH DOMOWYCH - TO PROSTE!

Suszenie owoców to jeden z pomysłów na ich przetwarzanie. Owoce można przerabiać na różne sposoby. Można zrobić z nich pyszne kompoty, dżemy, powidła, owoce można mrozić, a także suszyć. Suszenie pozbawia ich wody, ale nie składników odżywczych. Kaloryczność także ulega zmianie, ponieważ sucha masa z owoców waży znacznie mniej, niż świeże kawałki owoców. Jak suszyć jabłka? Przekonajmy się!

jabłka do szuszenia

Jabłko wartości odżywcze

Jabłka to pyszne owoce, na które sezon przypada w lipcu, a kończy we wrześniu/październiku. Wszystko zależne jest od odmiany jabłek. Na pierwszy rzut idą papierówki, czyli niewielkie, miękkie i soczyste jabłka, które uwielbiamy zjadać na surowo, ale nie tylko. Pierwsza w sezonie szarlotka ze świeżych papierówek to smakowy obłęd. Jabłkowe nadzienie doprawione cynamonem, otulone pysznym kruchym ciastem. Ciepła szarlotka z lodami waniliowymi to hit każdej ceniącej się kawiarni. Wartości odżywcze jabłek skupiają się zwłaszcza wokół Witaminy C, a także minerałów, tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezu itd. Jabłka lepiej jeść ze skórką, wówczas tych witamin i minerałów dostarczymy do organizmu więcej. Przykładowo jedząc 100 g jabłka w skórce, dostarczymy do organizmu 107 mg potasu, a bez niej 90 mg. Dlaczego jeszcze warto jeść jabłko ze skórką? Niemalże połowa zawartości witaminy C, która mieści się w całym jabłku, znajduje się tuż pod skórką. Obierając jabłko, pozbawiamy się możliwości pozyskania z owocu wielu cennych wartości. Jeżeli już musisz obierać jabłko, rób to jak najcieniej, przy samej skórce.

Jabłko kcal. Ile kalorii ma jabłko?

W zależności od formy, w jakiej jabłko zjadamy, ma ono więcej, bądź mniej kalorii. Najmniej kalorii mają świeże jabłka, nieprzetworzone żadnym procesem. Średnie jabłko zjedzone wraz ze skórką zawiera około 50 kcal. Mimo, że jest to niewiele, nie można ich jeść bez opamiętania, ponieważ zawierają znaczne ilości cukru. Z pewnością będąc na diecie, możesz jeść jedno jabłko dziennie. Zawiera ono dużo błonnika, który zwalcza zły cholesterol. Suszone jabłka tych kalorii zawierają znacznie więcej kalorii w 100 g. Plasterek suszonego jabłka waży tylko 10 g. Zazwyczaj zjadamy ich więcej niż 1. W 100 g suszonych jabłek mamy już 301 kcal, podczas gdy 100 g świeżego jabłka to tylko 46 kcal. Niewielkie różnice pojawiają się w przypadku różnych odmian jabłek, a znanych jest nam aż 10 tys. odmian. To wprost oszałamiająca liczba, którą ciężko sobie wyobrazić.

szuszone jabłka, jabłka gotowe do szuszenia, owoce suszone

Suszone jabłka

Jabłka suszone świetnie sprawdzają się jako przekąski. Są o wiele zdrowsze niż czekolada i słodkie batoniki, a także ciastka. O wiele lepsze jest zjedzenie owocu niż przetworzonego produktu. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce to aż 5 razy więcej kalorii, niż ich odpowiedniki w postaci świeżej. Suszenie owoców sprawia, że pozostaje w nich zaledwie 20% wody, czyli 80% wyparowało. Wraz z utratą wody, niestety, owoce tracą również witaminy. Jedną z witamin, której straty są największe, to witamina C. Minerały zawarte w jabłkach koncentrują się, czyli potasu, magnezu, żelaza, a także błonnika mamy w suszonych owocach więcej, niż zawierałyby je owoce świeże. Suszone jabłka dostarczają silnego zastrzyku energii w krótkiej chwili, dlatego polecane są dla sportowców, po treningu, aby zregenerować swoje siły. W trakcie diety lepiej korzystać z owoców świeżych, takich, które mają niski indeks glikemiczny, ponieważ suszone jabłka i w ogóle suszone owoce, mogą być zgubne. Jeżeli chodzi o owoce suszone kupowane w sklepie, to warto wybierać te ekologiczne, które nie zawierają konserwantów. Konserwanty dodawane do owoców suszonych mogą uczulać i nie są polecane zwłaszcza dla małych dzieci. Czy wiesz, że suszone morele, które poddane są działaniu konserwantów, są koloru żywo pomarańczowego, a te suszone w sposób ekologiczny mają ciemne zabarwienie? To tylko jeden z naocznych przykładów, jakie możemy zaobserwować.

Suszenie jabłek

Jabłka możemy suszyć na kilka sposobów. Domowe suszenie jabłek to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie. Przed przystąpieniem do suszenia jabłek musimy wybrać te odmiany, które nam najbardziej smakują. Kiedy zaopatrzymy się już w odpowiednią ich ilość, jabłka należy dobrze umyć. Samo przygotowanie jabłek nie kończy się jednak na ich umyciu. Warto również obrać jabłka bardzo cienko, ponieważ skórka po wysuszeniu często jest ciężka do zjedzenia. Potrafi zrobić się ostra, twarda i niesmaczna. Usuwamy również gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i tak przygotowane jabłka możemy suszyć na wiele różnych sposobów we własnych domach. Do suszenia jabłek możemy wykorzystać suszarki elektryczne, piekarniki, promienie słoneczne, ciepło kaloryfera, a także zwykłą nitkę. Te podstawowe sposoby na suszenie owoców możesz wykorzystać do suszenia nie tylko jabłek. Suszyć możesz dowolne owoce pokrojone w mniejsze kawałki.

  • Suszenie jabłek w piekarniku

    Kiedy nasze jabłka pokrojone są już w cienkie plasterki, możemy posypać je cynamonem lub po prostu zostawić bez niczego. Następnie należy jabłka wysuszyć. Jednym ze sposobów na ich wysuszenie jest umieszczenie ich w piekarniku, najlepiej z termoobiegiem. Jabłka suszymy w piekarniku przez minimum 3 h, w temperaturze od 50 do 70°C. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej chrupiące kawałki owoców, należy wydłużyć suszenie. Wówczas powstaną chipsy z jabłek, które są świetną chrupiącą przekąską. Jak wiadomo, uwielbiamy chrupanie, dlatego chipsy jabłkowe są jedną z ulubionych przegryzek. Druga metoda na jabłka z piekarnika przedstawia się następująco. Rozgrzej piekarnik do temperatury 100 do 150°C i susz jabłka przez około godzinę do półtorej godziny z lekko uchylonymi drzwiczkami. Pamiętaj, aby pilnować swoich plasterków jabłek, zaglądając do nich co jakiś czas, gdyż w łatwy sposób mogą się spalić.

  • Suszenie jabłek w suszarce - jaka temperatura?

    Suszenie jabłek w suszarce elektrycznej daje poczucie bezpieczeństwa. Ciesząc się dużymi zapasami suszonej żywności, nie grozi nam nic. Oczywiście to tylko żart, choć takie zapasy przydadzą się nieraz np. do przegryzania czego podczas filmu, do włożenia kilku plasterków suszonych owoców do lunch boxa, jako dodatek do musli, można również dodać je do ciasta, do placuszków, do jogurtu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Elektryczna suszarka do żywności dostępna w sklepie Florina to suszarka pięciopoziomowa marki Botti. Decydując się na jej zakup, masz do dyspozycji aż pięć sit o stabilnym przepływie powietrza. Na tychże sitach możesz suszyć dowolne owoce, warzywa, grzyby, mięso, cokolwiek tylko chcesz i cokolwiek tylko nadaje się do suszenia. Suszarka do grzybów Stella to bardzo duża pojemność urządzenia i niebywała jakość suszenia. Suszarka ta ma płynną regulację temperatury w zakresie od 40 do 70°C. Suszarka ta ma moc 250 W. Dostępna jest w kolorze czarnym, zrobiona z tworzywa sztucznego o najwyższej jakości. Jabłka należy obrać lub jeśli skórki wam nie przeszkadzają, nie musicie tego robić. Następnie należy wydrążyć gniazda nasienne, później pokroić jabłka na plastry o grubości od 3 do 5 mm. W takiej suszarce suszenie jabłek potrwa około 5 h. Podobnie jak do jabłek suszonych w piekarniku, można je lekko oprószyć cynamonem. Najlepszy cynamon to cynamon cejloński. Równie dobrze po prostu można ususzyć je całkowicie saute. Aby owoce lepiej się wysuszyły, można po pewnym czasie przemieścić je na sitach, pamiętając, że prawidłowe krojenie jabłek, w dokładnie takie same kawałki, gwarantuje ich suszenie się w jednakowym czasie.

  • Suszenie jabłek na kaloryferze

    Wcześniej przygotowane plasterki jabłek należy rozłożyć równomiernie na blachach do pieczenia, a te z kolei ułożyć na kaloryferze. Ciepło, które oddaje kaloryfer, będzie w szybki sposób osuszało nasze plasterki jabłek. Drugim sposobem jest ułożenie jabłek na folii aluminiowej. Wtedy nie trzeba używać do suszenia blach do pieczenia, jednak blachy stwarzają większe bezpieczeństwo. Układając plasterki na folii aluminiowej, istnieje ryzyko, że spadną one nam na podłogę, czego byśmy oczywiście nie chcieli. Suszenie jabłek na kaloryferze nie wymaga od nas specjalistycznego sprzętu. Wykorzystujemy ciepło, które wytwarza kaloryfer, który w tym samym czasie ma ogrzewać nasze pomieszczenia. Jest to jednak metoda, którą możesz zastosować wtedy, kiedy mamy okres grzewczy, a ten nie trwa cały rok.

  • Suszenie jabłek na nitce nad piecem

    Jeżeli macie w domu kuchnię opalaną węglem, co już stosunkowo rzadko się zdarza, ale jednak bywa on jeszcze stosowany, choćby do stylizowanych kuchni, można to wykorzystać w bardzo praktyczny sposób. Wcześniej przygotowane plasterki jabłek nawlecz na nitkę, podobnie jak to się robi w przypadku grzybów leśnych. Następnie zawieś je nad gorącą płytą i susz. Suszenie w takim miejscu nie potrwa długo, a rozchodzący się po pomieszczeniu aromat suszonych jabłek będzie wspaniałym naturalnym zapachem do wnętrz. Suszone jabłka zdejmij z nitki i umieść w szczelnym pojemniku. W ten sposób możesz suszyć cały rok, pod warunkiem, że latem również gotujesz w ten sposób.

  • Suszenie jabłek na wolnym powietrzu - suszenie na słońcu

    Podobnie jak w przypadku suszenia jabłek nad gorącą płytą pieca, możemy równie dobrze suszyć jabłka na wolnym powietrzu, wykorzystując promienie słoneczne. Wystarczy nawlec plasterki jabłek na nitkę, rozwiesić je w przewiewnym nasłonecznionym miejscu, aby te mogły swobodnie wyschnąć. Jabłka w ten sposób suszą się w podobnym czasie jak owoce suszone w suszarce elektrycznej. Musimy jednak przejrzeć nasz susz po zebraniu, gdyż na wolnym powietrzu nie brakuje ochotników do naszych smakołyków. Przejrzane suszone plasterki jabłek umieść w pojemniku i szczelnie zamknij. Są one gotowe do konsumpcji.

Suszenie owoców to niezwykle prosta sprawa. Możesz dokonać tego na kilka różnych sposobów, a efekt zawsze będzie niesamowity.

owoce suszone gotowe do spozycia, jablka suszone na kilka sposobow
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel