Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wegańska Wielkanoc – jak ją zorganizować?

2022-01-08
Wegańska Wielkanoc – jak ją zorganizować?

Tradycyjne dania wielkanocne w Polsce obfitują przede wszystkim w jajka i kiełbasę. Prawdopodobnie niektórym osobom trudno jest wyobrazić święta bez żurku z jajkiem i białą kiełbasą czy domowego pasztetu. A jednak, ze względu na coraz większą popularność diety wegetariańskiej i wegańskiej, Wielkanoc nierzadko obchodzona jest przy daniach wyłącznie roślinnych. Jak przygotować śniadanie i kolację wielkanocną, która zachwyci wegan?

Wegańska Wielkanoc – dlaczego to wyzwanie?

Wegańska Wielkanoc to koncept dość świeży. W naszym kraju tradycyjnie podaje się w święta potrawy z jajkiem i mięsem, a niektórzy, zwłaszcza nestorzy rodów, podchodzą do rezygnacji z tych dobrodziejstw jak do fanaberii. A jednak coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską – z powodów zdrowotnych czy też moralnych. Wielkanoc wegańska w niektórych domach jest więc normą, a o kiełbaskach nikt tam nie pamięta. Dla rodzin, w których tylko niektórzy członkowie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, przygotowanie Wielkanocy wegańskiej może być trudnym zadaniem. Dlaczego? Ponieważ jajka, śmietana czy masło to składniki, z których wiele osób korzysta podczas gotowania niemal odruchowo. Jeszcze większym wyzwaniem jest wegańska Wielkanoc bez glutenu – tu bowiem z użytku wyłącza się także mąkę i inne produkty zawierające gluten (choćby popularne fixy). Wegańska bezglutenowa Wielkanoc wymaga innych przygotowań, jednak jest możliwa do zrobienia. Wielkanoc wegan tak naprawdę niewiele różni się od tej tradycyjnej Wielkanocy – można zjeść na niej i pyszną sałatkę, i żurek, a nawet pasztet.

Czytaj także:

● Dekoracje wielkanocne do domu - jak udekorować dom na święta?

● Jakie ciasto wielkanocne upiec?

● Jakie potrawy na Wielkanoc? Zaplanuj świąteczny obiad razem z nami!

● Stroiki wielkanocne na stół - jak je zrobić samodzielnie?

Dania wegańskie na Wielkanoc. Tradycyjne czy oryginalne?

To, jakie dania wegańskie na Wielkanoc wybierzesz, zależy wyłącznie od Ciebie. Niektórzy całkowicie pomijają tradycję, a na obiad wielkanocny przygotowują wegańskie sushi (które jest przepyszne i niskokaloryczne). Wegańskie dania Wielkanocne wcale nie muszą imitować tych, które jada się zwykle podczas tego święta. Jeśli jednak tęsknisz za smakiem żurku na zakwasie bądź chcesz przekonać swoją jedzącą mięso rodzinę, że weganie wcale nie cierpią podczas świąt, przygotuj wegańskie potrawy na Wielkanoc, które czerpią garściami z polskiej tradycji. Chętnie podpowiemy Ci, jak to zrobić.

Czytaj także:

● Przystawki na Wielkanoc 

● Babka wielkanocna - przepis na tradycyjną babkę i nie tylko 

● Co do koszyczka wielkanocnego? 

● Baranek wielkanocny - przepis na baranka z ciasta, masła i cukru 

Wegański koszyczek wielkanocny

Przygotowanie koszyka wielkanocnego to podstawa w wielu polskich domach. Wegański koszyczek wielkanocny wcale nie musi się wyróżniać. Tam także możesz włożyć jajko i kiełbasę. Tylko w odrobinę innej wersji. Dzięki coraz większej popularności diety wegańskiej, producenci proponują mnóstwo rozwiązań, które mają imitować produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie jajka czy biała kiełbasa z białej fasoli i kaszy to tylko dwa przykłady. Jest ich znacznie więcej. Jeśli zatem chcesz przygotować koszyk, który nie będzie odstawać od innych wyglądem, stojące przed Tobą zadanie wcale nie jest trudne.

Czytaj także:

● Jak udekorować stół wielkanocny?

● Wielkanocne śniadanie - jak powinno wyglądać?

Wegańskie śniadanie wielkanocne

Wegańskie śniadanie wielkanocne to inna para kaloszy. Podczas tego posiłku na stołach dzieje się wiele – śniadanie jest dużo ważniejsze od obiadu czy kolacji. Co postawić na stole, by goście byli zadowoleni? Oczywiście warzywa! Paprykę, ogórki, pomidory, rzodkiewki i oliwki oraz różne rodzaje sałat możesz położyć na drewniane deski do krojenia, by całość wyglądało elegancko. Doskonałym pomysłem jest położenie na stole także warzyw gotowanych na parze. Jeśli posiadasz garnki do gotowania na parze, warzywa przygotujesz dosłownie w kilka minut. Na stole nie powinno zabraknąć także wegańskich jajek czy kiełbasy białej, które warto położyć na eleganckie półmiski – oczywiście o ile chcesz przygotować ten posiłek zgodnie z tradycją. Do miseczek przełóż przygotowane wcześniej pasty, na przykład z awokado czy soczewicy. Do tego jeszcze tylko komplety talerzysztućcekubki z herbatą. Wielkanocne śniadanie czas zacząć.

Wegański obiad wielkanocny

Co powinno znaleźć się na stole podczas obiadu wielkanocnego? Najczęściej zaczyna się go od zupy. Wegański obiad wielkanocny nie musi być inny od tego tradycyjnego. Tu jednak zupa powinna być pozbawiona jakichkolwiek dodatków pochodzenia zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się tu żurek z zakwasu z mąki żytniej, przygotowany na warzywnym bulionie, z dodatkiem sojowej śmietanki, tartego chrzanu i puree ziemniaczanego. Gotowanie żurku wegańskiego nie różni się wiele od przygotowywania tradycyjnej zupy. Konieczne jest jedynie zrezygnowanie z mięsa i nabiału. Podczas wegańskiego obiadu wielkanocnego na stole postawić możesz także ziemniaki faszerowane wegańskim serkiem ze słonecznika, fasolowy pasztet i oczywiście tradycyjną sałatkę warzywną.

Wegańska sałatka na Wielkanoc

Wegańska sałatka na Wielkanoc to idealne danie na śniadanie czy kolację, jednak może pojawić się na stole również podczas obiadu. Jak ją zrobić? Wegański przepis niewiele różni się od tego tradycyjnego. Potrzebujesz:

● 5 dużych ziemniaków,

● 3 marchewek,

● połówki selera,

● 2 pietruszek,

● 4 ogórków kiszonych,

● jabłka,

● wegańskiego majonezu.

Ziemniaki umyj i włóż w garnek pojedynczy. Pozostałe warzywa obierz i gotuj razem – jeśli posiadasz komplety garnków o różnych rozmiarach, sięgnij po ten największy. Aby wyciągnąć z warzyw to, co najlepsze, powstały podczas gotowania bulion przelej do pojemnika i zamroź. Przyda się na przykład do risotto. W tym czasie obierz i pokrój w drobną kostkę jabłka oraz ogórki kiszone. Ugotowane warzywa odłóż do ostygnięcia, a następnie pokrój w paski i skorzystaj z krajacza do sałatek. Takie akcesoria kuchenne ratują życie, gdy nie masz czasu kroić wszystkiego ręcznie. Wszystkie warzywa wymieszaj w dużej misce z 3-4 łyżkami wegańskiego majonezu. Chwyć młynki z solą i pieprzem i dodaj taką ilość przypraw, jaka Ci odpowiada. Sałatka będzie najlepsza następnego dnia, gdy trochę się przegryzie. Jak widzisz, wegańskie sałatki na Wielkanoc nie muszą być bardzo różne od tych tradycyjnych.

Wegańska babka wielkanocna

Wegańska babka wielkanocna to idealny deser, który zasmakuje nie tylko weganom. Do zrobienia babki niepotrzebne są jajka czy masło. Możesz poradzić sobie bez nich. Czego potrzebujesz do zrobienia perfekcyjnej babki?

● 500 gramów mąki pszennej,

● 200 mililitrów mleka roślinnego,

● 2 łyżeczek sody oczyszczonej,

● 100 gramów drobnego cukru lub wybranego zastępnika,

● 50 mililitrów oleju rzepakowego (idealnie sprawdzi się także olej kokosowy),

● Kilku kropli ekstraktu migdałowego,

● Soku z cytryny.

Zacznij od połączenia mleka roślinnego z sokiem z cytryny, by mleko lekko się ścięło. Przesiej mąkę i sodę do miski, a następnie dodaj do nich cukier lub zamiennik. Do miski z mlekiem wlej olej i ekstrakt migdałowy, a następnie całość przelej do suchych składników. Mieszaj szybko, by ciasto nie miało grudek. Przenieś masę do formy do pieczenia posmarowanej olejem i posypanej mąką. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz całość przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Babka jest już gotowa – równie pyszna, co jej niewegańska wersja.

Przygotowanie wegańskiej Wielkanocy nie jest tak trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina kreatywności w zmienianiu tradycyjnych przepisów.

Przeczytaj także:

● Jak przechowywać żywność w lodówce? Triki i sposoby na przechowywanie jedzenia w twojej lodówce

● Jak przechowywać żywność skutecznie

● Zadbaj o zdrowie w swojej kuchni

● Garnki do gotowania - które wybrać?

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022
pixel