Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ
Bohater niedzielnych obiadów, synonim domu rodzinnego, uzdrowiciel wśród chorych na grypę czy cierpiących przez kaca. Rosół, bo o nim mowa, to bezsprzecznie król wszystkich zup. Przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodne dni, a swoim smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia związane z dzieciństwem.
Tak, tak, doskonale wiemy, że każda mama i babcia posiada własny TOP SECRET przepis. Jedne dodają specjalnie wyselekcjonowane przyprawy, inne skrupulatnie zbierają oka z powierzchni bulionu albo zamiast kurczaka używają perliczki. Dlatego nie będziemy pisać o naszym przepisie, że jest najlepszy. Jednak nasza recepta jest doskonałą podstawą do stworzenia własnego, unikatowego i wyjątkowego rosołu, który przez kolejne dekady będzie gościł na Waszym niedzielnym obiedzie.
Składniki:
- 1 kg organicznych udek z kurczaka (patrz uwagi)
- 2 marchewki przekrojone na pół
- 1 pasternak przekrojony na pół
- 1 cebula (przekrojona na pół i delikatnie zwęglona)
- makaron
- świeża pietruszka
- sól morska i pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka umieść w dużym garnku emaliowanym przeznaczonym do gotowania rosołu i zalej 2 litrami zimnej wody. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj marchew, pasternak i lekko zwęgloną cebulę. Na garnek emaliowany nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij z garnka kurczaka oraz warzywa i dopraw bulion odrobiną soli. Podawaj bulion z kawałkami kurczaka i makaronem oraz świeżo posiekaną pietruszką.
Zdrowe gotowanie to coś, na czym coraz bardziej wszystkim zależy. Zaczynamy dbać o swoje zdrowie, dążymy do poprawy stylu życia. Ze starannością wybieramy każdy produkt, który ma się znaleźć w naszej kuchni. Podstawą zdrowej kuchni, jest zdrowe gotowanie, ale nie chodzi tu tylko o odpowiedni dobór składników odżywczych. W dużej mierze należy się skupić na zdrowym sposobie przygotowywania posiłków. Żeby zdrowo gotować, musimy mieć w swojej kuchni odpowiednie garnki.