Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis

2022-02-02
Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis

Naleśniki to danie, które nieodmiennie kojarzy nam się z dzieciństwem, babcinym ciepłem i oczywiście smakami lata. Tak często zajadamy przecież naleśniki z owocami! Aby przywołać te wspomnienia i cieszyć się nimi na co dzień, warto samodzielnie przygotować doskonałe naleśniki na rodzinny obiad. Jak je zrobić?

CIASTO NA NALEŚNIKI

Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy

Ciasto na naleśniki wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. To przecież tylko kilka składników, które większość z nas posiada w swoich domach. Przepis na ciasto na naleśniki zawiera mąkę pszenną, mleko, jajka i wodę – to wystarczy, by zrobić naleśniki. Proporcje oczywiście zmieniają się wraz z ilością placuszków, jaką chcesz otrzymać. Musisz pamiętać także, że zbyt duża ilość mąki sprawi, że naleśniki będą miały nieprzyjemną konsystencję i trudniej je będzie usmażyć. Składniki na ciasto naleśnikowe to nie wszystko – trzeba pamiętać także o tym, jak wyglądać ma samo ciasto.

W przeciwieństwie do ciasta na pancakes czy racuchy, to na naleśniki nie może być gęste. Jak sprawdzić, czy jest ono odpowiednie? Wystarczy włożyć łyżkę do miski z ciastem i zobaczyć, jak się ono zachowuje. Ciasto powinno spływać, a jednocześnie dobrze pokrywać powierzchnię łyżki. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli zbyt gęste – wody. Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj, by uzyskać idealną konsystencję.

Czytaj także:

Jak zrobić ciasto na naleśniki?  

Jak się robi ciasto na naleśniki? Właściwie nie potrzebujesz wiele, by przygotować idealne naleśniki. Klasyczne ciasto na naleśniki składa się z dwóch szklanek mąki pszennej, szklanki mleka i szklanki wody, a także dwóch jajek i szczypty soli. To wszystko. Składniki musisz jedynie zmiksować ze sobą, by dobrze się ze sobą połączyły. Lepiej nie robić tego łyżką – w takiej sytuacji prawdopodobnie w cieście zostaną grudki mąki. Jeśli nie masz miksera, zawsze możesz skorzystać z blendera. Masz już gotowe ciasto na naleśniki. Przepis podstawowy jest bardzo prosty i nie wymaga zmian. Zrobisz z niego idealne placuszki. Jeśli jednak chcesz trochę pokombinować w kuchni, zajrzyj do następnego akapitu.

Czytaj także:

  • Naleśniki na słono - 6 przepisów 
  • Naleśniki na słodko - 7 przepisów 
  • Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!

Ciasto do naleśników – kilka pomocnych trików

Potrafisz już zrobić pyszne ciasto na naleśniki, jednak pomocnych trików nigdy za wiele. Warto dowiedzieć się, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i w jaki sposób naleśniki usmażyć, by smakowały każdemu.

Najbardziej znanym trikiem, który sprawia, że ciasto staje się bardziej puszyste, jest oczywiście dodanie do niego wody gazowanej zamiast zwykłej wody. Bąbelki odrobinę zmieniają ciasto na naleśniki. Konsystencja jest taka sama, jednak same placuszki stają się dużo bardziej delikatne. To trik wypróbowany w wielu domach.

Porady dotyczące robienia naleśników powinny jednak skupiać się nie tylko na samym cieście, ale również na patelni, na której smaży się placki. Jakie patelnie sprawdzą się najlepiej? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na patelnie nieprzywierające, które umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Wtedy wystarczy, że lekko namoczysz gąbkę olejem i przetrzesz nią powierzchnię patelni. To sprawi, że naleśniki nie będą tłuste. Idealnym przykładem takich sprzętów są patelnie teflonowe lub też patelnie aluminiowe czy patelnie stalowe, które posiadają odpowiednią powłokę chroniącą przed przypalaniem się składników. Takimi powłokami pokryte są na przykład patelnie grillowe, które muszą radzić sobie z wysokimi temperaturami. Z takim sprzętem uda Ci się szybko usmażyć idealne naleśniki – cieniutkie i miękkie, bez nadmiaru tłuszczu.  

Ciasto na naleśniki na słodko  

Ciasto na naleśniki słodkie niewiele różni się od tego, o którym mówiliśmy powyżej. Większość osób nie dodaje do niego cukru, gdyż dodatki w takich naleśnikach są wystarczająco słodkie. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać łyżeczkę cukru pudru – to wystarczy, by nadać im odpowiedniego smaku.

Ciasto na naleśniki na słono  

Ciasto na naleśniki wytrawne powinno zawierać szczyptę soli – nie więcej. Dzięki temu będą idealne do mięsnych lub warzywnych farszów.  

Przygotowanie pysznych naleśników to bułka z masłem. Wystarczy tylko kilka składników i dobra patelnia.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel