Crêpes Suzette. Czy znasz przepis na najsłynniejsze francuskie naleśniki?
Naleśniki to danie powszechnie znane i lubiane. Być może nie kojarzy Ci się z wykwintnym posiłkiem, jednak zapewniamy, że naleśniki Crêpes Suzette sprawią, że zmienisz zdanie. Ten francuski przysmak kusi smakiem pomarańczy i naprawdę trudno mu się oprzeć. Sprawdź, jak go przygotować!
Crêpes Suzette – co to?
Zacznijmy od kilku słów o historii słynnych Crêpes Suzette. Otóż wywodzą się one z XIX-wiecznej Francji, jednak nie ma pewności co do ich autorstwa. Według jednej z wersji naleśniki Crêpes Suzette przyrządzono dla ówczesnego księcia Walii, a późniejszego króla, czyli Edwarda VII. A właściwie dla jego pochodzącej z Francji towarzyszki Suzette. Za przepis na francuskie naleśniki Suzette z pomarańczami miałby odpowiadać Henri Charpentier – pomocnik kuchenny pracujący w restauracji Café de Paris, w której gościł przyszły władca. Historia wskazuje, że podczas sporządzania sosu do naleśników z likierem Grand Marnier, alkohol przez pomyłkę zajął się ogniem. Po spróbowaniu pozornie zepsutego sosu mężczyznę spotkała spora niespodzianka. Otóż okazał się on prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Według innej wersji naleśnik Suzette podano pierwszy raz podczas przedstawienia w Comédie Française, w którym grała aktorka o imieniu Suzette. Do dziś nie wiadomo, która historia jest bliższa prawdzie. Pewne jest jedno – te naleśniki smakują naprawdę wspaniale!
Crêpes Suzette – przepis godny wypróbowania
Aby przyrządzić francuskie naleśniki Crêpes Suzette, potrzebujesz przepisów na ciasto naleśnikowe oraz sos, który odpowiada za ich niepowtarzalne walory smakowe. Pamiętaj, aby zawsze korzystać z odpowiednich akcesoriów kuchennych. W smażeniu naleśników świetnie spisują się patelnie teflonowe, a także specjalne patelnie do naleśników. Jeśli chcesz przygotować naleśniki bez tłuszczu, postaw na patelnie nieprzywierające. Zacznijmy więc od przepisu na ciasto.
Składniki:
● 150 g mąki pszennej,
● 250 ml mleka 2%,
● 2 małe jajka (lub jedno większe),
● 50 g masła,
● szczypta soli.
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek i ubij je na gładką pianę ze szczyptą soli. Następnie do białek dodaj żółtka, mleko oraz przesianą mąkę i wszystko miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zamiast miksera możesz użyć np. rózgi i trzepaczki. Czas na rozgrzanie patelni i smażenie cienkich naleśników. Każdy usmaż na łyżce masła. W przewracaniu ich na drugą stronę pomogą Ci delikatne łopatki (np. wykonane z nylonu), które nie zniszczą patelni. Gdy naleśniki będą gotowe, czas na przygotowanie ich prawdziwej esencji, czyli sosu. Sprawdź, czego potrzebujesz do jego wykonania.
Składniki:
● 2 łyżki cukru,
● 2 łyżki masła,
● pół szklanki soku z pomarańczy,
● skórka starta z jednej pomarańczy,
● 20 ml likieru pomarańczowego Cointreau.
Przygotowanie:
Na patelni roztop cukier i masło, podgrzewając je na niewielkim ogniu. Następnie dodaj likier oraz skórkę pomarańczy. Po kilku minutach wlej na patelnię sok i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, aż ulegnie redukcji. Teraz złożone w ćwiartki naleśniki namocz w sosie, po czym jeszcze przez chwilę podgrzewaj na patelni. Podawaj je od razu po zdjęciu z ognia. Właśnie wtedy francuskie naleśniki Crêpes Suzette z pomarańczami smakują najlepiej. W innym przypadku za mocno nasiąkną sosem i rozmiękną. Jak widać, przepis na Crêpes Suzette nie jest bardzo trudny, ale wymaga pewnego skupienia.
Crêpes Suzette bez alkoholu? To możliwe!
Jeśli stronisz od alkoholu lub nie masz w domu likieru pomarańczowego, możesz zrobić naleśniki pomarańczowe Suzette bez niego. W takiej formie często sprzedaje się je na francuskich ulicach. Tak naprawdę przygotowuje się je dokładnie tak samo jak wersję alkoholową. Oczywiście z pominięciem jednego składnika, czyli likieru. Zapewniamy, że i w takim wydaniu zachwycają.
Francuskie naleśniki Suzette to znakomita propozycja na deser, śniadanie lub kolację. Pamiętaj jednak, że aby francuskie Crêpes z pomarańczami udały się bez zarzutu, potrzebujesz odpowiedniego sprzętu do smażenia. W naszym sklepie znajdziesz doskonałej jakości patelnie. Mamy dla Ciebie patelnie aluminiowe, patelnie stalowe i wiele innych. Z pewnością wybierzesz taką, która sprosta Twoim wymaganiom.
Czytaj więcej
Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
Naleśniki na słono - X przepisów
Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź X wariacji na ich temat!
Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
Dutch baby - jak zrobi tego nietypowego naleśnika?
Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
Przepis na kolorowe naleśniki, które wygonią nudę z Twojego domu!