Hummus z pistacjami i granatem
Pochodzący z Libanu hummus szybko podbija nawet kraje europejskie. Szczególnie lubiany przez wegetarian i wegan, jest to przepis oparty na ciecierzycy o delikatnym i szczególnym smaku i jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Postanowiliśmy ozdobić go pistacjami i ziarnami granatu, odkryj z nami przepis.
Hummus z pistacjami i granatem
Potrzebujesz:
- 500 g gotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka sosu tahini
- sok z cytryny
- pół pół ząbka czosnku
- sól do smaku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka papryki
- Gorąca woda
- pistacje granat
- 2 słoiki 32 Cl Quattro Stagioni
- 2 wieczka Quattro Stagioni o średnicy 86 mm
Jak przygotować hummus z pistacjami i granatem
Zaczynamy od połączenia gotowanej ciecierzycy w misce, z łyżką sosu tahini, soku z pół cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodaj czosnek, z którego usunąłeś rdzeń i zmiksuj wszystko blenderem, aż mieszanina będzie jednorodna. Dodaj paprykę i szczyptę soli i ponownie włącz mikser na kilka sekund. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, zagotuj wodę i dodawaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Aby nadać osobisty charakter humusowi, podaj go w słoikach Quattro Stagioni i udekoruj chipsami pistacjowymi i ziarnami granatu. Możesz cieszyć się nim z kilkoma kromkami lekko zapiekanego przaśnego chleba i podawaj go jako smaczną przystawkę! Jeśli chcesz, możesz przechowywać krem w lodówce przez 2-3 dni, zamykając słoiki za pomocą wieczek Quattro Stagioni. W sklepie Zasmakuj Radości dostępnych jest kilka różnych rodzajów słoików. Między innymi są to słoiki typu weck, słoiki z metalową nakrętką, słoiki z plastikową zakrętką, słoiki z pałąkiem, a także różne innego typu słoiki przeznaczone np. do picia, czy na większą porcję lemoniady. Jeśli zastanawiasz się jak wyparzać słoiki zajrzyj na nasz magazyn.zasmakujradosci.pl