Jak pasteryzować słoiki?
Jeżeli chcesz smak ulubionych owoców i warzyw zachować również zimą, warto pomyśleć o przygotowaniu przetworów. Najlepszą porą pasteryzacji jest lato, gdy można korzystać ze świeżych owoców oraz warzyw. Pasteryzacji można poddać również mięso, zupy, bigos czy soki. Zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami.
Co to znaczy pasteryzować słoiki?
Zanim przejdziemy do omówienia sposobów pasteryzacji, wyjaśnimy, czym jest ten proces oraz jakie korzyści przynosi. Otóż, pasteryzacja jest metodą konserwacji produktów. Aby mogła zakończyć się sukcesem, dokładnie zakręcone słoiki z jedzeniem muszą zostać podgrzane do temperatury w przedziale 75 st. Celsjusza – 100 st. Celsjusza w przypadku gotowania w garnku i zmywarki i do temperatury około 130 st. Celsjusza w piekarniku.
Pasteryzację można przeprowadzić w garnku napełnionym wodą, ale również w piekarniku czy w zmywarce. Ciekawą propozycją pasteryzacji jest tzw. pasteryzacja „pod kocem”. Jednakże nie można z niej skorzystać w każdym przypadku.
Czy trzeba pasteryzować słoiki? Wyróżnia się wiele zalet pasteryzacji. Przede wszystkim w ten sposób można przedłużyć trwałość przetworów i zniszczyć drobnoustroje, które mogą znajdować się wewnątrz słoika. Dzięki temu po jedzenie, np. po ulubiony dżem czy po sałatkę, można będzie sięgnąć nawet wiele miesięcy po zamknięciu słoika. Ponadto wysoka temperatura sprawia, że warzywa i owoce zachowują swoje walory smakowe, a jednocześnie nie tracą wartości odżywczych. Jeśli chcesz, żeby Twoje przetwory nie szkodziły zdrowiu, powinieneś je pasteryzować.
Jak prawidłowo pasteryzować słoiki?
Na początek wybierz metodę pasteryzacji. Zastanów się, czy wolisz pasteryzować słoiki w garnku, w zmywarce czy w piekarniku. Wybór urządzenia musi być uzależniony od rodzaju słoika. Jeżeli stawiasz na słoiki z nakrętką, inaczej „twist-off”, możesz je pasteryzować w dowolny sposób.
Jak z kolei pasteryzować słoiki z gumką? Słoiki typu wek najlepiej pasteryzować w garnku. Ze względu na obecność uszczelnienia gumowego nie powinno się ich pasteryzować w piekarniku.
Zadbaj o to, by słoiki do pasteryzacji były jednakowej wielkości. Dzięki temu nie dojdzie do sytuacji, gdy jeden słoik zostanie już zawekowany, a inny nie.
Pamiętaj, by niezależnie od wybranej metody wekowania, słoiki i nakrętki zostały dokładnie wyparzone. Zadbaj o to, by nie pasteryzować jedzenia w naczyniach, które są uszkodzone albo wyszczerbione. Słoiki, które chcesz poddać pasteryzacji, muszą być czyste również po ich zamknięciu. W celu odtłuszczenia powierzchni zewnętrznej po zamknięciu słoików, warto przetrzeć je np. spirytusem.
Nakładając jedzenie do słoika, pozostaw 1-2 cm odstępu od jego górnej krawędzi. To uchroni przed pęknięciem naczynia w trakcie nagrzewania.
Gotowe słoiki przechowuj w suchym, chłodnym miejscu z niewielkim dostępem do światła.
Czytaj także: Czas na przetwory
Jak pasteryzować słoiki w garnku?
Jeżeli wybierasz metodę pasteryzacji, wykorzystując do tego garnki pojedyncze, postępuj według poniższych wskazówek. Na dnie wysokiego garnka, w którym planujesz przeprowadzić pasteryzację, połóż ściereczkę. W ten sposób zapobiegniesz pękaniu słoików. Następnie napełnij garnek ciepłą wodą i umieść w nim słoiki. Pamiętaj, by woda nie sięgała do nakrętek. Słoiki powinny być ustawione tak, by nie stykały się ze sobą. Doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj słoiki przez około 20-25 minut (czas gotowania jest uzależniony od wielu czynników, o których przeczytasz w dalszej części tego artykułu). Na koniec wyjmij słoiki z garnka i poustawiaj do góry dnem na ręczniku kuchennym.
Miejsce przechowywania słoików poddawanych pasteryzacji powinno być suche i zacienione. Twoje słoiki będą potrzebować co najmniej 24 godzin, by można było je uznać za zawekowane. Zakrętki nie powinny klikać, wówczas będzie to znak, że Twoje przetwory są gotowe.
Bezpieczeństwo podczas pasteryzacji zapewnią Ci garnki ze stali nierdzewnej. To naczynia odporne na działanie wysokich temperatur, które szybko i równomiernie się nagrzewają. Co więcej, stalowe garnki dostępne w ofercie marki Florina, np. garnek nierdzewny Florina Gastro prosty 30 cm 15,5 l, posiadają nienagrzewające się uchwyty. Dzięki czemu w bezpieczny dla siebie sposób, bez obaw o poparzenie, będziesz mógł przenosić naczynie.
Jak pasteryzować słoiki w zmywarce?
Zależy Ci na tym, by za jednym razem zapasteryzować większą liczbę słoików niż w garnku? Rozważ pasteryzację w zmywarce.
Jak pasteryzować słoiki w zmywarce? Przede wszystkim delikatnie poukładaj słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Następnie ustaw program myjący na temperaturę przekraczającą 60 st. Celsjusza, lecz niższą niż 100 st. Celsjusza. Najlepszy będzie program 70-75 st. Celsjusza. Uruchom cykl myjący. Pamiętaj, by nie dodawać żadnych detergentów. Po wyłączeniu się zmywarki, musisz zaczekać aż słoiki wystygną. Wówczas dopiero możesz je wyjąć. Aby wyjmowanie ich było bezpieczne, sięgnij po rękawice kuchenne.
Jak pasteryzować przetwory w piekarniku?
Chcąc pasteryzować słoiki w piekarniku, pamiętaj o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim przygotuj w odpowiedni sposób słoiki. Nie napełniaj ich po brzegi, ale pozostaw 1,5-2 cm luzu. W ten sposób zapobiegniesz pęknięciu słoika z powodu zwiększania się objętości jedzenia pod wpływem temperatury.
Zwróć uwagę na to, czy zawartość Twojego słoika jest ciepła, czy też zimna. Ciepłe słoiki umieść w nagrzanym do 130 st. Celsjusza piekarniku, natomiast zimne słoiki w nienagrzanym. Zadbaj o to, by przetwory położone na blasze nie stykały się ze sobą.
Czytaj także: Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Jak pasteryzować przetwory „pod kocem”?
Ciekawą metodą pasteryzacji, którą można zastosować, gdy spełnionych jest jednocześnie kilka warunków, jest wekowanie „pod kocem”. Otóż, aby móc pasteryzować tym sposobem przetwory, jedzenie musi być gorące, a słoiki również bardzo ciepłe, wyjęte bezpośrednio z piekarnika. Poza tym, to sposób, który sprawdzi się do wekowania tylko określonych produktów, takich jak: konfitury z owoców i dżemy z wysoką zawartością cukru, a także grzybki marynowane.
Jak pasteryzować dżem lub inne smakołyki metodą „pod kocem”? Dokładnie nagrzej i wypraż słoiki. Gorące jedzenie nałóż do słoików używając do tego szczypców kuchennych. Pamiętaj o odstępie w naczyniu i pozostaw minimum 2-3 cm luzu od brzegu słoika. Zakręć szczelnie zakrętki.
Słoiki powinny zostać odwrócone do góry dnem i zawinięte szczelnie w gruby koc. Niech się tam znajdują do momentu ich wystudzenia. Sprawdź nakrętki słoików. Jeżeli są wklęsłe to znaczy, że zostały szczelnie zamknięte. Po wystudzeniu, słoiki możesz umieścić w suchym i chłodnym miejscu.
Co można pasteryzować w słoikach?
Wiesz już, na czym polega pasteryzacja weków. Teraz zapoznaj się z tym, co można umieścić w słoikach przeznaczonych do pasteryzacji. Okazuje się, że pasteryzować można bardzo wiele dań. Mogą to być zarówno potrawy płynne, jak i półpłynne, np. zupy, bigos, gulasz, a także owoce i warzywa oraz sałatki, mięso czy soki. Doskonałe do pasteryzacji są również przeciery i sosy pomidorowe, a także wszelkiego rodzaju przetwory z pomidorów.
Czytaj także: Przetwory z pomidorów - 5 najlepszych przepisów na wekowanie pomidorów
Trzeba uważać na wekowanie potraw, w których znajdują się takie surowe lub niedogotowane składniki jak: czosnek, cebula oraz por. Jeżeli nie zostaną one poddane odpowiedniej obróbce termicznej przed wekowaniem, mogą sfermentować i zepsuć smak całego pasteryzowanego jedzenia.
Zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami, które wybrałeś.
Jak pasteryzować słoiki z mięsem?
Opis metod pasteryzacji zaczniemy nieco nietypowo, bo od mięsa. Jak najlepiej pasteryzować słoiki z tego typu jedzeniem? Otóż, okazuje się, że najbardziej bezpieczną metodą jest tyndalizacja, czyli trzykrotne gotowanie słoików z zastosowaniem za każdym razem jednodniowej przerwy. W ten sposób pozbędziesz się bakterii z mięsa oraz zabezpieczysz przed wydzieleniem jadu kiełbasianego.
Jeżeli pasteryzujesz mięso w słoikach o pojemności 0,6 l, za pierwszym razem gotuj je przez 60 minut, następnie zrób 24 godziny przerwy. Kolejnym razem gotuj je 40 minut. Po dobowej przerwie gotuj je ostatni raz 30 minut. Gdy zauważysz, że wieczka są wklęśnięte, to oznacza, że zostały szczelnie zamknięte.
Czytaj także: Tyndalizacja - co to za metoda konserwowania żywności?
Jak pasteryzować słoiki z dżemem?
Dżemy to często wybierane przetwory na zimę. Sposób pasteryzacji słoików z dżemem jest prosty. Aby zawekować takie słoiki, wykorzystaj metodę z garnkiem. Opis tego, jak pasteryzuje się słoiki w takim naczyniu, znajdziesz we wcześniejszej części artykułu.
Jak pasteryzować słoiki z sokiem?
Jeżeli decydujesz się na pasteryzację soku, możesz zamiast słoika wybrać butelkę. Jeżeli Twoje przetwory mają małą zawartość cukru, możesz gotować je przez około 15-30 minut, w zależności od wielkości pojemnika. Pasteryzując sok postępuj zgodnie z wytycznymi na początku tekstu.
Jak pasteryzować słoiki z sałatką?
Najlepiej pasteryzować sałatki oparte na zalewach. W słoiku umieść gotową sałatkę wraz z zalewą. Na wierzch dodaj łyżkę lub łyżeczkę oleju (dopasuj ilość do wielkości słoika), a następnie szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez około 15-30 minut.
Jak pasteryzować słoiki dla niemowląt?
Zamiast sięgać po gotowe zupki ze sklepu, możesz przyrządzić swojemu dziecku domowe jedzenie, a następnie je pasteryzować. Gotową potrawę należy przełożyć do dokładnie wyparzonego słoika i dobrze zakręcić. W kolejnym kroku należy zalać słoiki wodą tak, by nie sięgała do zakrętki. Po około 20 minutach gotowania należy wyjąć słoiki, dokręcić je i odwrócić do góry dnem. Po 24 godzinach zakrętka powinna być wklęśnięta. Będzie to oznaczać, że dobrze zakręciłeś słoik.
Jak długo trzeba pasteryzować słoiki?
Czas potrzebny do tego, by doszło do procesu pasteryzacji jest zależny od kilku kwestii. Są to:
• pojemność słoika,
• rodzaj słoika,
• zawartość słoika,
• wielkość przygotowanych kawałków jedzenia,
• typ zastosowanej metody pasteryzacji.
Jak długo pasteryzuje się słoiki? Generalnie, im słoik jest większy, tym potrzebuje więcej czasu na pasteryzację. Jeżeli umieszczasz w 0,5 l słoiku przetwory gorące, będą one wymagać około 20 minut pasteryzacji. Z kolei słoiki 1-litrowe z gorącą zawartością pasteryzuje się około 25 minut. Odpowiednio te same zimne przetwory, włożone do słoika o pojemności 0,5 l będą musiały być pasteryzowane 25 minut. Z kolei litrowy słoik z zimnymi przetworami powinno się pasteryzować pół godziny.
Typ jedzenia, który jest poddawany pasteryzacji, to również wyznacznik tego, ile minut pasteryzować słoiki. Co do zasady, kiszonki, kompoty, nektary, soki z warzyw, niskocukrowe dżemy, a także marynaty należy pasteryzować 15-30 minut.
W dopasowaniu ostatecznej liczby minut bierze się pod uwagę wielkość słoika. Wymienione powyżej produkty pasteryzuje się jednokrotnie, w odróżnieniu do warzyw w niekwaśnej zalewie, które trzeba podgrzać dwa razy. Podgrzewanie powinno trwać 25-30 minut. Drugi etap powinien nastąpić po dobie od pierwszego podgrzewania.
Czas pasteryzacji trzeba liczyć od momentu, gdy woda w garnku się zagotuje.
Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? Metoda sucha, jaką jest pasteryzacja w piekarniku, wymaga nieco innej temperatury niż pasteryzowanie w garnku czy w zmywarce. W takiej sytuacji piekarnik podgrzewa się do temperatury 130 st. Celsjusza. Nastąpi to po około 40 minutach, w przypadku wstawienia przetworów do gorącego piekarnika. Natomiast, gdy umieściłeś słoiki w zimnym piekarniku, czas ten wydłuży się do 1 godziny. Piekarnik powinien zostać wyłączony, gdy w słoiku zaobserwujesz bąbelki. Nie wyjmuj słoików natychmiast, tylko pozostaw je jeszcze w piekarniku na pół godziny od momentu wyłączenia urządzenia.
Jak długo pasteryzować słoiki z kiełbasą?
Sposób pasteryzacji kiełbasy jest taki sam, jak pasteryzacji mięsa, o którym już pisaliśmy powyżej. Jest to tyndalizacja, która zakłada trzykrotne gotowanie słoików po dobowej przerwie. Chcąc więc pasteryzować kiełbasę, musisz przygotować się na kilka dni oczekiwania. Twoje wysiłki przyniosą jednak efekt w postaci pysznego, aromatycznego mięsa.
Chcąc przygotować kiełbasę ze słoika, będzie Ci potrzebne:
• 80 dag słoniny,
• 2 kg mięsa wieprzowego,
• 2 dag cukru,
• 3 dag soli peklowej,
• czosnek – 6 ząbków,
• 2 łyżki majeranku suszonego,
• sól i pieprz.
Zmiel mięso oraz słoninę. Dodaj do mieszanki cukier, sól peklową, majeranek, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość umieść w lodówce na 12 godzin w temperaturze 2-6 st. Celsjusza. Po tym czasie przełóż całość do 0,5-litrowych słoików. Szczelnie zamknij i pasteryzuj zgodnie z zasadami, które dotyczą tyndalizacji mięsa (znajdziesz je powyżej w artykule).
Pasteryzacja to doskonały sposób na to, by cieszyć się smakiem ulubionych potraw znacznie dłużej. Doceń jej walory i wykorzystaj ją podczas tegorocznych zbiorów.
Czytaj także: Wekowanie mięsa - jak to się robi?