Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

2022-07-05
Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to wypiek, który warto przygotowywać w sezonie na te owoce. Śliwki są źródłem cennych witamin – m.in. witaminy A, B6, C, E, a także K. Co więcej, zawierają mnóstwo minerałów – potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Owoce te w połączeniu z ciastem drożdżowym to sposób na smaczny deser. Zobacz, jak przyrządzić ten wypiek.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami robi się na drożdżach świeżych z dodatkiem wody i odrobiny mąki. Śliwki najlepiej natomiast pozyskać z ekologicznych gospodarstw, gdzie rezygnuje się z opryskiwania owoców. Dzięki temu zjadasz owoce naturalne, będące skarbnicą witaminy A, B6, K, C i E, a także wapnia, magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Wedle naszego przepisu na ciasto drożdżowe ze śliwkami będziesz potrzebować:

· 0,5 kg mąki pszennej,

· 10 dag cukru,

· 0,2 l mleka,

· 50 g drożdży świeżych,

· 3 jajka,

· 0,35 kg śliwek dojrzałych,

· 10 dag masła.

Teraz możesz przejść do wskazówek dotyczących tego, jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami, które znajdziesz poniżej.

Czytaj także: Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Marzy Ci się wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami? Najpierw zajmij się przygotowaniem rozczynu. W miseczce umieść rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Dolej ciepłe mleko, którego temperatura oscyluje w okolicach 30 st. Celsjusza, ale jej nie przekracza. Po dokładnym wymieszaniu pozostaw roztwór na około pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie powinno dojść do kilkukrotnego powiększenia objętości rozczynu. Niestety, jeżeli zauważysz, że objętość jest wciąż taka sama, przygotowanie rozczynu należy zacząć od nowa. Ciasto wyrabiaj w dużej misce – te dostępne w ofercie Florina pomieszczą nawet kilka litrów – ze względu na to, że powiększy ono swoją objętość dwukrotnie w trakcie wyrabiania. Za pomocą przesiewacza do mąki wsyp wskazaną ilość tego składnika do miski. Przesiewanie powoduje, że do ciasta dostaje się większa ilość powietrza, dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne. Zrób wgłębienie w mące i wlej do niego rozczyn. Zagarniaj mąkę do środka i mieszaj ją z rozczynem. Następnie pomieszaj całość z wcześniej dokładnie zmiksowanymi jajkami z dodatkiem cukru.

Czytaj także: Powidła śliwkowe w 6 wariantach - przepisy

Mieszaj i wyrabiaj dalej ciasto. Następnie mieszankę miksuj urządzeniem przez kilkanaście minut. Gdy ciasto będzie wyrobione, nakryj je ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Następnie sprawdź, czy ciasto wyrosło. Powinno powiększyć się nawet trzykrotnie. Ciasto drożdżowe ze śliwkami możesz wyłożyć na dużą blachę. Na pokrytą olejem lub wysmarowaną masłem blachę do pieczenia wyłóż ciasto za pomocą akcesoriów do pieczenia, np. szpatułki. Rozciągnij ciasto w taki sposób, by wypełnić formę. Na taką ilość składników, jak ta wskazana w przepisie, nada się doskonale forma o wymiarach 20x30 cm. Znajdziesz ją wśród produktów do pieczenia w sklepie internetowym Florina.

Nie zapomnij również o śliwkach. Umyj je dokładnie i pokrój w ćwiartki. Owoce umieść na cieście. Gotowe ciasto odłóż jeszcze w ciepłe miejsce na około 20 minut i dopiero wtedy włóż do piekarnika.

Czytaj także: Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami możesz wzbogacić o kruszonkę. Do jej przygotowania niezbędne będzie około 10 dag mąki pszennej, 6 dag zimnego masła oraz 4 łyżki cukru. W misce umieść mąkę oraz posiekane uprzednio masło oraz cukier. Rozcieraj całość do momentu powstania drobnych okruszków.

Uzyskaną kruszonką możesz posypać ciasto udekorowane śliwkami. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180 – 200 st. Celsjusza. Piecz przez mniej więcej pół godziny.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Jeżeli masz ochotę na ciasto drożdżowe ze śliwkami, którego nie trzeba wyrabiać, możesz również postępować według poniższych wskazówek. Przede wszystkim pamiętaj o tym, by pilnować kolejności dodawanych składników oraz nie zapominaj o ich równomiernym rozprowadzeniu. Przygotuj naprawdę dużą miskę, ponieważ objętość ciasta zwiększy się nawet kilkukrotnie. Rozkrusz drożdże, dosyp cukier. Ubite mikserem jajka wlej do całości. Dodaj masło oraz letnie mleko. Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. Nie mieszaj składników tylko natychmiast zakryj je ściereczką. Przechowuj w ciepłym miejscu przez 3 godziny. Po tym czasie zawartość zamieszaj drewnianą łyżką. Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyłóż na dużą blachę, na której znajduje się papier do pieczenia.

Inne, przydatne artykuły jednorazowe do pieczenia i przyrządzania nie tylko ciast, ale też potraw wytrawnych odkryjesz, przeglądając pełną ofertę sklepu internetowego Florina.

Piecz wedle wskazówek podanych w tradycyjnym przepisie. Jeżeli zastanawiasz się, czy ciasto jest już upieczone, sprawdź wypiek, wbijając do niego ostrożnie drewniany patyczek – gdy będzie suchy i nie przykleją się do niego okruszki, to oznacza, że ciasto jest gotowe.

Pamiętaj, by nie wyjmować ciasta od razu, gdy skończy się program pieczenia. Lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól wypiekowi nieco „oswoić” się z temperaturą.

Czytaj także: Najprostsze ciasto z truskawkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – kcal

Uwielbiasz ciasta, ale nie wiesz, czy możesz sobie pozwolić na ich częste jedzenie? Warto lepiej przyjrzeć się kaloryczności ciasta drożdżowego ze śliwkami. Według popularnych aplikacji do liczenia kalorii w 100 g takiego wypieku znajduje się około 237 kcal. Duża porcja ciasta ma zazwyczaj wagę 225 g i 355,5 kcal. Z kolei mała porcja waży około 75 g, co przekłada się na około 118,5 kcal.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami warto podać nie tylko na deser, ale też zaserwować podczas spotkań z bliskimi, np. w ogrodzie.

Czytaj także: Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel