Najprostsze ciasto z truskawkami
Wraz z początkiem maja w warzywniakach powoli zaczynają się pojawiać one - soczyste, czerwone, polskie truskawki. Sezon truskawkowy swój szczyt ma w czerwcu i to wówczas najlepiej kupować te owoce, jeśli zależy Ci na naprawdę słodkim smaku. Mocno wykarmione słońcem truskawki świetnie sprawdzą się w koktajlach, dżemach, ale też oczywiście ciastach! Dziś przedstawimy Ci przepis na proste ciasto z truskawkami. Wykona je każdy - wytrawna kucharka i początkujący w słodkich wypiekach. Jedno jest pewne - nasze ekspresowe ciasto z truskawkami długo nie zagrzeje miejsca na stole.
Proste ciasto z truskawkami - smak lata
Kluczem do prostego ciasta z truskawkami są oczywiście owoce. Jak rozpoznać te najlepsze? Do najprostszego ciasta z truskawkami wybieraj polskie odmiany owocu. Zwróć także uwagę na jego zapach - powinien być intensywny. Ważny jest również kształt truskawek - polskie odmiany mają charakterystyczny kształt przypominający serce, a także jasnoczerwony, intensywny kolor. Ekspresowe ciasto z truskawkami nie uda się, jeśli owoce będą zepsute. O świeżości truskawek świadczą przede wszystkim szypułki - te powinny mieć intensywnie zielony kolor, a w dotyku - być dosyć sztywne.
Najprostszy przepis na ciasto truskawkowe broni się właśnie prostotą, naturalnością składników. Mocno zwróć uwagę na ten aspekt. Smak truskawek jest smakiem lata - powinien być soczysty, świeży, pełen słodyczy, przełamanej lekką kwaskowością. Truskawki najlepiej kupuj u lokalnych sprzedawców - upewnij się jedynie, że owoce pochodzą z Polski.
Proste ciasto z truskawkami - potrzebne akcesoria
Zanim przejdziemy do listy składników do szybkiego i prostego ciasta z truskawkami - zadbaj o to, by w kuchni nie brakowało Ci odpowiednich akcesoriów.
Na początek - blachy do pieczenia. Do naszego prostego ciasta z truskawkami będziesz potrzebowała blachy o wymiarach około 24x24 cm. Zwróć uwagę, aby ta miała dość wysokie ranty, aby ciasto spokojnie wyrosło. Alternatywą dla kwadratowej blachy jest tortownica o średnicy około 24 cm. Jakiego rodzaju blachy sprawdzą się najlepiej? Wybierz formę wykonaną z ocynowanej blachy - zapewnia ona równomierne nagrzewanie, dzięki czemu uchronisz proste ciasto z truskawkami przed zakalcem. Formę wyłóż koniecznie papierem do pieczenia. Co jeszcze warto mieć pod ręką przy pieczeniu ekspresowego ciasta z truskawkami?
Do ubijania jajek przygotuj trzepaczkę. Jeśli często pieczesz - warto kupić trzepaczkę wykonaną z silikonu. To całkowicie bezpieczny materiał w kontakcie z żywnością, a do tego łatwy w czyszczeniu. Większość silikonowych trzepaczek bez problemu umyjesz w zmywarce. Co jednak najważniejsze - silikonowa trzepaczka nie pochłania zapachów oraz barwników i jest odporna na działanie wysokich temperatur.
Na koniec warto pamiętać również o wygodnych i bardzo potrzebnych w każdej kuchni miarkach kuchennych. Dzięki nim odmierzanie składników będzie zdecydowanie prostsze i dokładniejsze! Skoro wszystko przygotowane, czas poznać przepis na proste ciasto z truskawkami.
Przepis na proste ciasto z truskawkami
Zastanawiając się, jakie ciasto z truskawkami pokazać Ci na początek, zdecydowaliśmy się na absolutny hit (a przy tym na najprostszą wersję). Jeśli lubisz kombinować w kuchni, w dalszej części powiemy Ci, jak nieco zmodyfikować nasze najprostsze ciasto z truskawkami.
Zacznijmy od składników:
● 350 g mąki tortowej
● 200 g masła
● 5 jaj
● 160 g cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● niecały kilogram polskich truskawek
● dodatkowo: cukier puder
Ważne, aby wykonując najprostsze ciasto z truskawkami, dodawać składniki w temperaturze pokojowej. Wyjmij więc jajka wcześniej z lodówki (masło może w niej pozostać, będziemy je podgrzewać w rondelku).
Wykonanie prostego ciasta z truskawkami zacznij od włączenia piekarnika na 180℃ (opcja pieczenia góra-dół). Do dość sporej miski wsyp cukier i wbij jajka. Następnie ubij przy pomocy miksera lub trzepaczki tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a powstała masa była puszysta. Kolejno kostkę masła podgrzej powoli i na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij rondelek i wystudź masło. Potem wlej je delikatnie do miski z masą jajeczną. Do miski dodaj sypkie składniki - mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę warto wcześniej przesiać przez sitko, aby nabrała puszystości. Masę do prostego ciasta z truskawkami delikatnie wymieszaj silikonową łyżką aż do połączenia składników.
Przelej masę do wcześniej przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką. Teraz czas przygotować esencję ekspresowego ciasta z truskawkami. Owoce umyj i zdejmij szypułki. Osusz truskawki delikatnie i układaj dość gęsto na wierzchu surowego ciasta. Kiedy zakryjesz całą powierzchnię owocami, dodaj kolejną warstwę. W czasie pieczenia owoce pod swoim ciężarem będą zapadać się w głąb masy, dzięki czemu będzie ich naprawdę dużo w naszym najprostszym cieście z truskawkami. Przygotowanie ciasta powinno zająć Ci około 20 minut. Prawda, że to ekspresowe ciasto z truskawkami?
Teraz chwila cierpliwości - blachę włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez około 10-15 minut. Proste ciasto z truskawkami najlepiej od razu wyjąć z foremki na talerz, aby szybciej się przestudziło. Po tym czasie możesz posypać je cukrem pudrem.
Ten przepis na proste ciasto z truskawkami można lekko zmodyfikować, na przykład dodając zamiast masła olej - kokosowy, rzepakowy, czy ryżowy. Takie proste ciasto z truskawkami na oleju będzie smakować równie pysznie. Dla prawdziwych łasuchów możesz też przygotować proste ciasto z truskawkami i kruszonką. Dodatek kruszonki sprawi, że całość będzie jeszcze słodsza i delikatnie chrupiąca. Jak ją wykonać? Wystarczy niecałą szklankę przesianej mąki wsypać na czysty blat. Dodać do niej pół szklanki cukru i pół kostki zimnego masła. Całość zagnieć dłońmi - aż do powstania grudek o różnej fakturze. Dodaj kruszonkę na wierzch prostego ciasta z truskawkami i kruszonką przed włożeniem go do piekarnika.
Wariacje na temat najprostszego ciasta z truskawkami
Poznałaś już przepis na proste ciasto z truskawkami na oleju lub maśle, a także możliwość urozmaicenia w postaci prostego ciasta z truskawkami i kruszonką. Jakie jeszcze wariacje przepisu warto znać?
Proste ciasto z truskawkami i budyniem jest ciekawą alternatywą. Jeśli chcesz ją wypróbować, przygotuj składniki:
● 2,5 szklanki mąki tortowej,
● 3/4 szklanki cukru,
● 1 łyżeczka cukru waniliowego,
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
● 1 budyń śmietankowy w proszku,
● 4 jaja,
● 250 g masła lub margaryny,
● 1/4 szklanki mleka,
● ok. 400-500 g świeżych, polskich truskawek.
Wszystkie składniki do prostego ciasta z truskawkami i budyniem powinny być w temperaturze pokojowej. Jak przygotować krok po kroku proste ciasto z truskawkami i budyniem?
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniu śmietankowego. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem waniliowym i białym. Dodawaj do masy stopniowo jajka, jednocześnie cały czas miksując. Połącz masę jajeczną z mąką i całość przelej do blachy z papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz całość w 180℃ (opcja pieczenia góra-dół) przez około 50 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe przy pomocy metody suchego patyczka.
Dzieci, ale też wielu dorosłych, szczególnie przepadają za galaretkami. W gorące letnie dni zimna galaretka smakuje najlepiej! Poznaj więc nasz pomysł na proste ciasto z truskawkami i galaretką.
Składniki do prostego ciasta z truskawkami i galaretką:
● 4 jaja,
● szczypta soli,
● 1 szklanka cukru,
● 1,5 szklanki mąki tortowej,
● 6 łyżek oleju,
● 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia,
● 0.75 łyżki octu,
● 2 opakowania galaretki truskawkowej,
● 500-600 g świeżych, polskich truskawek.
Krok pierwszy to przygotowanie biszkoptu. Nagrzej piekarnik do 170℃ . Przygotuj dużą miskę. Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj stopniowo do białek po jednym żółtku oraz porcji cukru. Nie przestając ubijać, wlej stopniowo olej, wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wlej do blachy i piecz przez 45 minut.
Teraz czas przygotować najważniejszy element prostego ciasta z truskawkami i galaretką. Proszek galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Poczekaj do momentu, kiedy galaretka zacznie tężeć. Teraz umyte i przekrojone na pół truskawki umieść na ostudzonym biszkopcie i zalej galaretką. Blachę włóż do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
Jak widzisz, wersji prostego ciasta z truskawkami jest naprawdę wiele. Możesz wyjść od spróbowania podstawowego przepisu, by potem kombinować z kolejnymi! Mamy nadzieję, że szukając pomysłu, jakie ciasto z truskawkami przygotować, będziesz wracać do naszych przepisów!
Czytaj także:
Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Pieczony naleśnik - czego potrzeba, by go zrobić?
Jak się robi kompot z truskawek?
Naleśniki z mascarpone. Jak zrobić pyszne nadzienie do naleśników?