Naleśniki z mascarpone. Jak zrobić pyszne nadzienie do naleśników
Naleśniki z kremem na bazie mascarpone to prawdziwa ambrozja. Jeśli marzysz o deserze idealnym, który jest także treściwy i sycący, koniecznie musisz je zrobić. Jak przyrządzić taki posiłek?
Naleśniki z mascarpone – zacznij od smażenia
Naleśnik z mascarpone potrzebuje nie tylko kremu (choć ten jest oczywiście pyszny także w pojedynkę), ale też ciasta naleśnikowego. A to trzeba przyrządzić i usmażyć. Przygotuj ciasto, łącząc ze sobą dwie szklanki mąki, szklankę wody i mleka oraz dwa jajka. Użyj do tego rózgi i trzepaczki bądź miksera czy blendera. O ile przepis na naleśniki jest dość prosty, tak smażenie może okazać się problematyczne. Dlaczego? Ponieważ nie wszystkie patelnie umożliwiają smażenie beztłuszczowe. Brak powłoki nieprzywierającej sprawia, że konieczne jest użycie dużej ilości oleju, który dostaje się do placuszków. Te z kolei robią się bardzo tłuste, co nie jest zbyt apetyczne. Aby usmażyć idealne, cieniutkie naleśniki, potrzebujesz takiego sprzętu jak patelnie nieprzywierające, czyli:
● patelnie teflonowe,
● patelnie aluminiowe z powłoką na przykład granitową,
● patelnie stalowe z nieprzywierającą powłoką. Sama stal wymaga użycia dużej ilości tłuszczu.
Na akcesoriach tego typu możesz smażyć na naprawdę niewielkiej ilości oleju. Wystarczy kilka kropel, które najlepiej rozsmarować za pomocą ręcznika papierowego czy gąbki. Aby zrobić naleśniki z nadzieniem mascarpone, potrzebujesz oczywiście także nadzienia. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów.
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
● Naleśniki na słono – 6 przepisów
● Ciasto na naleśniki – podstawowy przepis
Naleśniki z serkiem mascarpone i twarogiem
Nadzienie do naleśników z mascarpone nie musi być skomplikowane, by było przepyszne. Warto też urozmaicić tradycyjny przepis. Do miseczki wrzuć twaróg półtłusty i ugnieć go. Następnie dodaj łyżeczkę płynnego miodu i dużą łyżkę mascarpone. Zmieszaj wszystko razem bardzo dokładnie, by sery połączyły się w jedną masę. Posmakuj – zauważysz, że twarożek jest dużo bardziej kremowy. Zanika w nim owa lekko kwaskowata nuta, która zastąpiona jest mlecznym smakiem mascarpone. Takie nadzienie do naleśników z serka mascarpone nie jest wymagające, a i tak potrafi zachwycić smakiem.
Czytaj także:
● Naleśniki na słodko – 7 szybkich propozycji
● Cienkie naleśniki – na krokiety i nie tylko!
● Naleśniki amerykańskie – sprawdzony przepis
Nadzienie z mascarpone do naleśników na czekoladowo
Naleśniki z kremem mascarpone to niebo w gębie. Zrób je sobie koniecznie – zwłaszcza jeśli nie jesteś na diecie. To bomba kaloryczna, którą warto sobie zaserwować raz na jakiś czas. Farsz do naleśników z mascarpone i śmietanki kremówki jest idealnym przykładem doskonałego kremu, który można użyć wszędzie – na przykład do tortów. Jednak także jako nadzienie do naleśników na słodko z mascarpone sprawdzi się ono idealnie. Jak je zrobić? Zacznij od rozpuszczenia w kąpieli wodnej 50 gramów czekolady. Następnie ubij 100 mililitrów kremówki z odrobiną cukru. Gdy śmietana będzie już gęsta, powoli, za pomocą łopatki, dodawaj mascarpone (50 gramów). Nadal ubijaj. Teraz do sztywnej pianki dodaj czekoladę, delikatnie mieszając łopatką i... nadzienie do naleśników z serkiem mascarpone gotowe!
Nadzienie z serka mascarpone do naleśników to zawsze dobry wybór – nieważne czy robisz klasyczny farsz z twarogiem, czy coś bardziej finezyjnego i nierzadko – kalorycznego. Taki deser zawsze jednak jest na czasie!