Naleśniki amerykańskie – sprawdzony przepis
Kuchnia nie zna granic – w Polsce możemy z powodzeniem ugotować potrawy z najdalszych zakątków świata. Wszystko dzięki odpowiednim sprzętom i coraz lepszemu dostępowi do składników. Niektóre posiłki można jednak zrobić z półproduktów popularnych w naszym kraju od dawna, a jednak na trochę inny sposób. Idealnym tego przykładem są naleśniki amerykańskie.
Naleśniki amerykańskie pancakes – co to za danie?
Naleśniki amerykańskie, czyli tak zwane pancakes (lub nawet pankejki), to po prostu naleśniki w trochę innej wersji. Pancakes amerykańskie są bardziej puszyste od naszych naleśników. Są także mniejsze, gdyż bardziej liczy się ich stopień wyrośnięcia, który osiągany jest za pomocą proszku do pieczenia lub sody. Pankejki amerykańskie mają jeszcze jeden, tajny składnik, z którego nie korzystamy w Polsce, robiąc naleśniki. To maślanka. W oryginalnym amerykańskim przepisie znajduje się właśnie ten sfermentowany napój mleczny, który dodaje placuszkom lekkości, a także trochę więcej objętości. Nie, maślanka nie jest wyczuwalna w naleśnikach. Zresztą najlepszym sposobem, by się o tym przekonać, jest przygotowanie pancakes z jej dodatkiem we własnej kuchni. Czytaj także
● Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji
● Patelnia teflonowa - jak o nią dbać?
● Czym się kierować przy wyborze patelni?
● Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą
Naleśniki amerykańskie – przepis
Przepis na naleśniki amerykańskie jest naprawdę prosty. Niewiele różni się od tego na nasze tradycyjne naleśniki. Co musisz przygotować, by zrobić idealne pancakes? Przepisy mogą różnić się co do ilości składników, jednak zawsze znajduje się w nich
- mąka pszenna,
- maślanka,
- cukier lub zastępnik cukru,
- soda i proszek do pieczenia,
- jajko,
- olej roślinny.
Jak zrobić puszyste pankejki? Przepis będzie niepełny, jeśli zabraknie Ci odpowiedniej patelni. Tu doskonale sprawdzą się patelnie nieprzywierające, na których smaży się przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu (pancakes nie muszą pływać w oleju, by się dobrze usmażyć; bardzo często smaży się je wręcz na suchej patelni). To chociażby patelnie teflonowe czy patelnie stalowe o bardzo dużej wytrzymałości. Zresztą patelnie aluminiowe także doskonale się sprawdzą. Świetnym przykładem jest aluminiowa patelnia Bono, polecana przez Mateusza Gesslera, która przeznaczona jest właśnie do robienia naleśników i placków. Wszystkie patelnie granitowe czy ceramiczne również zdadzą egzamin, gdyż posiadają powłoki nieprzywierające. Czytaj także:
● Powidła śliwkowe w 6 wariantach - przepisy
● Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
Jak się robi pankejki?
Pankejki na maślance są niezwykle proste do przygotowania. Zrobienie ciasta zajmuje kilka minut, jednak warto pamiętać, że samo smażenie może być żmudne. Zwłaszcza gdy chcemy nakarmić plackami całą rodzinę. Możesz przygotować naleśniki amerykańskie na maślance, tradycyjnie, ale także pankejki na kefirze czy nawet pankejki na jogurcie. Te składniki także się sprawdzą. Jeśli nie masz w domu maślanki, a pod ręką znajduje się akurat kefir, naleśniki amerykańskie na kefirze będą równie dobrym rozwiązaniem, co te na maślance. Jak zrobić ciasto na te pyszne placuszki? Do miski wrzuć szklankę mąki pszennej, szklankę maślanki, trzy łyżki oleju, jajko, trzy łyżki cukru pudru, łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. To wszystko. Teraz składniki musisz zblendować, by stworzyły gładką masę. Powinna przypominać gęstą śmietanę. Gotowe ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Twórz małe placuszki i odczekaj, aż zaczną rosnąć. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, nadszedł czas, by je odwrócić. Smaż pankejki z obu stron aż lekko się zarumienią.
Naleśniki amerykańskie – z czym podawać?
Tradycyjne amerykańskie naleśniki podawane są oczywiście z syropem klonowym i masłem. Jednak Ty nie musisz trzymać się tej tradycji. Pancakes smakują doskonale w towarzystwie wielu różnych dodatków. Idealnie sprawdzą się chociażby naleśniki amerykańskie z czekoladą, która rozpuszcza się na gorących plackach. Dla najmłodszych dobrym rozwiązaniem będą naleśniki amerykańskie z jabłkami – przecierem lub pieczonymi owocami – a także naleśniki amerykańskie z jagodami. Oczywiście możesz zaszaleć i zafundować sobie pancakes z bitą śmietaną. Ten dodatek pasuje do wszystkiego. Idealne naleśniki amerykańskie znajdziesz nie tylko w amerykańskim barze. Samodzielnie także możesz je przygotować – i to w kilka chwil.