Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!

2022-02-14
Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, zawsze możesz sięgnąć po sprawdzony przepis na naleśniki. Nawet jeśli nie chcesz jeść ich na słodko. Tak, istnieje przecież cała masa pomysłów na wytrawne farsze do naleśników, które są pełne smaku i wartości odżywczych. Idealnym na to przykładem są naleśniki ze szpinakiem. My znamy co najmniej 5 sprawdzonych przepisów na farsze z tym składnikiem.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?


Naleśniki ze szpinakiem, jak każde inne naleśniki, potrzebują dobrej bazy. Idealne naleśniki zrobić nietrudno – wystarczy kilka sprawdzonych składników:
• 2 szklanki mąki pszennej,
• 1 i ½ szklanki mleka,
• szklanka gazowanej wody,
• 2 jajka,
• szczypta soli

To wszystko! Naleśniki należy jednak usmażyć cieniutko na niewielkiej ilości oleju. Dlatego musisz wybrać odpowiedni sprzęt. Jakie patelnie sprawdzą się do smażenia naleśników? Przede wszystkim patelnie nieprzywierające, a zatem takie, które posiadają powłoki umożliwiające bezpieczne smażenie bez tłuszczu. To chociażby patelnie teflonowepatelnie stalowe czy patelnie aluminiowe z odpowiednimi powłokami. Nie wiesz, jaką konkretnie wybrać? Sprawdź produkty z kategorii Mateusz Gessler poleca! Znajdziesz tam patelnie (i nie tylko), których nasz ambasador sam użyłby podczas przygotowywania przepysznych naleśników ze szpinakiem.
Jeśli masz już pięknie usmażone naleśniki, czas zabrać się za farsz.
Czytaj także:
● Naleśniki na słono - 6 przepisów 
● Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis 
● Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji 

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to częste połączenie. Szpinak jest dość delikatnym składnikiem, który potrzebuje przypraw i soli, by wydobyć z niego głębię smaku. Dlatego zacznij od pokrojenia dwóch ząbków czosnku w drobną kosteczkę, a następnie usmażenia ich na oliwie. Na patelnię dodaj paczkę szpinaku i mieszaj, aż szpinak zmięknie. Nie dodawaj soli – feta jest wystarczająco słona. Ser pokrój w kawałki i wrzuć na patelnię, by lekko się rozpuścił. Powstałą w ten sposób masę z łatwością rozprowadzisz na naleśnikach. Możesz także dodać jeszcze jeden składnik, który będzie świetnie pasować – suszone pomidory. Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to niebo w gębie.

Czytaj także:
● Patelnia teflonowa - jak o nią dbać? 
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko! 
● Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis!

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym to kolejna wersja tego dania. Ser żółty zetrzyj i posyp nim samego naleśnika, najlepiej jeszcze na patelni. Dzięki temu ser pięknie się roztopi. Możesz przygotować to danie w różnych wersjach – naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą są delikatniejsze, z kolei naleśniki ze szpinakiem i ricottą mają więcej charakteru.

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Naleśniki z łososiem i szpinakiem przygotowuję się trochę inaczej. Zacznij od przygotowania szpinaku jak w pierwszym przepisie i przełóż go do miseczki. Usmaż naleśnika i zostaw go na patelni, zmniejszając odrobinę moc palnika. Połóż na nim szpinak, a następnie kawałki surowego łososia. Możesz dodać także ser, na przykład ricottę. Zamknij naleśnik – najpierw lewy i prawy bok do środka, a później dolny i górny. Tak zamkniętego naleśnika smaż przez chwilę, po czym przewróć go na drugą stronę. Trzymaj go na patelni jeszcze przez trzy minuty. Odwróć i zajrzyj do środka, czy łosoś jest już gotowy. Jeśli tak, możesz zdjąć naleśnika z patelni.

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym najlepiej przygotować w sposób podobny do podanego powyżej. Konieczne jest jednak usmażenie półproduktów wcześniej – nigdy nie wkładaj do naleśnika surowego kurczaka, gdyż istnieje ryzyko, że będzie niedosmażony. Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą bądź innym serem będą smakować doskonale, jeśli dodasz do nich trochę ziół prowansalskich. Jeśli chcesz wydobyć z nich jeszcze więcej głębokiego smaku, połóż je na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po paru chwilach naleśniki nabiorą charakterystycznych brązowych pasków i staną się przyjemnie chrupiące.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku to pyszne danie, które nie wymaga wiele zachodu. Co musisz zrobić? Zacznij od przygotowania naleśnika z wybranym przez siebie farszem. Usmaż go tak, jak radziliśmy w przypadku naleśników z łososiem. Następnie przenieś złożonego naleśnika do naczynia żaroodpornego i polej go sosem. Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym sprawdzą się doskonale, jeśli w środku znajdzie się kurczak. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie czosnkowym to niebo w gębie w każdym wydaniu. Pamiętaj, by górę posypać startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

Naleśniki to prosty obiad, a jednak można przygotować je na tak wiele różnych sposobów, by zawsze odnaleźć w nich coś nowego.

 

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel