Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mętny rosół - jak go uratować?

2022-04-16
Mętny rosół - jak go uratować?

Rosół to jedna z tych zup, które kojarzą nam się z tradycyjnym obiadem i smakami dzieciństwa. Być może właśnie dlatego tak trudno jest przygotować go idealnie. Poza tym tak wiele rzeczy może przy nim pójść nie tak. Ile razy wyszedł mętny i nieapetycznie wyglądający? Nie przejmuj się – na szczęście istnieje kilka sposobów na to, by uratować mętny rosół.

Mętny rosół – dlaczego taki wychodzi?

Mętny rosół to prawdziwa zmora kucharzy. Niestety nie jest to wcale rzadka sytuacja – nawet doświadczone w gotowaniu tej zupy osoby mogą czasem popełnić błąd. Co sprawia, że wychodzi Ci mętny rosół? Przyczyny są prozaiczne i można ich uniknąć. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim zwracaj uwagę na to, do jakiej wody wrzucasz mięso. Jeśli zaczyna się ona gotować i dopiero w tym momencie dodajesz kurczaka czy wołowinę, rosół najprawdopodobniej będzie mętny. Dlaczego? Jest to spowodowane procesem ścinania się białka – we wrzącej wodzie odbywa się on szybko, stąd właśnie brak przejrzystości rosołu. Nie przejmuj się, to bardzo często popełniany błąd. Aby zupa nie była mętna, najlepiej włożyć mięso do wody na samym początku, gdy jeszcze jest zimna. Wystarczy, że wlejesz do garnka wodę i dodasz do niej warzywa oraz mięso, a dopiero później ustawisz garnek na płycie. Do gotowania rosołu idealnym wyborem są garnki emaliowane, takie jak garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Rosół 20 cm, 4,7l.

Kluczowe jest również gotowanie zupy powoli, na małym ogniu. Im szybciej odbywa się proces gotowania, tym gorzej wygląda nasz rosół. Dodatkowo jest także mniej smaczny. Smak uwalnia się podczas powolnego gotowania, dlatego rosół powinno się robić przez co najmniej trzy godziny. Warto też pamiętać, że woda wyparowuje podczas gotowania, dlatego dobrze jest uzupełnić rosół wrzątkiem – nigdy zimną wodą. Jeśli pamiętasz o tych zasadach, nie musisz zastanawiać się, jak wyklarować mętny rosół, gdyż powinien Ci wyjść perfekcyjnie.

Zupa może być mętna również z powodu tak zwanych szumowin. Nie są one szkodliwe – to efekt ścinania się białka. Jednak jeśli nie zostaną usunięte, prawdopodobnie rosół nie będzie klarowny. Tu najbardziej pomocna będzie łyżka cedzakowa czy zwykła chochla do zupy. No dobrze, co jednak w sytuacji, w której zupa jest już niezbyt klarowna? Jak uratować mętny rosół?
Czytaj także:

● Czy rosół jest zdrowy? Sprawdzamy fakty i mity o rosole!
● Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać 

Mętny rosół – co zrobić?

Po zajrzeniu do garnka okazało się, że masz mętny rosół? Co zrobić, żeby był klarowny? Na szczęście jest kilka sposobów, by mętny, biały rosół zmienił się w piękną, przejrzystą zupę. Pierwszym sposobem na to, jak naprawić mętny rosół, jest oczywiście zebranie szumowin. Ze względu na to, iż mogą one wyglądać nieapetycznie, prawdopodobnie zawsze zdejmujesz je w trakcie gotowania. Jeśli jednak zupa jest już gotowa i nadal widzisz szumowiny, koniecznie się ich pozbądź. To może uratować rosół. Teraz wystarczy tylko przelać go do bulionówki.

Jeśli jednak nie udało Ci się zrobić tego na czas, dowiedz się, jak uratować mętny rosół białkiem. To prosta metoda, której używały już nasze babcie. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją z rosołem. Pamiętaj jednak, że nie może w nim pływać ani mięso, ani warzywa. Gdy białko się zetnie, wchłonie cały tłuszcz, a rosół będzie piękny i klarowny.

Co jeszcze zrobić, gdy zdarzy Ci się mętny rosół? Jak go wyklarować? Jednym z popularnych sposobów jest dodanie do gotującego się rosołu obranego i przekrojonego ziemniaka. Z tym dodatkiem gotuj zupę jeszcze przez pół godziny, a następnie wyjmij ziemniaka. Ziemniaki są również idealną metodą na to, by uratować przesoloną zupę. Wchłaniają bowiem nie tylko nadmiar tłuszczu, ale też soli. Jak jeszcze wyklarować mętny rosół? Jak uratować zupę przed nieestetycznym wyglądem? Otóż możesz włożyć do niej…goździk. Tak, ta metoda naprawdę pomaga. Jednak nie przesadź z ilością przyprawy, gdyż z pewnością będzie ona wyczuwalna w zupie.

Pamiętaj, że gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Zawsze wybieraj do tego komplety garnków, którym ufasz, i które nigdy Cię nie zawodzą. Jeśli nie masz takich naczyń w swoim domu, możesz sięgnąć po te z serii Mateusz Gessler poleca.

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel