Mus z rabarbaru. Do ciasta i nie tylko!
Sezon rabarbarowy nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go do ostatniego gryza tego pysznego i zdrowego warzywa, które jest źródłem witamin C, E, A oraz fosforu i potasu. Rabarbar, ze swoim charakterystycznym czerwonym kolorem łodyg i pięknymi zielonymi liśćmi, jest ulubieńcem gospodyń domowych. Potrafią one wykorzystać je do deserów, a także uszlachetnić nim potrawy wytrawne. Dziś pokażemy Ci przepis na mus z rabarbaru do ciasta i nie tylko. Do czego możesz go jeszcze dodać?
Co zrobić z rabarbaru?
Kompoty, koktajle, lemoniady, ciasta drożdżowe i kruche z rabarbarem, crumble, racuchy, dżemy i lody - potencjał rabarbaru jest naprawdę ogromny! I chociaż najczęściej na pytanie, co zrobić z rabarbaru, znajdujemy wersje potraw na słodko, rabarbar doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, na przykład jako dressing do sałatek, salsa do przegrzebków, czy dodatek do mięs.
Podobnie nasz pomysł na mus z rabarbaru jest na tyle uniwersalny, że urozmaici zarówno ciasta, czy koktajle, ale także towarzyszyć może carpaccio z gęsi, a wystawiony na stół jako dodatek do serów i mięs zaskoczy i zachwyci wszystkich gości. Mus z rabarbaru możesz przygotować w wersji na zimno, jak i w wersji pasteryzowanej. Słoiki musu z rabarbaru na zimę przypominać będą najcudowniejszy, najbardziej słoneczny czas majowo-czerwcowy, kiedy rabarbar zaczyna królować w kuchni. Mus z rabarbaru do naleśników urozmaici śniadania o każdej porze roku, gdy nie masz ochoty wymyślać kolejnej nowości. To jak zrobić mus z rabarbaru?
Mus z rabarbaru na zimno - poznaj nasz przepis
Nasz pomysł na mus z rabarbaru na zimno jest bardzo prosty. Wystarczy, że kupisz kilogram tego warzywa oraz cukier. Krótka lista zakupów to dobry sygnał dla wszystkich osób niecierpliwych. Mus rabarbarowy naprawdę nie wymaga ani dużych umiejętności kulinarnych, ani sprzętu. Najważniejsze jednak, by do musu z rabarbaru na zimno wybrać naprawdę dojrzały rabarbar. Jak go poznać?
Aby mus z rabarbaru był słodki, wybierz warzywo o mocno czerwonych łodygach. Ważny jest także ich wygląd i faktura. Łodygi do musu rabarbarowego mają być jędrne i dość grube. Zbyt włóknista faktura może świadczyć o tym, że warzywo jest już przejrzałe. Masz już idealne warzywa? Czas dowiedzieć się, jak zrobić mus z rabarbaru!
W pierwszym kroku dokładnie umyj łodygi, a następnie pokrój rabarbar na plasterki. Nie musisz obierać warzywa - chyba że jego skórka jest bardzo gruba. Pokrojony rabarbar przełóż do garnka z grubym dnem i zasyp 5 łyżkami cukru. Całość wymieszaj kuchenną łyżką i pozostaw na około 3 godziny. Jak widzisz, ten przepis nie wymaga zbyt dużej ilości cukru. Taki fit mus z rabarbaru możesz zabierać do pracy jako zdrową przekąskę!
Po kilku godzinach zauważysz, że rabarbar puścił sok. Jeśli jest go bardzo mało, dodaj jeszcze odrobinę wody, po czym powoli doprowadź do wrzenia i duś przez około godzinę na wolnym ogniu. Nasz mus z rabarbaru na zimno jest już prawie gotowy! Teraz wystarczy zblendować całość i przelać do słoiczków. Mus rabarbarowy przechowujemy w lodówce.
Mus rabarbarowy do ciasta doda odświeżający smak potrawie. Doskonale łączy się z kruchym ciastem. Dodawaj także mus z rabarbaru do naleśników. Jeśli bliskie Ci jest zdrowe odżywianie, fit mus z rabarbaru wkomponuj do codziennych koktajli lub sałatek. Warto także łączyć rabarbar z owocami. Mus z rabarbaru i truskawek? Czemu nie!
Mus rabarbarowy - smaki lata przez cały rok
Masz ochotę na dodatek musu rabarbarowego do ciasta, ale za oknem… zima? Na takie okazje warto się przygotować i w sezonie rabarbarowym przygotować kilka słoiczków musu z rabarbaru na zimę. Wystarczy działać zgodnie z przepisem, ale po godzinie duszenia musu w garnku, przelej całość, korzystając z praktycznych miarek kuchennych, do wcześniej przygotowanych słoików - sparzonych wrzątkiem i zagrzanych przez 15 minut w piekarniku ustawionym na 100℃. Aby się nie poparzyć - skorzystaj z akcesoriów do pieczenia - silikonowych łapek lub tradycyjnych rękawic kuchennych. Zakręć słoiczki i obróć do góry dnem. Przykryj je grubszą ściereczką i pozostaw tak przetwory na około 12 godzin.
Kilka przechowanych słoiczków sprawi, że obiad dla gości, rodzinne śniadanie, czy deser będą niebanalne. Mus z rabarbaru do mięsa zaskoczy każdego smakosza, a jako dodatek do deserów - ciast, tortów, czy koktajli skradnie serca zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Tak naprawdę pomysły na mus z rabarbaru są nieograniczone. Wykorzystaj mus z rabarbaru do tortu, jeśli chcesz przełamać mdły smak śmietany (tu doskonale pasować będzie również wersja musu z rabarbaru i truskawek). Fit mus z rabarbaru idealnie komponuje się również z owsianką. To obok musu z rabarbaru do naleśników, nasze ulubione urozmaicenie śniadań. A Ty? Co zrobisz z rabarbaru w tym sezonie?
Czytaj także:
Powidła śliwkowe w 6 wariantach - przepisy
Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą
Dżem z rabarbaru - przepis na najlepszy dżem w sezonie!
Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na czerwcowe garden party!
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni?
Najlepszy przepis na kompot z czereśni