Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Najlepszy przepis na kompot z czereśni

2022-05-15
Najlepszy przepis na kompot z czereśni

Sezon na czereśnie dopiero się zaczyna. Najpyszniejsze owoce znajdziemy na straganach czy w warzywniakach dopiero pod koniec czerwca i na początku lipca. Chociaż w naszym kraju te owoce są dostępne tylko przez dwa miesiące, istnieje kilka sposobów na to, by zachować ich smak także na jesień i zimę. Jednym z nich jest kompot z czereśni. Jak zrobić idealny kompot?


Kompot z czereśni – właściwości

Kompot z czereśni to nie tylko dobry dodatek do niedzielnego obiadu. To również doskonały sposób na to, by przemycić trochę witamin i minerałów do swojej diety. W czereśniach znajdziemy witaminę A, C, E, K i B6, a także kwas foliowy, ryboflawinę, potas, wapń, magnez i żelazo. Z pewnością nie musisz już zastanawiać się, czy kompot z czereśni jest zdrowy. Zimą, gdy tęsknimy za owocami, taki kompot będzie prawdziwym skarbem, który warto umieścić w diecie. Prawdopodobnie chcesz wiedzieć także, ile kalorii ma kompot z czereśni. Kcal zależne są oczywiście od tego, ile cukru się w nim znajduje. Kompot z czereśni bez cukru będzie najmniej kaloryczny i najzdrowszy. Warto wybierać do niego słodkie owoce. Kompot z czereśni z pestkami czy bez może mieć od 60 kcal w porcji do nawet 100 kcal. Przygotowując ten specjał zastanów się zatem, co będzie najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny.


Czytaj także:


● Jak się robi kompot z truskawek? 
● Jak zrobić kompot z rabarbaru? 
● Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni? 
● Przetwory owocowe we własnym domu - czyli wszystko o sokownikach

Kompot z czereśni – potrzebne akcesoria

Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak zrobić kompot z czereśni do obiadu, uzbrój się w kilka niezbędnych akcesoriów. Nie ma ich wiele. Gotowany kompot z czereśni, na świeżo, nie obejdzie się bez dobrego garnka. Garnek nie musi mieć grubego dna, gdyż gotowanie kompotu będzie trwało chwilę. Jeśli decydujesz się na zrobienie kompotu z czereśni, możesz je wcześniej wydrylować – tutaj niezbędna będzie drylownica – jednak nie jest to konieczne. Kompot z czereśni bez drylowania jest tak samo pyszny, choć należy pamiętać o pestkach, by nie dać się zaskoczyć. Nabierki pomogą przelać Ci kompot do odpowiedniego naczynia – to może być butelka szklana, dzbanek do napojów czy też słoik. Chyba że wolisz kompot przelać od razu do szklanki, by cieszyć się jego smakiem jak najszybciej. Jeśli nie gotujesz kompotu, a przygotowujesz go na zimę, wystarczą Ci duże słoiki. Jak ugotować kompot z czereśni, a jak zrobić go na zimę? Przepisy znajdziesz poniżej.

Kompot z czereśni w garnku

Przygotuj duży garnek, kilogram czereśni, dwa litry wody, cytrynę oraz cukier – 5 łyżek wystarczy. Wlej wodę do garnka i dodaj cukier, a następnie doprowadź całość do wrzenia. W tym czasie możesz umyć czereśnie i pozbyć się ogonków. Umieść je w garnku razem z sokiem z całej cytryny. Masz już niemal gotowy kompot z czereśni. Ile gotować całość, by mieć pewność, że będzie smaczna? Niektórzy zalecają gotowanie kompotu przez pięć minut, inni przez trochę dłużej. Obserwuj kolor, posmakuj kompot a także zobacz, czy owoce zdążyły popękać i oddać sok. Gotuj kompot nie dłużej niż 20 minut. To wszystko.

Kompot z czereśni – jak zrobić kompot w słoikach?

Możesz przygotować kompot, który od razu zamkniesz w słoiku na zimę. Nie musisz go gotować – wystarczy pasteryzacja. Przygotuj czereśnie – około dwóch kilogramów – a także cukier i wodę. Ilość cukru zależy od Ciebie. Konieczne będą także duże słoiki, litrowe. Wybierz dojrzałe, nieuszkodzone czereśnie, a następnie umyj je i pozbądź się ogonków. Możesz usunąć pestki z owoców bądź je pozostawić. Druga opcja sprawia, że czeka Cię znacznie mniej pracy. Teraz wystarczy, że do słoików wsypiesz czereśnie, zapełniając naczynie w ¾. Dodaj taką samą ilość cukru do każdego słoika i zalej owoce wodą. Możesz dodać również łyżkę soku z cytryny, jednak nie jest on konieczny. Zamknij słoiki i przejdź do procesu pasteryzacji. Dzięki temu kompot będzie można przetrzymać bezpiecznie w słoiczkach przez całą zimę, a nawet dłużej. Po pasteryzowaniu możesz umieścić słoiki w spiżarni czy piwnicy. Najważniejsze, by miejsce było zacienione.

Kompot z czereśni będzie czekać na Ciebie w kolejnych miesiącach roku. Sięgaj po niego zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na prawdziwe smaki lata.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel