Patelnia przywiera - co zrobić?
Przywierająca patelnia to zmora wielu kucharzy – nie tylko tych profesjonalnych, ale także amatorów. Spalenizna, trudność zdjęcia potrawy czy po prostu niewygodne korzystanie z patelni to powody, dla których gotujące osoby szukają alternatywy dla przywierających patelni. Warto jednak wiedzieć, skąd bierze się przywieranie. Czy może jest to spowodowane nieodpowiednim użytkowaniem patelni?
Patelnia zaczęła przywierać. Dlaczego?
Przywierająca patelnia może okazać się koszmarem – zwłaszcza w trakcie gotowania. Gdy nagle zauważasz, że jedzenie nie odrywa się w całości od powierzchni, a unoszący się w powietrzu zapach zwiastuje spaleniznę, wiedz, że coś się dzieje. Ale właściwie co? Dlaczego jedzenie przywiera do patelni? To dość złożony problem, który może być spowodowany różnymi czynnikami.
Jedzenie przywiera do patelni, która jest nieodpowiednio użytkowana. Na przykład w sytuacji, w której nie ma na niej ani odrobiny tłuszczu. Tylko patelnie nieprzywierające umożliwiają smażenie bez lub na niewielkiej ilości oleju. Często o tym zapominamy, starając się, by przygotowywane jedzenie było zdrowe. Do tego potrzebujesz jednak odpowiedniego narzędzia, takiego jak patelnie teflonowe czy patelnie aluminiowe z odpowiednią powłoką. Patelnia żeliwna przywiera od razu, gdy nagrzewa się do odpowiedniej temperatury, a na jej powierzchni nie znajduje się tłuszcz – i to całkiem sporo tłuszczu. To jeden z rodzajów patelni, które charakteryzują się doskonałym wykonaniem, długowiecznością, ale jednak wymagają odpowiedniego traktowania. Żeliwo nie posiada bowiem dodatkowej warstwy izolującej jedzenie od metalu, z którego wykonana jest patelnia. Zadanie izolujące spełnia tłuszcz.
Patelnia stalowa przywiera dokładnie z tego samego powodu, jeśli oczywiście nie jest powleczona dodatkową powłoką, która umożliwia wygodne smażenie z mniejszą ilością oleju. Patelnie stalowe można znaleźć w wersji nieprzywierającej. Również patelnia ceramiczna przywiera, gdy jedzenie nie jest na niej odpowiednio odizolowane od ceramiki. Jednak nie tak szybko, jak w przypadku metali niezabezpieczonych żadną powłoką. Wybierając patelnie do swojego domu, trzeba mieć to na uwadze.
Dlaczego patelnia przywiera nawet wtedy, gdy posiada powłokę nieprzywierającą? To może być spowodowane nieodpowiednim użytkowaniem produktu. Najlepszym tego przykładem jest korzystanie z brudnej patelni. Nawet nieprzywierająca powłoka nie będzie w stanie poradzić sobie z zaschniętymi resztkami jedzenia. Gdy temperatura patelni zwiększy się, resztki zaczną reagować na nią szybciej, niż świeże produkty. Szybko przypalą się nawet na najlepszym sprzęcie. To może spowodować, że całość dania nie będzie zbyt apetyczna. Oczywiście ucierpi na tym również sama patelnia, do której powierzchni przyczepi się jedzenie.
Sprzęty mogą przywierać również w sytuacji, w której są już po prostu stare i nie powinny być używane. Najlepszym tego przykładem są patelnie, których powłoki zostały zdrapane poprzez nieodpowiednie mycie i użytkowane lub po prostu zużyły się pod wpływem użytkowania. Każdy materiał, którym powlekane są patelnie, ma swoją wytrzymałość. Niektórzy producenci zaznaczają, że ścieralność powłok wynosi określoną liczbę cykli. Oznacza to, że z patelni można korzystać dłużej bądź krócej. Im lepsza powłoka, tym dłuższy czas użytkowania (oczywiście poprawnego).
Z czasem nawet najlepszy materiał traci swoje właściwości. Poznasz to właśnie po przywieraniu posiłków do patelni. Jeśli zastanawiasz się, czemu patelnia przywiera, choć jeszcze niedawno doskonale Ci służyła, odpowiedzią może być po prostu zużycie. W takiej sytuacji nie warto płakać nad rozlanym mlekiem – zamiast tego wybierz dobrą nową patelnię, która posłuży Ci przez kolejne lata.
Czytaj także:
● Jaka patelnia najzdrowsza – podpowiada Jasiek Kuroń
● Jakie patelnie są niezbędnie w kuchni?
● Patelnia teflonowa - jak o nią dbać?
Co zrobić, gdy patelnia przywiera?
Patelnia przywiera z różnych powodów – może być brudna, nieodpowiednio użytkowana bądź po prostu stara. Aby przeciwdziałać przywieraniu, konieczne jest poznanie przyczyny problemu. Gdy patelnia przywiera ze względu na zabrudzenia, które zgromadziły się na powierzchni, konieczne jest przede wszystkim dokładne jej umycie. Najlepiej poprzez moczenie w wodzie z octem, by pozbyć się starej spalenizny. Jeśli sprzęt został mocno wyeksploatowany, trzymaj go w takiej kąpieli przez całą noc. Następnie rano umyj patelnię i sprawdź, w jakim jest stanie. Być może na niedokładnie umytej powierzchni powstały zmiany, których nie da się już usunąć, a które wpływają na komfort smażenia. Jeśli na patelni widoczne są miejsca trwale uszkodzone – spalone lub podrapane – najlepszym rozwiązaniem będzie wyrzucenie jej i kupienie nowej. W takim stanie sprzęt już Ci się nie przyda. Tym bardziej, jeśli jest to podrapana patelnia, która może być niebezpieczna dla zdrowia.
Jeśli powodem przywierania jest niekorzystanie z tłuszczu na patelni, która nie jest nieprzywierająca, możesz zrobić dwie rzeczy – albo zacząć smażyć na tłuszczu, który będzie izolować potrawy od powierzchni, albo wybrać patelnię, która pozwoli Ci na beztłuszczowe smażenie. Tak działają chociażby patelnie grillowe, które muszą wytrzymywać działanie w wysokich temperaturach i smażenie na niewielkiej ilości oleju. Możesz również korzystać ze specjalnego papieru do smażenia, który zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni. Należy rozłożyć go na rozgrzanej patelni, a dopiero na nim położyć jedzenie – mięso czy warzywa. To sprawia, że produkty spożywcze nie mają kontaktu z metalem i nie przywierają do niego. Smażenie na papierze ma swoje plusy i minusy. Zaletą jest możliwość beztłuszczowego, zdrowego gotowania. Wadą natomiast jest fakt, że w taki sposób nie przyrządzisz wszystkich potraw. Mięso w panierce smaży się dużo lepiej, gdy ma kontakt z patelnią i choćby odrobiną tłuszczu. Dlatego najlepszym sposobem na przywierającą patelnię jest wybranie takiego sprzętu, który będzie smażyć doskonale nawet na niewielkiej ilości tłuszczu.
Czytaj także:
● Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?
● Czym się kierować przy wyborze patelni?
● Patelnia aluminiowa - czy jest zdrowa?
● Jak smażyć na patelni grillowej?
Jaka patelnia nie przywiera?
Nieprzywierająca patelnia to mądry wybór – zwłaszcza dla osób, które cenią sobie zdrowe gotowanie. Dlaczego? Ponieważ umożliwia ona smażenie bez tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości. W sytuacji, w której smażysz warzywa, zawsze dobrze jest skropić je oliwą lub nawet wodą, by nie spowodować, że jedzenie przywrze do powierzchni patelni. Gdy smażysz mięso, możesz swobodnie zrezygnować z tłuszczu i przygotować je w zdrowy, dietetyczny sposób. Jakie patelnie nie przywierają? Przede wszystkim są to sprzęty, które posiadają specjalne powłoki umożliwiające odseparowanie jedzenia od materiału, z którego wyprodukowano korpus patelni. Materiałem, z którego tworzy się powłoki do patelni, jest chociażby granit. Dzięki gładkiej powierzchni również czyszczenie produktu jest dużo łatwiejsze. Doskonałym przykładem nieprzywierającej powierzchni jest także teflon, który nadal jest popularny w polskich domach. W tym przypadku konieczne jest jednak uważanie na stan teflonu – podrapana powierzchnia nie nadaje się do użytku, a patelnia musi zostać wyrzucona. Uszkodzony teflon jest bowiem szkodliwy dla zdrowia. To kolejny powód, by dobrze dbać o patelnię. W naszym sklepie znajdziesz wiele patelni nieprzywierających, które z pewnością sprawdzą się w Twoim domu. W tym także te, które polecane są przez Mateusza Gesslera – na przykład Florina Bono czy Florina Master.
Jak zapobiec przywieraniu do patelni?
Aby uniknąć sytuacji, w której posiłki przywierają do patelni, musisz przede wszystkim pamiętać o odpowiednim korzystaniu ze sprzętu, który masz w domu. Nie używaj patelni kilka razy pod rząd bez uprzedniego jej umycia. Nagromadzony brud może uszkodzić powłokę i wpłynąć niekorzystnie na proces smażenia, w tym właśnie powodować przypalenia. Zawsze wybieraj taką patelnię, z której możesz korzystać w sposób, na jakim Ci zależy – jeśli nie przeszkadza Ci dodawanie oleju do potraw, możesz smażyć nawet na żeliwnej patelni. Jeśli jednak oczekujesz beztłuszczowego gotowania, lepiej wybrać patelnię nieprzywierającą.
Dobrze traktowana patelnia odwdzięczy Ci się w dwójnasób – nie tylko dłużej z Tobą zostanie, ale także pozwoli Ci uniknąć przypalania jedzenia.