Pieczonki - co to za danie i jak się je robi?
Chyba każdy z nas zna określenie „danie jednogarnkowe”. To idealny obiad dla zabieganych, danie, które zrobisz w kilka minut w jednym naczyniu – bez konieczności brudzenia patelni czy różnych garnków. Jednym z takich dań jednogarnkowych są właśnie pieczonki.
Pieczonki – co to takiego?
Pieczonki z kociołka to proste danie jednogarnkowe, które pochodzi ze Śląska. Nazywane są także prażonkami, kociołkiem, duszonką albo strykiem. Niezależnie od nazwy, pieczonki z garnka zrobisz zawsze z tych samych składników. Powinno się w nich znaleźć sporo ziemniaków, marchewki, cebuli, ale także boczek lub słonina i kapusta! Takie pyszne połączenie gwarantuje nie tylko pyszny obiad, ale i spokojne zaspokojenie głodu. Pieczonki z ogniska będą prawdopodobnie najpyszniejsze ze wszystkich. Mają w sobie bowiem ten jedyny w swoim rodzaju posmak dymu. Jednak w zaciszu domowym możesz zrobić także pieczonki w garnku, które również będą pyszne.
Czytaj także:
● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!
● Przepis na żeberka duszone w garnku
● Przepis na udanego grilla
Jak zrobić pieczonki w domu? Potrzebne akcesoria
Oprócz składników, które wymieniliśmy powyżej, do zrobienia pieczonek musisz mieć też konkretne akcesoria kuchenne. Warto o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zrobić to danie poza domem, na przykład na działce. Jak się robi pieczonki? Co musisz mieć pod ręką, by je zrobić?
● Nóż kuchenny – ostry, by móc pokroić wszystkie warzywa, a także mięso.
● Łopatki – najlepiej drewniane. Pozwolą przemieszać danie, by nie przywierało do garnka.
● Naczynie – sprawdzą się brytfanny, tak samo jak inne naczynia do zapiekania. Wszystko zależy od tego, gdzie robisz pieczonki. Możesz przygotować je w piekarniku. Wtedy warto mieć na przykład garnek aluminiowy Florina Chef kwadratowy 24x24x10,9 cm 4,6l. Zmieścisz w nim dużo składników i możesz gotować w nim zarówno na płycie indukcyjnej, na gazie i w piekarniku. Jeśli jednak przygotowujesz pieczonki z ogniska, przyda Ci się garnek żeliwny. Odpowiedni model znajdziesz w kategorii Mateusz Gessler poleca, np. brytfannę żeliwną Florina Hierro by Mateusz Gessler 29 cm, 4,5 l.
Pieczonki – przepis
Pieczonki w piekarniku czy z ogniska zawsze mają w sobie te same pyszne składniki. Kiedy robisz pieczonki w domu, musisz zatem przygotować:
• wędzony boczek (około pół kilograma),
• wędzoną kiełbasę,
• kilogram ziemniaków,
• kilka marchewek
• kilka cebuli
• dwa liście kapusty.
Oczywiście do tego przyda się też sól i pieprz. Przepis na pieczonki nie jest skomplikowany i występuje w wielu wersjach. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną i kiełbasą, inni dodają tylko boczek, a jeszcze inni wrzucają do garnka także buraki. Jakąkolwiek wersję zrobisz, z pewnością będzie pyszna.
Jak zrobić pieczonki w domu? Zacznij od obrania i pokrojenia warzyw. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę i marchew w paski. Kapustę zostaw – potrzebujesz całego liścia. Boczek pokrój w plasterki, kiełbasę tak samo. Dno garnka wysmaruj odrobiną oliwy (w oryginale jest to smalec – możesz go oczywiście użyć). Wyłóż naczynie boczkiem, wsyp warstwę ziemniaków i dodaj soli i pieprzu. Następnie ułóż marchewkę i cebulę oraz kiełbasę. Później powtórz, jeśli masz jeszcze składniki. Wszystko zakryj liśćmi kapusty i szczelnie przykryj pokrywką garnka lub folią. Połóż garnek na płycie grzewczej czy też gazowej i podgrzewaj. Powinno zająć to minimum 40 minut. W tym czasie kapusta zmięknie, ziemniaki dojdą, a boczek się roztopi. Jak zrobić pieczonki w piekarniku? Musisz włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec je tak przez pół godziny. Później zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10 minut. W tym czasie ziemniaki będą już gotowe, a zapach pieczonek rozejdzie się po całym mieszkaniu. Oczywiście to danie najlepiej robić na świeżym powietrzu, na ognisku. Wtedy musisz zadbać o dobry żeliwny garnek i niewielki ogień. W takich warunkach pieczonki będą się jednak robić znacznie dłużej, gdyż prawie dwie godziny. Cała rodzina jednak spokojnie naje się tym daniem.
Czytaj także:
● Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?
● Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Idealnie zrobione pieczonki możesz podawać z kefirem bądź kwaśną śmietaną. Możesz zajadać je także ze świeżym pieczywem. Niezależnie od tego, jaki sposób przygotowania tego dania wybierzesz, z pewnością wyjdzie ono doskonale. Zobaczysz, że szybko zakochasz się w śląskich pieczonkach.