Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
Dynia w naszym kraju nadal kojarzy się głównie z jesiennymi zupami czy też przetworami na zimę. Jednak powoli przyzwyczajamy się też do tego, że to warzywo jest symbolem Halloween – najstraszniejszego święta w roku. W dyniach wycina się przerażające latarnie, do których wkłada się świece. Z dyni robi się też napoje oraz oczywiście ciasta i ciastka. Halloweenowe babeczki z dyni to hit corocznych imprez z okazji tego święta. Koniecznie przygotuj je w tym roku i udekoruj odpowiednio strasznie. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy.
Babeczki dyniowe – te akcesoria Ci się przydadzą
Aby zrobić idealne dyniowe babeczki, potrzebujesz nie tylko dobrych składników, ale również kilku akcesoriów. Co warto mieć w kuchni, by wypieki się udały?
● Przesiewacz do mąki – może Ci się wydawać, że przesiewanie mąki to tylko kolejna czynność, którą warto skreślić z listy rzeczy „do zrobienia” podczas pieczenia. Nic bardziej mylnego. Dzięki procesowi przesiewania mąka staje się dużo bardziej puszysta. Wszystko za sprawą powietrza, które do niej dociera. To sprawia, że Twoje wypieki będą dużo ładniejsze i pulchniejsze.
● Duża miska – w takiej najlepiej mieszać wszystkie składniki. Nigdy nie wysypiesz z niej mąki, a i używanie w niej blendera ręcznego także będzie bezpieczne dla ścian.
● Foremki – bez foremek nie ma pieczenia. To proste. W tym przypadku przyda Ci się akurat foremka do muffinek, czyli tak zwana papilotka. Możesz sięgnąć po papilotki jednorazowe bądź silikonowe, które są wielokrotnego użytku.
Oprócz tego warto zaopatrzyć się w artykuły jednorazowe do pieczenia, takie jak folia czy papier. To jednak wszystko, czego potrzebujesz. Akcesoria do pieczenia pomogą Ci w łatwym przygotowaniu babeczek. Jednak do tego musisz mieć także dobry przepis.
Czytaj także:
● Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
● Krem z dyni – jak sprawić, by był aromatyczny?
● Ciasto dyniowe - 5 wariantów na jesienne podwieczorki
● Placki z dyni – na słodko i słono!
Przepis na babeczki dyniowe
Proste babeczki dyniowe przygotujesz w kilka chwil. Nie musisz martwić się składnikami czy też czasem pieczenia. Możesz zrobić je na godzinę przed przyjściem gości. Zacznij od przygotowania musu z dyni. Potrzebujesz do tego pół kilograma miąższu – może być pokrojony w kostkę, niewielką, by szybciej zmiękła. Dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem, aż będzie mięciutka. Musisz zblendować całość na gładką masę. Ten mus świetnie sprawdzi się także przy robieniu ciast. Nie musisz czekać, aż ostygnie. Do garnka dodaj pół kostki masła i ¾ szklanki cukru. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż masło się rozpuści.
Dopiero teraz masę trzeba ostudzić. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do mąki dodaj także trzy żółtka jajek i mus z dyni. Białka natomiast ubij na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu. Dodaj ją do mąki i delikatnie wymieszaj, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Babeczki są już prawie gotowe. Teraz nadszedł czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do papilotek i piecz przez około 25 minut, najlepiej do suchego patyczka. Takie babeczki koniecznie udekoruj za pomocą kolorowych pisaków do ciast.
Czytaj także:
● Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
● Dynia w occie. Zdradzamy przepis na marynowaną dynię
● Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
● Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów
Muffiny dyniowe wegańskie
Jeśli na Twoim przyjęciu pojawią się weganie i chcesz zrobić babeczki także dla nich, musisz zmienić przepis. To jednak nic trudnego – muffinki wyjdą doskonale, nawet jeśli nie dodasz do nich jajek i masła. Zamiast masła wlej do musu dyniowego olej – około 100 mililitrów. Nie opuszczaj tego elementu, bo babeczki wyjdą suche. Jajka to już składnik, który wcale nie jest konieczny do szczęścia. Warto jednak zastąpić je czymś, co sprawi, że ciasto się zwiąże i będzie wilgotne. Na przykład bananami, które smakiem świetnie skomponują się z dynią.
Muffinki dyniowo-bananowe to pyszna przekąska, która jest słodka i naprawdę wyrazista w smaku. Pamiętaj jednak, by do muffinek dodać banany, które są już dojrzałe lub nawet przejrzałe. Te mają bardziej miękką konsystencję, ale także więcej smaku i cukru. Nie musisz dodawać już cukru w kryształkach. W takiej wersji wychodzą Ci babeczki dyniowe fit. Muffiny dyniowe bez cukru sprawdzą się również lepiej dla młodszych pociech. Dwie, a nawet trzy pieczenie na jednym ogniu.
Babeczki dyniowe z czekoladą
Co powinny zawierać pyszne babeczki z dyni? Przepis musi uwzględniać czekoladę! Ten składnik jest w stanie sprawić, że wszystko jest lepsze. Nawet prawie doskonały deser, jakim są dyniowe muffinki. Co musisz zrobić? Wystarczy, że do prawie gotowych muffinek, ciasta nalanego do papilotek, dodasz po jednej małej kostce czekolady. Może być mleczna, może być gorzka. W zależności od tego, co lubisz najbardziej. Dzięki temu smak babeczek będzie bardziej wyrazisty i naprawdę intensywny. W takim wydaniu do deseru pasować będą również posiekane orzechy. Możesz dodać je do ciasta jeszcze w misce, by składniki dokładnie się ze sobą wymieszały. Naprawdę istnieje sporo sposobów na to, by poeksperymentować z muffinkami dyniowymi. Znajdź swój ukochany przepis i wykorzystaj go na Halloween.
Dyniowe babeczki to strasznie pyszny deser, który będzie smakować każdemu – niezależnie od wieku. Możesz przygotować je nie tylko na Halloween. Korzystaj z dyniowego sezonu i piecz do woli, ciągle dopracowując przepis, by osiągnąć smak, który Tobie pasuje najbardziej.