Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na sezonowy syrop z rabarbaru

2022-05-12
Przepis na sezonowy syrop z rabarbaru

Wydawało Ci się, że rabarbar nadaje się tylko do zajadania na surowo, zrobienia kompotu bądź ewentualnie dżemu? Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz! Rabarbar pozwala również na zrobienie doskonałego syropu, który można rozcieńczyć z wodą, by zrobić lemoniadę lub użyć do ciast, drinków czy koktajli. Syrop z rabarbaru to prawdziwy letni hit.

 



Syrop z rabarbaru – właściwości

Syrop rabarbarowy to świetny sposób na to, by przemycić to wspaniałe warzywo do różnych potraw i napojów. Pozwoli Ci szybko przygotować kompot czy też naprawdę pyszny koktajl ze świeżymi owocami i rabarbarowym dodatkiem. Dlaczego warto przygotować syrop z rabarbaru na zimę? Przede wszystkim jest on bogaty w witaminę C, która wspiera naszą odporność. W sezonie jesienno-zimowym to niezwykle cenne. Oprócz tego znajdziemy w nim kwas foliowy, ważny dla kobiet w ciąży, magnez, potas, żelazo oraz witaminę E, znaną także jako witamina młodości. Rabarbar jest warzywem pełnym antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rozwojem wielu chorób, między innymi nowotworów. Stanowczo warto uwzględnić rabarbar i przetwory z niego w swojej diecie.


Czytaj także:

● Jak zrobić kompot z rabarbaru? 
● Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni? 
● Najlepszy przepis na kompot z czereśni 

Sok z rabarbaru z sokownika czy wyciskarki?

Nierzadko syrop z rabarbaru mylony jest z sokiem z tego warzywa. To jednak dwa zupełnie inne produkty spożywcze. Sok z rabarbaru z wyciskarki jest, siłą rzeczy, dużo zdrowszy od syropu, który zawiera cukier. Sok z surowego rabarbaru jest bardzo kwaśny, z lekko wyczuwalną nutką słodyczy. Z pewnością zasmakuje fanom tego warzywa. Sok z rabarbaru zrobisz, korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej, która świetnie radzi sobie z wieloma warzywami i owocami, a nawet ziołami. Ta wersja będzie smakować dobrze jedynie świeżo po wyciśnięciu. Jak zrobić sok z rabarbaru na zimę? Tu przydać się może sokownik. Po przygotowaniu soku koniecznie musisz poddać go procesowi pasteryzacji, aby sok z rabarbaru na zimę nie zepsuł się. Na zimę możesz też zrobić kompot z rabarbaru, który smakuje równie dobrze!


Czytaj także:

● Dżem z rabarbaru - przepis na najlepszy dżem w sezonie! 
● Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na czerwcowe garden party! 

Syrop z rabarbaru – przepis

Przejdźmy jednak do najważniejszego – przepisu na syrop z rabarbaru. Czego potrzebujesz, by zrobić ten pyszny dodatek do koktajli i lemoniad? Konieczny będzie rabarbar, cukier, woda oraz kilka cytryn. Do tego niezbędny będzie garnek, sitko, miarki kuchenne do odmierzenia składników, butelka, w której zamkniesz syrop i nabierki, które pomogą Ci go przelać. No dobrze, przejdźmy do dzieła! Do zrobienia około litra syropu potrzebny będzie kilogram rabarbaru. Możesz jednak wziąć go trochę więcej, by smak był bardziej intensywny. Do tego potrzebujesz również pół kilograma cukru. Jeśli nie chcesz używać cukru, możesz go zastąpić słodzikiem, na przykład ksylitolem lub stewią. Przygotuj też 60 mililitrów wody i sok z czterech cytryn.


Zacznij od umycia rabarbaru i obrania go. Zrób to delikatnie, by nie pozbywać się cennego miąższu. Skórka powinna szybko odchodzić, zwłaszcza z młodego rabarbaru. Pokrój łodyżki na mniejsze kawałki, które rozpadną się pod wpływem temperatury. Rabarbar przełóż do garnka o grubym dnie i dodaj wodę. Zacznij gotować na niewielkiej mocy palnika, by warzywo nie przypaliło się. Przykryj garnek i gotuj do czasu, aż rabarbar rozpadnie się i pięknie puści sok. Nie rób tego dłużej, gdyż wtedy stracisz cenny sok, z którego przecież ma powstać syrop. Za pomocą sitka zacznij przecierać pulpę z rabarbaru, która powstała po ugotowaniu warzyw. Rób to uważnie, by odcedzić jak najwięcej soku. Zlej go do pojemniczka. Teraz przygotuj sok z cytryn, dokładnie wyciskając owoce co do kropli. W ten sposób uzyskasz prawdopodobnie szklankę soku. Wyciągnij wszystkie pestki i dolej sok do tego, który udało Ci się otrzymać z rabarbaru. Płyn przelej do rondelka i dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż całość się zagotuje. Zmniejsz moc palnika i gotuj syrop przez półtorej godziny. Uzyskany syrop będzie gęsty i idealny! Trzymaj go w lodówce lub poddaj pasteryzacji na sucho, by syrop spokojnie doczekał zimy.

Słodki syrop z rabarbaru możesz wykorzystać do zrobienia szybkiej lemoniady czy kompotu z rabarbaru, ale także pysznych drinków lub koktajli.

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel