Truskawki – co musisz o nich wiedzieć?
Maj to miesiąc, w którym przyroda na dobre budzi się z zimowego snu i pięknie rozkwita. Drzewka owocowe cudownie kwitną, trawa się zieleni, wszędzie można dostrzec pąki nowych liści na drzewach. Jest to jedyna okazja, by cieszyć się wyglądem, tak szybko przekwitającego bzu i zachwycać się jego wyjątkowym zapachem. Pojawiają się też pierwsze nowalijki, a przydomowe ogródki wypełniają wschodzące warzywa. Maj to jednak przede wszystkim początek bardzo wyczekiwanego sezonu na truskawki. Czy na samą myśl, o tych: przepysznych, aromatycznych, czerwonych owocach- czujecie ich smak? Nie da się go zapomnieć. My mamy mnóstwo pomysłów na smakołyki, w których główną rolę odgrywają owoce truskawki. Czy Wasze kubki smakowe czekają już na ucztę?
Truskawki – samo zdrowie!
Co sprawia, że truskawka jest tak popularna? Czy sam smak i aromat to ich jedyna zaleta? Zdecydowanie nie! Pewnie większość z was nie słyszała o właściwościach truskawek, które działają prozdrowotnie. A jest ich naprawdę sporo!
Źródło witamin i minerałów:
● Witaminy C, (owoce truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy), dlatego wspomagają naturalną odporność, walkę z infekcjami, pracę serce oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
● witamin z grupy B (tiamina - witamina B1, ryboflawina – witamina B2, niacyna – witamina B3, pirydoksyna – witamina B6,) dzięki tej grupie witamin, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają układ odpornościowy, wpływają na nasze serce, pomagają nam w utrzymaniu prawidłowego widzenia, oraz umożliwiają utrzymanie skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji.
● żelaza, potasu, magnezu - w związku z tym owoce truskawki zapobiegają anemii, wzmacniają serce, oraz korzystnie wpływają na cerę i włosy.
● wapnia i fosforu - truskawki wzmacniają więc kości i zęby oraz pracę serca. Ponadto w połączeniu z magnezem działają odkwaszająco.
Truskawki - indeks glikemiczny, kalorie i dobroczynne właściwości
● W owocach truskawki znajdziemy sole organiczne, które poprawiają przemianę materii, wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, oraz usuwają zalegające resztki pokarmu z przewodu pokarmowego.
● Indeks glikemiczny truskawek jest bardzo niski (IG=40). W truskawkach jest także niewielka zawartość cukrów prostych (glukoza i fruktoza), dlatego zalecane są diabetykom i osobom na diecie (liczba kcal w truskawkach jest mała).
● Dzięki antocyjanom obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, owoce truskawki utrzymują poziom dobrego cholesterolu HDL na stałym poziomie.
● Truskawki zawierają fitocydy - związki bakteriobójcze, które wspomagają walkę ze stanami zapalnymi.
● Kalorie i truskawki to temat bardzo ważny dla wszystkich dbających o linię. Ile kalorii mają truskawki? Na szczęście te owoce są niskokaloryczne i dietetyczne – w 100 g truskawek kcal jest zaledwie 28-35.
● Owoce truskawki mają działanie antynowotworowe, zawdzięczają je substancji o nazwie kwas elagowy, która poprzez hamowanie mutacji komórek zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, a ponadto przyczynia się do likwidacji już powstałych. Wzmacnia układ immunologiczny.
● Truskawki mają w składzie bromelie (enzym rozkładający białka), dzięki czemu mają właściwości odtruwające i oczyszczające.
● Dobroczynnym właściwościom truskawek sprzyja też duża zawartość wody, dzięki czemu poprawiają diurezę (działanie moczopędne), oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
Świeże truskawki - skąd je wziąć?
Skąd brać truskawki latem i wiosną? Najzdrowiej zajrzeć do przydomowych ogródków. Mamy wtedy pewność, że sadzonki truskawek były uprawiane w sposób, który nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia i że nie zawierają zbyt dużej ilości pestycydów pochodzących z oprysków. Co, jeśli nie mamy w ogródku sadzonek truskawki? Nic straconego! Warto jednak wiedzieć, kiedy sadzić truskawki. Miesiąc maj to ostatni moment, by na rabatach ogródków posadzić sadzonki truskawki (sadzi się je jesienią - od września do pierwszych przymrozków oraz wiosną - od marca do maja). Jak sadzić truskawki?
Sadzenie truskawek - co warto wiedzieć?
Sadzonki truskawek najlepiej kupować w szkółkach ogrodniczych (to zdecydowanie najlepsze i najpewniejsze źródło). Jeśli macie znajomych, bądź sąsiadów, którzy mają w swoich ogródkach pyszne truskawki, to świetnym pomysłem będzie po prostu poproszenie ich o aplegierki - na pewno nie odmówią, gdyż truskawki posiadają ich całe mnóstwo. Poniżej, podamy Wam kilka ważnych aspektów, o których należy pamiętać, podczas sadzenia truskawek.
Sadzenie truskawek krok po kroku
W pierwszej kolejności znajdźmy miejsce dla sadzonek truskawek. By nasze owoce miały piękny kolor i były słodkie, należy wybrać miejsce mocno nasłonecznione. Jeśli im tego nie zapewnimy, będą małe i kwaśne.
Zadbajmy również, o podłoże. Truskawki lubią kwaśne środowisko - optymalne pH gleby to 5,5-6. Warto zatem porządnie przekopać ziemię i wymieszać ją z ziemią kompostową, dzięki temu będzie też odpowiednio spulchniona i przepuszczalna. By ułatwić sobie pielęgnację truskawek, zróbcie rzędy oddalone od siebie o pół metra, a między nimi rozłóżcie włókninę antychwastową. Same truskawki na grządce muszą mieć odstęp ok. 25-30 cm, by miały miejsce na rozrost. Ważna jest również głębokość dołków pod truskawki - muszą być na tyle głębokie, by ich korzenie się nie zawijały. Końcowy etap to oczywiście obfite podlanie posadzonych roślin wodą.
Kupno truskawek – czym się kierować?
Nie każdy niestety mieszka w domu jednorodzinnym, z wystarczająco dużą działką, by znaleźć miejsce na grządki z truskawkami. Chcąc raczyć się smakiem tego wyjątkowego owocu, możemy je kupić: na ryneczku, w sklepie, w markecie bądź przejeżdżając obok pola, od przydrożnego sprzedawcy. Nie tylko poza sezonem na truskawki, ale również w jego trakcie, często możemy spotkać się z truskawkami pochodzącymi z importu: z Hiszpanii, Portugalii czy innych Państw. Takie truskawki są zdecydowanie gorsze jakościowo (nie mają ani takiego smaku, ani aromatu jak nasze polskie truskawki, które właśnie w naszym umiarkowano-ciepłym klimacie mają idealne warunki do wzrostu). Na co zatem zwrócić uwagę? Jak kupić nasze rodzime polskie truskawki? Po czym poznać, że w koszyczku są słodkie, jędrne, aromatyczne i przede wszystkim świeże owoce? W końcu truskawka truskawce nierówna. Owoc truskawki - kieruj się zmysłami Chcąc kupić idealne owoce truskawki, kierujemy się głównie dwoma aspektami. Są to wygląd i zapach. Niestety, wybierając samymi oczami, często dajemy się oszukać. Nie wybierajcie ogromnych truskawek, idealnie kształtnych i intensywnie bordowych! Istnieje duże ryzyko, że pochodzą z uprawy szklarniowej, bądź są importowane z innego kraju. Nasze rodzime truskawki, dojrzewające w słońcu, będą różniły się wielkością, będą drobniejsze, a ich czerwone zabarwienie będzie zdecydowanie jaśniejsze, może być też nierównomierne. Zmysł węchu będzie zdecydowanie lepszym doradcą. Dobre owoce truskawki będą pięknie i orzeźwiająco pachnieć (te sztuczne często pozbawione są tej charakterystycznej woni). Polskie truskawki są też twardsze i jędrniejsze niż te z zagranicy, które często swoją wielkość zawdzięczają głównie obfitemu podlewaniu. Smak - jeżeli sprzedawca jest pewny, że sprzedaje dobry produkt, na pewno pozwoli sprawdzić smak i spróbować jednej truskawki przed kupnem. Naszego podniebienia nic nie jest w stanie oszukać. Świeżość truskawek można sprawdzić, patrząc między innymi na tzw. szypułki (listki), jeśli są zwiędłe, truskawki na pewno nie należą do świeżych. Kupując cały koszyczek, warto również spojrzeć na owoce na jego dnie. Sprzedawcy często stosują trik i celowo na wierzchu układają owoce świeże, pięknie wyglądające i jędrne, by zasłonić truskawki gorszej świeżości i jakości. A cena truskawki? Ta co roku się zmienia. Warto jednak pozostać ostrożnym, gdy znajdziecie truskawki w bardzo niskiej cenie.
Jak przechowywać truskawki?
Zanim powiemy, jak przechowywać truskawki, kilka słów o tym, by kupować je z szypułkami. Dzięki nim owoce dłużej zachowają świeżość, a podczas ich mycia nie nasiąkną wodą i nie stracą smaku (myjemy je dopiero przed spożyciem!). Jak przechowywać truskawki w domu?
Po powrocie z zakupów należy jak najszybciej wyjąć je z opakowania (koszyczka, bądź foliowej reklamówki) i przełożyć do naczynia, w którym nie będą się gniotły (każde odgniecenie przyspiesza proces gnicia i tworzenia się pleśni). Przechowywanie truskawek w lodówce nieco wydłuży ich świeżość, ale może pozbawić je smaku i mogą „przejść lodówką”. Te cudowne owoce niestety szybko się psują, więc należy je zjeść jak najszybciej!
Świeże truskawki - co z nimi zrobić?
Zacznijmy od tego, że świeże truskawki spożywane bez dodatków są najzdrowsze! Nasze kubki smakowe często jednak domagają się czegoś więcej. Świeże owoce truskawki idealnie smakują z dodatkiem cukru bądź bitej śmietany.
Truskawki? Zdecydowanie deser!
Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem truskawek (skubaniec, tarta, ciasto jogurtowe, ciasto drożdżowe, wszelkiego rodzaju torty itp.). Truskawki to świetny dodatek do lodów, koktajli, czy shake’ów.
Przetwory z truskawek
Jeśli chcecie cieszyć się smakiem i właściwościami truskawek przez cały rok, możecie je zamrozić w specjalnym pojemniku na żywność bądź przetworzyć przy pomocy wyciskarek na pyszne soki czy dżemy. Zimowe wieczory w towarzystwie ulubionych słoików i butelek z przetworami z pewnością przywołają wspomnienia letnich, ciepłych dni.
Mamy naprawdę mnóstwo propozycji, ale na początek podzielimy się z Wami przepisami na dwa smakołyki z owocami truskawki. Takimi, które nie wymagają pieczenia, gotowania, ani innej czasochłonnej obróbki. Są szybkie, łatwe i uniwersalne!
Przepis na tartę z truskawkami
Przy tak apetycznym temacie, jakim są truskawki, przychodzi nam do głowy mnóstwo pomysłów na smakołyki z truskawkami w roli głównej. Z czym łączyć te cudowne owoce, by wydobyć ich smak? Jak je przetworzyć? Do czego użyć? Oto jeden z przepisów – na tartę z truskawkami!
Składniki:
● 250-300 g herbatników,
● 2-3 łyżki rozpuszczonego masła,
● 3-4 łyżki nutelli,
● 250g serka mascarpone,
● 600 ml śmietanki 30%,
● 1 łyżka cukru pudru,
● 300-500 g truskawek.
Wykonanie spodu tarty truskawkowej
W pierwszej kolejności rozkruszamy herbatniki na miałką masę, możemy to zrobić poprzez zawinięcie ich w ściereczkę bądź w woreczek i roztłuc za pomocą tłuczka do mięs (by nie uszkodzić waszych pięknych blatów kuchennych, koniecznie zróbcie to na desce do krojenia). Polecamy także skorzystanie z blendera, jest to zdecydowanie wygodniejsza alternatywa.
Do tak przygotowanej masy dodajemy nutellę oraz rozpuszczone masło i mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy je na formę do tarty. Zanim przejdziemy do kremu, tak przygotowany spód należy schłodzić w lodówce- mniej więcej przez godzinę.
Wykonanie kremu do tarty truskawkowej:
Do miski wlewamy śmietankę w temperaturze pokojowej i ubijamy ją za pomocą blendera. Możecie też użyć miksera. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone (również ogrzany do temperatury pokojowej) i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy (robimy to jak najkrócej, by krem się nie zważył). Na schłodzony spód tarty wykładamy masę mascarpone.
Ostatni etap to dokładne umycie truskawek (pamiętajcie, że należy je myć z szypułkami!) najlepiej na durszlaku, ponieważ ułatwi nam to odsączenie ich z wody. Następnie odrywamy szypułki, kroimy owoce truskawek na desce do krojenia i układamy je na wcześniej przygotowanym spodzie tarty.
Tarte schładzamy w lodówce, do momentu ściągnięcia się kremu. Gotowe ! Smacznego!
Nie posiadacie w domu naczynia do zrobienia tarty? Nic straconego! Możecie użyć do tego innych naczyń np. ozdobnych słoików, lub pucharków do lodów. Podanie deseru w takiej formie wygląda naprawdę bardzo efektownie!
Przepis na shake truskawkowy
Składniki:
125 g truskawek,
1 banan,
125 ml mleka,
4 kulki lodów waniliowych.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy umyć truskawki, najlepiej używając durszlaka (by jak wspomnieliśmy wyżej, nie nasiąkły wodą i łatwo było je odsączyć), następnie odrywamy szypułki truskawek i obieramy banana ze skórki. Owoce kroimy w plasterki używając deski do krojenia. Przygotowane owoce truskawek przedkładamy do blendera kielichowego (możecie też użyć wysokiego naczynia i każdego innego blendera) i miksujemy do uzyskania gładkości. Do masy dodajemy lody i miksujemy, jednocześnie powoli wlewając do środka mleko. Po ok 1 minucie shake jest gotowy! Przelewamy go do butelki Quattro Stagioni i od razu podajemy.Truskawka lekko przekrojona udekoruje otwartą butelkę. Smacznego !
Czytaj także:
Co można zrobić z truskawek?
Najprostsze ciasto z truskawkami
Jak się robi kompot z truskawek?
Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Jak zrobić dżem z truskawek?
X przepisów na kokajl truskawkowy. Idealne w szczycie truskawkowego sezonu!
Nalewka z truskawek. Poznaj nasz przepis!