Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciasto francuskie na patelni

2023-01-26
Ciasto francuskie na patelni

Czy można smażyć na patelni ciasto francuskie? Owszem! Charakterystyczne ciasto o warstwowej strukturze zna większość z nas. Najczęściej jednak ciasto francuskie wkładamy do piekarnika, owijając nim parówki, kiełbaski lub tworząc warzywne kieszonki. Dzięki dalszej lekturze poznasz sposób na ciasto francuskie na patelni, a także odkryjesz pomysły na ciasto francuskie na obiad oraz pyszną, słodką przekąskę.

ciasto francuskie na patelni

Podstawowy przepis na ciasto francuskie na słono

Zastanawiasz się, z czym ciasto francuskie na obiad? Ciasto francuskie z patelni w wersji wytrawnej to bardzo szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Przygotowując się do gotowania, nie musisz wyjmować mąki i wałka. W naszych szybkich przepisach będziemy korzystać z gotowego ciasta francuskiego, które kupisz w każdym supermarkecie.

Przepis na ciasto francuskie na słono wykonasz w kilkanaście minut bez użycia piekarnika.

Do podstawowego przepisu na ciasto francuskie na słono potrzebujesz:
● 1 opakowania ciasta francuskiego
● zioła prowansalskie
● paprykę wędzoną
● sól, pieprz

Nasz pomysł na ciasto francuskie na obiad wymaga przede wszystkim odpowiedniego wyboru patelni. Jaki model rekomendujemy? Jak widzisz, wśród składników na ciasto francuskie z patelni nie znajdziesz tłuszczu, dlatego ważne, by danie przygotowywać na patelni nieprzywierającej. Tylko modele ze specjalną powłoką gwarantują, że ciasto francuskie na patelni się nie spali. Ponadto, do tego przepisu będziesz potrzebować wyłącznie podstawowych akcesoriów kuchennych.

1. Przepis na ciasto francuskie na słono zacznij od pokrojenia na desce do krojenia ciasta na mniejsze kawałki. Zrób to przy pomocy ostrego noża kuchennego, który poradzi sobie z lepkim ciastem bez ryzyka nadmiernego rozciągnięcia.
2. Każdy fragment ciasta oprósz przyprawami. Nasza propozycja przepisu na ciasto francuskie na słono zakłada użycie ziół prowansalskich, wędzonej papryki oraz soli i pieprzu. Jeśli jednak w swoich akcesoriach do przypraw nie masz akurat tych dodatków, użyj innych wedle własnych preferencji. Ciasto francuskie na patelni świetnie komponuje się z oregano, tymiankiem, a także papryką ostrą, słodką, a nawet curry.
3. Po przyprawieniu rozgrzej patelnię. Wyłóż na nią kawałki ciasta i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Na każdą ze stron poświęć około 4-5 minut. I gotowe!

Z czym podawać ciasto francuskie na obiad?
Z dodatkiem wytrawnego twarożku lub ulubionych dipów. Smacznego!

Pomysł na ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami na patelnię

Drugi pomysł na ciasto francuskie na obiad z pewnością jest bardziej sycący.

Do jego wykonania potrzebujesz:
● 1 opakowania ciasta francuskiego
● zioła prowansalskie
● paprykę wędzoną
● młynek do soli i pieprzu
● 500 g piersi z kurczaka
● paprykę czerwoną
● cukinię
● olej do smażenia

Ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami na patelnię to przepis na klasyczne danie w nowej odsłonie. Zamknięcie znanych smaków w nietypowej formie ciasta francuskiego z patelni sprawi, że zwykła potrawa nabierze nieoczywistego charakteru.

Przepis na ciasto francuskie na słono zacznij od wykonania farszu.
1. Pokrój kurczaka i paprykę w niewielką kostkę, a cukinię w talarki.
2. Mięso dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
3. Rozgrzej na patelni olej i włóż na nią mięso oraz warzywa. Smaż całość przez około 10-12 minut, do czasu, gdy kurczak będzie gotowy.
4. Poczekaj, aż farsz ostygnie.

Kolejny krok w przepisie na ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami na patelnię to tworzenie zamkniętych sakiewek z nadzieniem.

5. Pokrój ciasto francuskie na większe kwadraty oraz dopraw je papryką wędzoną, solą i pieprzem.
6. Na środek jednego wyłóż dużą łyżkę farszu. Sklejaj rogi kwadratu na krzyż. W ten sposób zamknij każdy z fragmentów naszego ciasta francuskiego na patelnię.
7. Ostatni krok w przepisie na ciasto francuskie na słono to smażenie pod przykryciem. Rozgrzej suchą patelnię i smaż sakiewki z obu stron po 4 minuty.

Przepis na ciasto francuskie na słodko

Czy można smażyć na patelni ciasto francuskie w wersji na słodko? Nic nie stoi na przeszkodzie!

Do przepisu na ciasto francuskie na słodko potrzebujesz:
● 1 opakowania ciasta francuskiego
● brzoskwinie z puszki
● twaróg półtłusty – opakowanie
● jogurt – 2 łyżki
● cynamon

1. Zacznij od przygotowania farszu. Wymieszaj twaróg z jogurtem oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
2. Pokrój ciasto francuskie w większe kwadraty. Na środek jednego z nich nałóż farsz i od góry nałóż drugi kawałek ciasta. Sklej brzegi, tworząc zamkniętą poduszeczkę. W ten sposób połącz ze sobą kolejne fragmenty ciasta.
3. Smaż ciasto francuskie na patelni pod przykryciem przez 4-5 minut z każdej strony.
4. Wyłóż deser na talerz i poczęstuj przyjaciół i rodzinę.

Smacznego!

Czytaj także:
Crêpes Suzette. Czy znasz przepis na najsłynniejsze francuskie naleśniki?
3 przepisy na wiosenne przekąski do pracy
Jaka patelnia najzdrowsza – podpowiada Jasiek Kuroń
Czym się kierować przy wyborze patelni?
Smaż mądrze. Poznaj patelnię Oil Control
Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel