Dżem z rabarbaru - przepis na najlepszy dżem w sezonie!
Sezon na rabarbar rozpoczął się wraz z początkiem czerwca. Na całe szczęście będziemy mogli cieszyć się tym warzywem przez całe lato. To daje naprawdę dużo czasu i możliwości, by przygotować z niego pyszne przetwory – kompoty i dżemy. Jak zrobić idealny dżem z rabarbaru? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Dżem rabarbarowy – właściwości
Rabarbar jest warzywem o specyficznym, kwaskowatym i intensywnym smaku. Jest lekko słodki, dlatego doskonale nadaje się do przetworów, na przykład kompotu. Zrobisz z niego również pyszny dżem, który sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast czy naleśników. Dlaczego warto zajadać dżem rabarbarowy? To warzywo charakteryzuje się ciekawym wartościami odżywczymi. Znajdziesz w nim dużo witaminy C, ale także A i E. Dodatkowo rabarbar jest bogaty w potas, błonnik i kwas foliowy, a nawet magnez, potas i żelazo. Przede wszystkim jednak jest to warzywo niskokaloryczne. Jeśli do przetworów nie dodasz dużo cukru, otrzymasz dietetyczny dżem o fantastycznym smaku. To dobra wiadomość nie tylko dla osób na diecie, ale i dla cukrzyków. Rabarbar jest bowiem warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Jak zrobić dżem z rabarbaru? Przepis wymaga tylko kilku składników i akcesoriów.
Czytaj także:
● Powidła śliwkowe w 6 wariantach - przepisy
● Dżem brzoskwiniowy w 3 odsłonach - tradycyjnej, z szafranem oraz lawendą
● Mus z rabarbaru. Do ciasta i nie tylko!
Dżem z rabarbaru – akcesoria kuchenne
Czego potrzebujesz, by zrobić dżem rabarbarowy? Przepis nie jest wymagający. Koniecznie uzbrój się w dobry garnek, najlepiej taki z grubym dnem. To pozwoli Ci uniknąć przypalenia dżemu i zniszczenia samego garnka. Dobrą praktyką jest wybranie jednego, sprawdzonego już garnka, w którym gotujesz wszystkie dżemy. Taki z pewnością Cię nie zawiedzie. Przydadzą się też miarki kuchenne, dzięki którym dobrze odmierzysz wszystkie składniki. Niezbędna będzie również łyżka, najlepiej drewniana, do mieszania dżemu oraz słoiki, w których umieścisz gotowe już zaprawy. To mogą, choć nie muszą, być weki. Nawet słoiki po kupnych dżemach się tu sprawdzą, choć oczywiście najlepiej kupić takie, które nie były jeszcze używane. Upewnij się, że słoje są czyste – wyparz je i dobrze osusz. Jak zrobić dżem z rabarbaru na zimę? Koniecznie sprawdź poniższy przepis.
Czytaj także:
● Przepis na sezonowy syrop z rabarbaru
● Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na czerwcowe garden party!
Przepis na dżem z rabarbaru
Niektórzy zastanawiają się, czy można zrobić dżem z rabarbaru. To przecież warzywo! Na szczęście zawiera dużo pektyny, która sprawia, że dżem ma zwartą konsystencję. Bez problemu zrobisz zatem dżem rabarbarowy, który będzie naprawdę pyszny. Jak go zrobić? Potrzebujesz dwóch kilogramów rabarbaru, 400 gramów cukru i soku z cytryny. Rabarbar umyj dokładnie i pokrój na niewielkie plastry. Dzięki temu warzywo szybciej się rozpadnie. Przełóż pokrojony rabarbar do garnka i zasyp go całym cukrem. Wymieszaj całość i odstaw na kilka godziny. W tym czasie warzywo puści sok, który umożliwi Ci zrobienie pysznego dżemu. Po tym czasie dodaj odrobinę soku z cytryny, postaw garnek na palniku i gotuj powoli, by rabarbar się rozpadł, a sok odparował. Mieszaj od czasu do czasu, by mieć pewność, że dżem się nie przypala. To istotne zwłaszcza w ostatniej fazie gotowania. Gdy dżem będzie gotowy, przełóż go do słoików i poddaj go procesowi pasteryzacji. To sprawi, że dżem będzie mógł być przechowywany bezpiecznie w piwnicy czy spiżarni przez długi czas.
Dżem rabarbarowy bez cukru
Czy można zrobić dżem z rabarbaru bez cukru? Tak, choć nie jest on tak smaczny, jak wersja z cukrem. Przede wszystkim dlatego, że rabarbar posiada kwaśny, cierpki smak, który bez dodatku cukru może okazać się zbyt mocny. Poza tym bez cukru rabarbar nie zacznie puszczać soku! Możesz jednak zrobić dżem rabarbarowy bez cukru, dodając do niego trochę wody i gotując bardzo powoli, by warzywo puściło sok. Nadal jednak jego smak jest dość specyficzny. Jeśli nie chcesz używać cukru, zawsze możesz skorzystać ze słodzików, takich jak ksylitol czy stevia bądź zrobić dżem z rabarbaru i truskawek, które są słodkie. Po ostudzeniu dżemu możesz dosłodzić go nawet miodem.
Jeśli uwielbiasz rabarbar tak samo jak my, koniecznie przygotuj w tym roku dżem z tego warzywa. Dzięki temu możesz sięgnąć po ten niepowtarzalny smak niezależnie od pory roku.