Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?

2022-06-10
Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?

Chcesz, by smak kabaczka towarzyszył Ci nie tylko w sezonie? Przyrządź go w zalewie słodko-kwaśnej i zawekuj. Kabaczki marynowane to doskonały dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również zjadać solo lub położyć na kanapce. Oto propozycja przyrządzenia tego przysmaku, po który możesz sięgać nawet zimą.


Kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej

Zalewa do kabaczków łączy w sobie cały repertuar smaków: od lekko octowego, poprzez kwaśny, po słodki. Wpływ na walory smakowe, jakie wykazuje kabaczek w zalewie, mają oczywiście dodatki przypraw i innych składników.

Jeżeli decydujesz się na dodanie komponentów typowych dla ogórków kiszonych, kabaczki będą charakteryzować się właśnie tego rodzaju posmakiem.
Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa

Przepis na zalewę słodko-kwaśną

Jeżeli chcesz zrobić sobie nieco większe zapasy kabaczków w zalewie słodko-kwaśnej i planujesz przygotować 8 litrów tego przysmaku, będą Ci potrzebne:

• 5 kg kabaczka,
• 8 liści chrzanu,
• 3 baldachy kopru,
• 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
• 1,5 łyżki cukru na 1 l wrzątku,
• 2 łyżki octu 10%,
• 1 łyżka soli.

Czytaj także: Przetwory z kabaczka - 5 pomysłów

Chcąc przyrządzić kabaczki w zalewie, najpierw dobierz odpowiednie słoiki. Możesz sięgnąć po te 1-litrowe. Sprawdzone modele znajdziesz w naszym. Polecamy chociażby słoik Bormioli Rocco Officyna 1 l, wyposażony w uszczelkę i metalową klamrę zapewniające szczelne zamknięcie.

Teraz możemy przejść do przygotowania naszych przetworów w zalewie słodko-kwaśnej. Pokrój kabaczki na desce w plastry o grubości około 2 cm. Deski marki Florina nie tylko nie tępią noży, ale również estetycznie się prezentują, dlatego można na nich serwować różne przysmaki.

Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce?

W wybranym słoiku poukładaj kolejno składniki: ząbki czosnku, koper pokrojony nożem, chrzan i po kilka ziarenek pieprzu. Następnie umieść kawałki kabaczka w naczyniu. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Ugotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru i soli. Naczyniami, które sprostają temu wyzwaniu, są garnki marki Florina. Do gotowania wody z solą i cukrem można wykorzystać np. garnki emaliowane, które nie zmieniają smaku i zapachu gotowanych substancji.

Gdy już zalewa słodko-kwaśna w określonych proporcjach będzie gotowa, skorzystaj z nabierki, by nalać zawartość do słoików. Do słojów dodaj także po 2 łyżki octu. Słoiki należy zakręcić bardzo dokładnie i odwrócić do góry dnem.

Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka?

Kabaczek w zalewie na zimę

Jeżeli chcesz, by Twoje kabaczki w zalewie słodko-kwaśnej przetrwały do zimy, koniecznie przyjrzyj się, jakie słoiki na przetwory wybrałeś. Marka Florina wychodzi naprzeciw potrzebom miłośników tego rodzaju przysmaków i oferuje pełen zakres słojów. Tu kupisz zarówno słoiki z metalową nakrętką, jak i słoje z plastikową uszczelką. Na uwagę zasługuje także cały repertuar pojemności: od najmniejszych słoiczków, np. 200 ml, po duże słoiki, nawet kilkulitrowe.

To od tego, jaki typ słoika wybierzesz, zależą dalsze kroki związane z pasteryzacją przysmaków. W przypadku słoików z gumowymi elementami, nie można ich pasteryzować w piekarniku. Najbardziej uniwersalnym sposobem pasteryzacji jest tzw. metoda na mokro, czyli np. w garnku lub w zmywarce.

Wystarczy, że dno garnka wyłożysz ściereczką, poukładasz na niej słoje, a następnie zalejesz wodą na wysokość ¾ słoika. Całość gotuj przez około 20 minut. Twoje kabaczki powinny się zapasteryzować.

Czytaj także: 5 pomysłów na przetwory z cukinii – przepisy

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel