Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu!
Wakacyjną wersją węgierskiego leczo jest leczo z patisona. To lekki obiadek, który sprawdzi się zarówno w letnie, jak i zimniejsze dni. Jeżeli chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, warto przygotować to danie do słoika i zawekować. Oto propozycje przyrządzenia tego przysmaku. Sprawdź, jakie dodatki można w nim zastosować.
Leczo z patisona i cukinii
Okres letni obfituje w wiele warzyw, które warto wdrożyć w swojej diecie ze względu na niski indeks glikemiczny, małą kaloryczność, ale też ogromną zawartość składników odżywczych. Leczo z kabaczka i patisona spełnia wszystkie te wymagania.
Patison to źródło błonnika, kwasu foliowego, magnezu, potasu, znacznych ilości witaminy B, witaminy C, witaminy A. Podobny skład ma kabaczek, który warto dodać do lecza.
Inne istotne składniki zawarte w leczo to pieczarki, papryka, cebula czy kiełbasa. Niektórzy nie wyobrażają sobie tej potrawy bez szpinaku czy natki pietruszki. Jednak te dwa ostatnie komponenty nie są tak istotne z punktu widzenia całego dania.
Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka?
Leczo z patisona – przepis
Leczo z patisonem i cukinią można przyrządzić w dość prosty sposób. Chcąc przygotować ten przysmak, zgromadź następujące składniki:
· 40 dag patisona;
· 1 kg cukinii;
· 1 paprykę czerwoną;
· 1 paprykę żółtą;
· 30 dag pieczarek;
· 50 g szpinaku;
· 30 dag kiełbasy;
· 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego;
· 1 łyżeczkę musztardy;
· 1 łyżkę ketchupu;
· pieprz kolorowy;
· dodatek chilli;
· 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej.
Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Jak przyrządzić leczo z patisonem i cukinią? Cebulę obierz, połóż na desce i pokrój w krążki. Idealną powierzchnią do krojenia warzyw jest deska bambusowa Florina, która wyróżnia się nie tylko wytrzymałością, ale również nie tępi noży. Dzięki swojemu nowoczesnemu, estetycznemu wyglądowi, doskonale sprawdza się także do serwowania przekąsek. Podsmaż cebulkę na patelni. Na patelnię możesz dorzucić teraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Czas na obranie patisona i cukinii – możesz wykorzystać do tego nóż albo obieraczkę. Wydrąż nasiona i pokrój w kostkę swoje warzywa. Nie zapomnij również o pokrojeniu papryki i pieczarek. Wszystkie warzywa umieść w garnku i duś na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając łopatką. Gdy warzywa będą już podduszone, można dodać wskazane w przepisie przyprawy, musztardę, koncentrat, ketchup, pietruszkę, wymieszać całość i dusić jeszcze przez kolejne kilka minut.
Czytaj także: Przepis na pyszne placki z patisona
Garnki, które idealnie sprawdzą się do przygotowania dania, jakim jest leczo z patisona i pieczarek, to m.in. naczynia emaliowane. Dzięki emaliowanej powłoce nie wchodzą w interakcje z jedzeniem, nie zmieniają smaku potraw, a także można w nich śmiało przechowywać dania nawet przez kilka dni w lodówce.
Co więcej, z takich naczyń bez obaw mogą korzystać alergicy i dzieci. Dzięki idealnie gładkiej powierzchni, brud nie osadza się na garnku. Przykładem takiego naczynia, w którym przygotujesz posiłek dla całej rodziny, jest m.in. garnek emaliowany prosty Emalia Polska Pleszew Scandi 16 cm 2,2 l. Wskazany produkt charakteryzuje się modną kolorystyką z tradycyjnymi wzorami nawiązującymi do ludowych dekoracji. Z naczynia można korzystać na kuchence gazowej, elektrycznej i indukcyjnej.
Czytaj także: Patison smażony - X odsłon
Warto tu poświęcić też kilka słów przyborom stosowanym do mieszania w takim garnku. Zadbaj o to, by była to albo silikonowa, albo drewniana łopatka. Metalowe sztućce w kontakcie z takim naczyniem to nie jest dobre rozwiązanie! Mogą go w łatwy sposób zniszczyć. Sprawdzi się tu np. łopatka perforowana silikonowa Florina Lava by Mateusz Gessler. To akcesorium polecane przez ambasadora marki Florina, ze względu na to, że wskazana łopatka jest poręczna, odporna na wysokie i niskie temperatury oraz nie rysuje naczyń.
Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce?
Leczo z patisona na zimę
Leczo z cukinii i patisona można przyrządzić również na chłodniejszy okres roku. Wystarczy, że umieścisz przygotowane danie w dobrze wyparzonych słoikach. Jedzenie nie powinno sięgać do nakrętki – musi być pozostawione kilka centymetrów odstępu, aby słoiki nie pękły.
Następnie zakręć dokładnie słoje i umieść je w garnku wcześniej wyłożonym ścierką. Wlej wodę, by zakryć słoik na wysokość ¾. Potem wystarczy, że będziesz gotować całość przez około 20-30 minut. Po wyjęciu pozostaw słoiki do wystygnięcia i schowaj w suchym i chłodnym miejscu.
Jeżeli przyrządzasz leczo z kiełbasą i patisonem zadbaj o to, by poddać swoje słoiki najlepiej trzykrotnemu wekowaniu z 24-godzinną przerwą pomiędzy kolejnymi etapami. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że mięso nie ulegnie zepsuciu.
Czytaj także: Wekujemy patisony na 5 sposobów!