Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić łososia z patelni?

2022-12-14
Jak zrobić łososia z patelni?

Łosoś to bez zwątpienia jedna z najbardziej lubianych i smacznych ryb, występujących głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego, ale spotkać ją można również w Bałtyku. Mięso ryby charakteryzuje się lekko różową barwą i pełnym smakiem, a wysoka kondensacja kwasów tłuszczowych Omega-3 czyni ją niezwykle zdrową i pożądaną w diecie. Łososia jada się na surowo, w wersji uwędzonej, gotowanej, a także smażonej. W jaki sposób usmażyć łososia tak, aby uniknąć jego przesuszenia? Cennych wskazówek szukaj w naszym artykule.

Łosoś z patelni – wybierz rybę idealną do smażenia

Nie każdy łosoś będzie smakował tak samo. Na smak ryby ma wpływ kilka różnych czynników, takich jak czystość wody, jej temperatura, dostępne pożywienie, wiek ryby, a także stopień zasolenia wód, w jakich żyje. W sklepach znajdziesz łososie o różnej, często niepewnej jakości, pochodzące z hodowli lub żyjące na wolności. Im lepsze warunki życia będzie miała ryba, tym więcej smaku będziesz w stanie wydobyć podczas obróbki cieplnej. Jak wybrać idealnego łososia na patelnię?

Jakość i świeżość ryby możesz sprawdzić w bardzo prosty sposób – wystarczy, że przyciśniesz mięso palcem. Jeśli mięso będzie nieświeże (a co za tym idzie zbyt mało jędrne), pozostanie w nim wgłębienie. Świeży łosoś, nadający się do smażenia będzie jasny w środku, a jego skóra będzie połyskiwać. Na patelni najlepiej jest smażyć fileta, pozbawionego ości. Dostępne w sklepach dzwonki z łososia zdecydowanie bardziej nadają się do wędzenia aniżeli smażenia. Jak zrobić pysznego, rozpływającego się w ustach łososia z patelni? Zanim przejdziesz do obsmażania, musisz odpowiednio oprawić rybę.

Smażony łosoś z patelni – jak oprawić rybę?

Odpowiednio przygotowany do smażenia łosoś będzie przypiekał się równomiernie, a jego mięso będzie soczyste i jędrne. Jak go oprawić? Do tego potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria kuchenne, takie jak dużych rozmiarów deska do krojenia i ostry nóż do filetowania. Wyfiletować rybę można również zwykłym nożem kuchennym, jednakże będzie to wymagało o więcej wysiłku i wprawy. Odpowiednio skonstruowany nóż do filetowania jest długi i wąski, dzięki czemu łatwo przebija się przez skórę i przechodzi pomiędzy ośćmi, nie naruszając ich struktury.

Filetowanie łososia należy rozpocząć od przecięcia go wzdłuż linii kręgosłupa. Pierwsze cięcia powinny być płytkie, a kolejne coraz bardziej pogłębione. Filetując rybę w ten sposób, mięso będzie łatwo oddzielać się od kręgosłupa. Po wycięciu jednego płata, rybę przewraca się na drugą stronę i powtarza cięcie.

Gdy pozbędziesz się już ości, czas na oczyszczenie ryby z łusek. Najlepiej jest robić to małym nożykiem, skrobiąc od dołu do góry. Tak oczyszczoną rybę należy dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, bo inaczej mięso podczas smażenia będzie przywierać do patelni.

Jak usmażyć łososia na patelni? Zacznijmy od wyboru patelni!

Zanim przejdziesz do obróbki cieplnej łososia, ważny jest wybór odpowiedniej patelni. Do uzyskania kruchej ryby przydatna będzie patelnia nieprzywierająca. Dzięki specjalnej budowie patelnia nagrzewa się w równomierny sposób, a smażenie może odbywać się bez użycia tłuszczu. Nieprzywierająca powłoka sprawi, że ryba nie będzie przywierać do dna, a skórka będzie rumiana i chrupiąca.

Masz ochotę na łososia smażonego na patelni grillowej? Wybierz ryflowaną patelnię grillową wykonaną ze stali węglowej. Smażenie łososia na takiej patelni pozwoli Ci uzyskać smak i aromat podobny, do dań z rusztu. Pamiętaj o tym, by podczas smażenia łososia na patelni grillowej co jakiś czas odwracać go na drugą stronę. W ten sposób ryba będzie smażyć się równomiernie, a mięso będzie soczyste i jędrne. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo kruchym mięsie, polecamy zawinąć rybę w folię aluminiową. Taki łosoś w folii przygotowany na patelni grillowej będzie aż rozpływał się w ustach!

Jak i ile smażyć łososia na patelni?

Soczysty kawałek łososia, który idealnie usmaży się na patelni, powinien być filetem pochodzącym z tylnej części brzucha, bez twardej części ogonowej. Taką rybę należy umyć i osuszyć delikatnie, a następnie przyprawić.

Klasycznie rybę przyprawia się świeżo mieloną solą i pieprzem z młynka oraz sokiem z cytryny (ten najlepiej przygotować w wyciskarce do cytrusów), ale można pokusić się o dodanie innych przypraw. Dodanie do łososia nieco curry i sosu sojowego doda mu azjatyckiego charakteru, a obsypanie go tymiankiem czy rozmarynem uczyni z niego danie rodem z kuchni francuskiej. Łosoś genialnie smakuje z grubo mielonym, a nawet miażdżonym pieprzem cytrynowym. Jeśli jeszcze nie masz moździerza wśród swoich akcesoriów do przypraw, rozważ jego zakup – rozgniecione zioła i inne przyprawy kompletnie odmienią smak Twoich dań!

Przyprawionego łososia ułóż na rozgrzanej patelni, skropionej olejem i smaż skórą do dołu przez minutę. Następnie zmniejsz ogień i podsmażaj go przez kolejne kilka minut, a następnie obróć na drugą stronę przez minutę. Do przewracania go na drugą stronę używaj specjalnej łopatki, gdyż ryba chwycona widelcem może się zwyczajnie rozpaść. Dla uzyskania bardzo chrupiącej skórki wydłuż czas o kilka minut i gotowe!

Z czym łosoś na obiad – z koperkiem, na maśle czy z warzywami?

Łosoś to szlachetna i niezwykle wdzięczna w przygotowywaniu ryba, która smakuje wybornie z wieloma składnikami. W zależności od preferencji możesz usmażyć go lub udusić, w panierce lub bez.

Łosoś duszony na patelni znakomicie komponuje się z sosem śmietanowym i koperkiem. Podsmażona fasolka, świeża, aromatyczna sałatka warzywna i sos winegret? To brzmi jak przepis na pysznego łososia z warzywami na patelnię. Masz ochotę na coś nieco tłustszego i bardziej sycącego? Przygotuj panierowanego łososia z patelni na maśle i dodaj do tego frytki. Gwarantujemy – to danie ucieszy nawet najmłodszych członków rodziny! Polecamy również spróbować klasyki, czyli smażonego łososia z patelni z koperkiem, skropionego cytryną i sosem holenderskim.

Czytaj także:
Jak zrobić grzanki na patelni? 
Jak zrobić pizzę na patelni? 
Jak zrobić jajecznicę na patelni? 
Tosty z patelni. 2 smakowitych przepisów!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2022

Polecane

pixel