Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso

2022-04-12
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso

Karkówka pieczona to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu, a w lodówce akurat znajduje się kawałek pysznego mięsa, koniecznie wypróbuj ten przepis. Danie będzie soczyste, rozpadające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Wszystko za sprawą jednego dodatku – cebuli.

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – czego potrzebujesz?

Aby karkówka z piekarnika z cebulą była idealna, potrzebujesz kilku rzeczy. Pierwszą z nich jest oczywiście odpowiednie mięso. Wiele osób wybiera bardzo chude mięso wieprzowe, jednak jest to spory błąd. Takie mięso może być żylaste po upieczeniu. Chociaż będzie chude, bez tłuszczu, jego smak może okazać się niesatysfakcjonujący. Idealne mięso, by zrobić danie jakim jest karkówka z cebulą z piekarnika, to karczek średnio tłusty. Dzięki warstwie tłuszczu, która roztopi się podczas pieczenia, mięso będzie kruche i soczyste. Nie musisz obawiać się, że danie będzie zbyt tłuste. Warstwy tłuszczu wytopią się, a na karkówce pozostanie samo mięso. Karczek z cebulą z piekarnika wymaga także odpowiednich akcesoriów kuchennych, które ułatwią Ci gotowanie. To oczywiście:

● Nóż kuchenny – dobrze naostrzony. Dzięki niemu pokroisz mięso na niewielkie kawałki, które szybko się upieką. Pamiętaj, że im grubsze mięso, tym więcej czasu potrzebuje, by dojść w piekarniku.

● Deska do krojenia – na czymś przecież musisz pokroić swoją piękną karkówkę. Nigdy nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw. Na powierzchni deski po krojeniu mięsa zostają bowiem drobnoustroje, które mogą przyczynić się do problemów żołądkowych, a nawet zatruć pokarmowych.

● Naczynie – karkówka w plastrach z cebulą potrzebuje odpowiedniego naczynia do zapiekania. Idealnie sprawdzą się do tego zadania brytfanny, ale też garnki rzymskie czy nawet garnki, z których można korzystać w piekarniku. Jeśli nie masz takiego naczynia, z pewnością znajdziesz je w naszym sklepie, na przykład wśród produktów z serii Mateusz Gessler poleca.

Pieczona karkówka w plastrach z cebulą nie wymaga akcesoriów takich jak papier do pieczenia, jednak dobrze go mieć, by pozwolić samej karkówce, bez sosu, trochę przyrumienić się w piekarniku. Nie jest to jednak konieczne. Z kolei dobrze będzie zaopatrzyć się w rękaw do pieczenia, jeśli nie chcesz zbytnio napracować się przy obiedzie.
Czytaj także:
● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk! 
● Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo!
● Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
● Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie? 

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – jak ją zrobić?

Karkówka z piekarnika w plastrach z cebulą to dość proste danie, z którym z pewnością sobie poradzisz. Podamy Ci dwa sposoby na jej zrobienie.

Zacznij od pokrojenia karkówki w cienkie plasterki i oprószenia jej solą i pieprzem. Ilość mięsa zależy oczywiście od potrzeb Twoich i rodziny. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Trzy cebule wystarczą. Dodaj do niej trochę soli i majeranku, a następnie usmaż na niewielkim ogniu. Cebula powinna przybrać złoty kolor i zrobić się miękka. To zajmie Ci kilka minut. Jeśli warzywa puściły sok, nie wylewaj go – on także przyda się podczas pieczenia.

Na dnie brytfanny lub innego naczynia do zapiekania połóż karkówkę. Możesz dodać do niej także inne przyprawy, jednak nie jest to konieczne. W tym daniu chodzi o to, by wydobyć cały smak z mięsa i cebuli. Następnie na plastrach ułóż cebulkę za pomocą łopatki, wlej pół szklanki wody lub bulionu, a brytfannę przykryj folią lub pokrywką. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Plastry karkówki pieczone z cebulą powinny robić się przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę o 20 stopni i zdejmij pokrywę. Piecz karkówkę jeszcze przez pół godziny. Mięso powinno być miękkie, soczyste i rozpadające się, zaś cebula rumiana.

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą w rękawie


Oczywiście karkówkę z cebulą możesz przygotować w trochę inny sposób. Zacznij od tego, by ją zamarynować. To marynata zapewnia kruchość mięsa. Jeśli obawiasz się, że danie nie wyjdzie, nie pomijaj tego kroku. Zrób marynatę z oliwy, soku z cytryny i ulubionych przypraw. Sprawdzą się tu tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Mięso musi leżeć w marynacie przez co najmniej godzinę – powinno być także w chłodnym miejscu. Jeśli masz czas, możesz zamarynować je wieczorem, a następnego dnia dopiero wyciągnąć je z lodówki. Co teraz? To proste – musisz tylko przełożyć plastry karkówki do rękawa, a następnie zasypać je cebulą. Piórka cebuli możesz najpierw usmażyć, dokładnie tak, jak w poprzednim przepisie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wrzucić je do rękawa surowe. Zmiękną pod wpływem wilgoci i temperatury. Koniecznie zamknij oba końce rękawa, by sos z niego nie wyciekł. To dzięki kąpaniu się we własnym sosie karkówka jest tak soczysta i pyszna. Nie musisz jej podlewać – wystarczy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Rozerwij rękaw i sprawdź, w jakim stanie jest mięso. Jeśli potrzebuje jeszcze chwili, piecz je dalej w tej samej temperaturze.

Pyszna karkówka z cebulą to danie niezwykle pyszne, ale też niezwykle proste do przygotowania. Nie ma sensu mu się opierać – koniecznie przygotuj je na najbliższy obiad.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel