Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo

2022-04-07
Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo

Mięso i warzywa to połączenie idealne. Zyskujesz nie tylko świetny smak i masę niezbędnego białka, ale też witaminy i minerały, które kryją się w warzywach. A gdyby tak przygotować je razem i nie pracować nad obiadem zbyt długo? To świetny pomysł, który przerodził się w obiadowe danie – karkówkę pieczoną z warzywami. Jak ją zrobić?


Karkówka pieczona z warzywami – czego potrzebujesz?

Karkówka z piekarnika z warzywami jest daniem, które robi się niemal samo. Musisz jednak przygotować do niego odpowiednie składniki. O czym warto pamiętać? Przede wszystkim idealna karkówka z warzywami z piekarnika będzie składać się z doskonałego mięsa. Powinno ono być lekko tłuste, z niewielkimi fragmentami tłuszczu i większością mięsa. Tłuszcz wytopi się i powstanie z niego sos, otulający warzywa wraz z mięsem. Dzięki temu karkówka wyjdzie krucha i mięciutka. Warto o tym pamiętać podczas wyboru produktów do obiadu.

Karkówka z warzywami w piekarniku nie będzie sobą, jeśli nie dołożysz do niej warzyw. Tylko które z nich będą nadawały się do pieczenia? Przecież mięso potrzebuje sporo czasu, by dojść, a niektóre warzywa będą gotowe już po chwili. Z czym więc najlepiej piec karkówkę? Tu idealnie sprawdzą się oczywiście ziemniaki. Karkówka pieczona z warzywami i ziemniakami to obiad zrobiony w jednym naczyniu – oczywiście brytfanny powinny pomieścić nawet porcję dla dużej rodziny. Dodatkowo ziemniaki nabierają smaku mięsa i przypraw, dzięki czemu są wprost wyborne. Oprócz ziemniaków możesz użyć warzyw korzeniowych – marchewki, selera, pietruszki brukwi czy buraka. Te warzywa nie rozpadną się zbyt szybko, odbierając daniu apetyczności i wartości odżywczych. Warzywa takie jak cebula czy por będą szybko miękkie pod wpływem temperatury i wilgoci, jednak to nie wada. Dzięki temu sos i samo mięso staną się bardziej aromatyczne.

Czytaj także:

● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!
● Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku 
● Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie? 
● Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso

Karkówka pieczona z warzywami – akcesoria kuchenne

Zanim zabierzesz się za gotowanie, pamiętaj, że pieczona karkówka z warzywami wymaga od Ciebie kilku akcesoriów, które ułatwią Ci przygotowanie tego pysznego obiadu. To:

● Nóż kuchenny – koniecznie ostry, który pozwoli Ci pokroić karkówkę na cienkie kawałki. Dzięki temu mięso nie będzie piec się bardzo długo. Pamiętaj, że karkówka pieczona w całości z warzywami może potrzebować nawet dwóch godzin w piekarniku.
● Deska do krojenia – by na czymś pokroić mięso. Nigdy nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw, gdyż może się to skończyć zatruciem pokarmowym.
● Brytfanna – tu sprawdzą się właściwie jakiekolwiek naczynia do zapiekania – garnki do piekarnika, garnki rzymskie, cokolwiek, w co możesz włożyć dużą ilość mięsa i warzyw. To na przykład naczynia z serii Mateusz Gessler poleca, jak garnek żeliwny Florina Hierro by Mateusz Gessler 24 cm 3,5 l.

Przedstawimy Ci przepis na karkówkę w brytfannie, ale także tę zrobioną za pomocą rękawa do pieczenia. Ta druga opcja jest szybsza i łatwiejsza do przygotowania.


Karkówka pieczona z warzywami – jak zrobić?


Karkówka w warzywach z piekarnika to danie, które robi się szybko. Potrzebuje jednak odrobiny przygotowań. Zacznij od pokrojenia karkówki i oprószenia jej solą i pieprzem. Postaw na cienkie plastry, które zrobią się szybciej, niż grube kawałki. Nie musisz marynować mięsa, choć to zawsze dobra opcja. Dzięki temu karkówka zyskuje masę smaku. Karkówka pieczona w warzywach potrzebuje także warzyw! Umyj je i obierz, jednak staraj się nie kroić na zbyt małe lub cienkie kawałki. Wyjątkiem są ziemniaki, które warto przekroić na cztery części. Marchewki i pietruszki są niewielkie, więc nie krój ich – pozostaw takie, jakie są. Buraki możesz przekroić na pół, selera zaś na cztery części. Cebulę pokrój w piórka, pora zaś w grubsze paski. Na dnie brytfanny połóż najpierw mięso, później warzywa, a jeśli zostało Ci coś jeszcze, znów zrób warstwę z mięsa i warzyw. Całość zalej szklanką wody, bulionu lub wina. To konieczne, by mięso było miękkie. Karkówka z pieca z warzywami jest już prawie gotowa. Teraz przykryj naczynie i włóż je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz całość minimum godzinę. Sprawdzaj, czy płyn nie wyparował. Jeśli tak – dolej odrobinę. Po tym czasie obniż temperaturę o 20 stopni i zdejmij pokrywę. Sprawdź stan warzyw. Jeśli są bardzo miękkie, możesz je wyciągnąć. Mięsu daj jeszcze pół godziny. W tym czasie warzywa się przypieką. Wyłącz piekarnik i za pomocą łopatki wyciągnij całą zawartość brytfanny. Podano do stołu!

Karkówka pieczona z warzywami w rękawie


Wiesz już, jak upiec karkówkę z warzywami. Przepis jest prosty, prawda? A może być jeszcze prostszy. Przyda Ci się do tego rękaw do pieczenia. Wystarczy, że oprószoną przyprawami lub zamarynowaną karkówkę wrzucisz do rękawa, następnie dodasz warzywa, wymieszasz całość i włożysz do piekarnika. Zadbaj o to, by umieścić rękaw z zawartością w dużym naczyniu, aby przypadkiem nic się z niego nie wylało. Dodatkowo zamknij oba końce rękawa. Nie musisz dolewać wody czy bulionu – mięso zrobi się za pomocą temperatury i wilgoci tworzącej się w rękawie. Karkówka pieczona w naczyniu z warzywami będzie gotowa po 1,5 godziny. Po godzinie rozerwij rękaw i pozwól mięsu trochę się zarumienić.

Karkówka marynowana, pieczona z warzywami, to doskonały pomysł na szybki obiad. Koniecznie wykorzystaj go jak najszybciej.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel