Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Czy istnieje coś lepszego od karkówki duszonej w garnku? Nie wydaje nam się. Zwłaszcza że jest tak wiele przepisów, za pomocą których możesz ją przygotować. Zrobisz ją tak, jak lubisz – z tymi składnikami, które Twoim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej. Oto kilka naszych propozycji.
Karkówka duszona w garnku – jaki garnek wybrać?
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, skupmy się na technikaliach. Bo przecież karkówka w garnku potrzebuje garnka. I to dobrego! Takiego, który się nie przypala i można w nim gotować długo takie produkty jak mięso. Przepis na duszoną karkówkę musimy więc zacząć od tego wyboru. Jakie garnki sprawdzą się podczas gotowania? Oczywiście garnki emaliowane są tu oczywistym skojarzeniem. Nasze mamy i babcie właśnie w takich naczyniach dusiły mięso, więc Ty też możesz to zrobić. Możesz też pójść o krok dalej i wybrać coś nowoczesnego. Na przykład garnek nieprzywierający Florina Bono by Mateusz Gessler 24 cm 4l. Ten garnek z serii Mateusz Gessler poleca to prawdziwy majstersztyk. Możesz podsmażyć w nim karkówkę bez użycia tłuszczu, a następnie dusić w nim mięso tak długo, jak będzie tego potrzebować. Garnek posiada bakelitowe uchwyty, które nie nagrzewają się i są całkowicie bezpieczne. W sam raz do duszenia! Mięsa oczywiście. Aby zrobić karkówkę potrzebujesz też kilku innych akcesoriów kuchennych. To na przykład:
● Nóż kuchenny – ostry, by móc dobrze pokroić mięso na równe kawałeczki.
● Deska do krojenia – bo na czymś trzeba kroić.
● Łopatki – w garnku lepiej mieszać łopatką plastikową czy silikonową, zamiast używać widelca.
Skoro to mamy już za sobą, czas przejść do przepisu. Pyszna karkówka duszona z warzywami sama się nie zrobi!
Czytaj także:
● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!
● Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo!
● Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?
● Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Przepis na duszoną karkówkę
Karczek duszony w garnku to idealny posiłek na niedzielne danie. Przygotowanie go zajmie Ci chwilę – musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż samo duszenie się mięsa potrwa co najmniej godzinę. Wiele oczywiście zależy od karkówki i tego, na jakie kawałki ją pokroisz. To oczywiste, że karkówka duszona w całości w garnku będzie robić się znacznie dłużej od tej pokrojonej na cienkie plasterki. Dlatego dostosuj przepis do siebie i czasu, który posiadasz.
Jakich składników potrzebujesz do tego dania? Przepisy są różne – później opowiemy trochę o możliwych kombinacjach. Teraz skupmy się na podstawowej recepturze. Znajdziesz w niej:
- kilogram karkówki,
- trzy cebule,
- kilka ząbków czosnku (im więcej, tym wyraźniejsze będzie mięso i sos),
- 400 mililitrów bulionu lub wody,
- kilka przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek i sól.
Karkówka w jednym garnku będzie dusić się z wszystkimi tymi składnikami, które doprawią mięso i stworzą idealny sos do ziemniaczków czy kaszy. Zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kotleciki. Nie musisz ich rozbijać. Umyj mięso, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kotleciki na złoto. Jeśli masz garnek, w którym zmieścisz całe mięso, możesz zrobić to w nim. Rumiane mięso i tak musi w końcu wylądować w garnku. Obłóż je cebulą pokrojoną w piórka i dodaj wszystkie zioła i przyprawy. Tutaj możesz eksperymentować do woli. Karkówka będzie smakować doskonale na przykład z dodatkiem papryki ostrej lub wędzonej. Gdy w garnku są już wszystkie składniki, musisz zalać je wodą lub bulionem. Mięso powinno być przykryte płynem. Karkówka duszona z cebulą w garnku będzie robić się przez około godzinę. Pamiętaj jednak, by wszystko gotowało się powoli, na małym ogniu. Nie chcesz przecież, by sos wyparował zbyt szybko, a mięso przypaliło się. Danie będzie gotowe w momencie, w którym karczek stanie się miękki i rozpadający się. Teraz musisz tylko wyjąć mięso (delikatnie) i zagęścić sos za pomocą zasmażki z masła i mąki. Zagotuj sos, dodaj mięso i tyle – możesz już podawać swoje danie z wybranym dodatkiem.
Karkówka pieczona w garnku – inne sposoby
Jaka jeszcze może być karkówka duszona w garnku? Przepis może być dowolnie modyfikowany, by znalazły się w nim składniki, które najbardziej Ci smakują. Na przykład idealnie sprawdzi się karkówka duszona z warzywami w garnku – dodatek marchewki, papryki i pietruszki sprawia, że mięso jest bardziej aromatyczne, a sos ma posmak bulionu. Do podstawowego przepisu możesz dodać też grzyby – zwłaszcza leśne. Jeśli masz suszone grzybki, namocz je na kilka godzin przed gotowaniem, a następnie pokrój w paski i dodaj do garnka. Danie będzie intensywne i przepyszne! Karkówkę możesz też zrobić z dodatkiem musztardy, miodu czy pomidorów.
Karkówka duszona – w kawałku czy w plastrach – zawsze smakuje doskonale. Koniecznie zrób ją swoim bliskim na następny obiad.