Naleśniki po meksykańsku – prosty i szybki przepis
Szukasz pomysłu na pyszny, sycący, a zarazem tani obiad? Postaw na naleśniki po meksykańsku. To pyszna potrawa z nadzieniem stworzonym z mielonego mięsa, fasoli i kukurydzy z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego. Danie przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom ostrzejszych, aromatycznych smaków.
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki meksykańskie to potrawa, którą można zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Naleśniki po meksykańsku a'la burrito to nie tylko świetna propozycja kulinarna na chłodniejsze dni, ale również pomysł na to, by zaskoczyć bliskich sycącym daniem.
Naleśnik meksykański można podawać na różne sposoby. Popularnością cieszą się nie tylko naleśniki po meksykańsku zapiekane w piekarniku, ale również te bezpośrednio z patelni. Ostateczny sposób obróbki termicznej dania dostosuj do własnych preferencji.
Poniżej prezentujemy przepis na naleśniki meksykańskie, który zrealizujesz szybko i bez większego wysiłku. Takie naleśniki zapiekane po meksykańsku z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Sprawdź także:
Naleśniki na słono - 6 przepisów
Naleśniki po meksykańsku – przepis
Przepis na naleśniki po meksykańsku jest oparty na kilku etapach. Jeżeli chcesz przyrządzić naleśniki z farszem meksykańskim, zacznij tradycyjnie od przygotowania zwykłych naleśników. Do ich zrobienia niezbędne będą takie składniki jak:
• 1 szklanka mleka,
• 375 ml wody,
• 4 jajka,
• 400 g mąki pszennej,
• 4 łyżki oleju roślinnego,
• szczypta soli.
Zobacz: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Powyższe składniki pozwolą Ci na przyrządzenie 16 naleśników o średnicy 24 cm. Przydatne więc okażą się tu patelnie, które nie przywierają, rekomendowane przez Mateusza Gesslera, ambasadora marki. Na uwagę zasługuje chociażby zestaw patelni nieprzywierających Florina Master by Mateusz Gessler 20 cm i 24 cm i 28 cm. Patelnie z tej kolekcji dają możliwość przyrządzania potraw bez konieczności pokrywania ich powierzchni tłuszczem. Dzięki temu danie jest mniej kaloryczne, zdrowsze, a zarazem ma bardziej wyrazisty smak.
Czytaj również: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
Jak przygotować naleśniki? Przygotuj wysoką miskę i wymieszaj wszystkie składniki, korzystając z rózgi i trzepaczki. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, możesz je odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Teraz możesz przejść do jego smażenia. W tym celu rozgrzej wybraną patelnię, najlepiej patelnię nieprzywierającą, np. patelnię teflonową albo patelnię aluminiową ze specjalną powierzchnią. Pamiętaj, by wszystkie składniki zastosowane do przyrządzenia naleśników miały temperaturę pokojową. Nie mieszaj ze sobą zbyt zimnych produktów.
Polecamy: Naleśniki zapiekane z serem. Przepis na ciepłą kolację
Farsz do naleśników po meksykańsku
Gdy naleśniki są gotowe, możesz przejść do kolejnego etapu, czyli stworzenia farszu na naleśniki po meksykańsku. Do przyrządzenia nadzienia do naleśników potrzebne Ci będą takie składniki jak:
• 80 dag mięsa mielonego,
• 2 cebule,
• 2 pomidory,
• pół czerwonej papryki,
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
• fasola czerwona w zalewie,
• olej do smażenia,
• przyprawy: 1 łyżka oregano, łyżeczka soli, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, pół płaskiej łyżeczki kminku,
• 15 dag startego sera.
Warto przeczytać: Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji
Jak zrobić farsz na naleśniki meksykańskie? Przypraw mięso wskazanymi w przepisie przyprawami, tj. oregano, ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem czy kminkiem. Na wybranej patelni, np. na patelni stalowej, smaż cebulę na średnim ogniu przez około 10 minut. Teraz czas na dodanie mięsa mielonego. Od czasu do czasu mieszaj mięso za pomocą łopatki. Gdy mielone mięso będzie gotowe, możesz dodać uprzednio obrane i pokrojone na kawałki pomidory. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, a następnie dosyp fasolę bez zalewy. Wszystkie składniki powinny zostać starannie wymieszane i podgrzewane przez minimum 5 minut. Po usmażeniu farszu, przełóż go do innego pojemnika. Poczekaj aż nadzienie przestygnie i wówczas dodaj 15 dag starego sera. Doskonale sprawdzi się tu gouda albo mozzarella.
Teraz czas na wypełnienie naleśników przyrządzonym farszem. Nakładaj po 3 łyżki nadzienia do placków, a następnie je zawijaj. Na koniec umieść zwinięte naleśniki w natłuszczonej brytfannie. Na wierzch naleśników wyłóż pomidory z puszki i posyp całość startym serem. Zapiekaj danie przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, ustawionym na grzanie góra/dół.
Polecamy: Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
Z czym podawać naleśniki po meksykańsku?
Potrawa po wyjęciu z piekarnika jest gotowa do spożycia, ale wymaga przestudzenia. Warto pamiętać, że można ją dodatkowo wzbogacić ciekawymi dodatkami. Naleśniki po meksykańsku możesz posypać natką pietruszki.
Wielu miłośników naleśników wytrawnych zastanawia się nad tym, z czym można podać naleśniki. Jeżeli przed pieczeniem nie dodajesz na wierzch naleśników pomidorów z puszki i sera, możesz sięgnąć po inne dodatki, gdy już wyjmiesz naleśniki z piekarnika. Smacznym urozmaiceniem tej potrawy mogą być różne sosy. Warto polać takie naleśniki np. sosem czosnkowym, majonezem albo ketchupem.
Naleśniki po meksykańsku to propozycja na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a zarazem smaczne i sycące.
Czytaj także: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?