Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!

2022-07-04
Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w czym tkwi tajemnica smacznego ciasta drożdżowego? Dlaczego mimo wysiłków niektórym osobom wychodzi zakalec, a innym zawsze pyszne ciasto? Czym kierować się przyrządzając ten przysmak? Poznaj przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, do którego często będziesz wracać.

Przepis na ciasto drożdżowe – na co zwrócić uwagę?

Zacznijmy od tego, że przyrządzenie ciasta drożdżowego można podzielić na cztery fazy. Pierwsza z nich dotyczy przygotowania rozczynu z drożdży. Druga to wyrabianie ciasta oraz proces jego wyrastania. Trzeci etap opiera się na formowaniu wyrobów i dbałości o ich rośnięcie.

Ukoronowaniem wszystkich tych wysiłków jest przygotowanie ciasta i jego pieczenie. Jak widzisz, aby wypiek się udał, potrzebny Ci jest dobry przepis na ciasto drożdżowe, który dokładnie opisuje każdą fazę jego przyrządzania.

Aby osiągnąć cukierniczy sukces, niezbędna jest koncentracja i dbałość o szczegóły.

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy

Przepis na dobre wilgotne ciasto drożdżowe uwzględnia zastosowanie takich składników jak:

· 0,5 kg mąki pszennej,

· 50 g drożdży świeżych,

· 100 g cukru,

· 150 g masła,

· 250 ml wody/mleka,

· 2 jajka,

· szczypta soli.

Przepis na ciasto drożdżowe tradycyjne opiera się natomiast na mniejszej ilości składników, bo wodzie, drożdżach, soli oraz mące pszennej.

Pamiętaj, że wszystkie składniki z przepisu na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego zanim zaczniesz przygotowywać wypiek, wyjmij je z wyprzedzeniem z lodówki.

Gdy zgromadzisz powyższe składniki, możesz przejść do przygotowania ciasta. Zacznij od rozczynu. Połącz świeże drożdże z ¼ szklanki ciepłego mleka bądź wody. Najlepiej, by temperatura płynu wynosiła około 24-30 st. Celsjusza. Jest to temperatura idealna do szybkiego mnożenia drożdży. Teraz czas na dodanie 3 łyżek mąki pszennej, możesz to zrobić, wykorzystując do tego przesiewacz do mąki marki Florina, który wyróżnia się ergonomicznym uchwytem. Pozwala on na komfortowe i higieniczne przesiewanie mąki bez brudzenia rąk. Przesiewanie mąki w taki sposób, z użyciem przesiewacza, napowietrza ją i dostarcza drożdżom tlen, niezbędny do ich wzrastania. Gdy zauważysz na powierzchni pęcherzyki gazu, rozczyn możesz użyć do ciasta. Jeżeli nie pojawią się takie pęcherze, musisz niestety od początku rozpocząć przygotowanie rozczynu. Gotowy rozczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Czytaj także: Najprostsze ciasto z truskawkami

Teraz możesz przejść do połączenia pozostałych składników. Przygotuj dużą miskę i tam mieszaj składniki. Naczynia o odpowiednich rozmiarach znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego.

Jajka ubij z cukrem, w rondelku stop masło. Następnie połącz rozczyn z mąką, jajkami, masłem, ciepłym mlekiem lub ciepłą wodą oraz solą. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Dbaj o to, by dostarczać jak największej ilości powietrza ciastu. Ilość powietrza ma wpływ na to, jak pulchny będzie Twój wypiek. Możesz wspierać się także urządzeniami kuchennymi do wyrabiania ciasta, które powinny pracować na najniższych obrotach. Tłuszcz dolej pod koniec wyrabiania.

Moment, gdy możesz zakończyć wyrabianie ciasta, poznasz po tym, że ciasto będzie miało pęcherzyki i będzie odstawać od dna. Gotowe ciasto zakryj ściereczką i pozwól mu wyrosnąć. Powinno ono dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, stąd konieczność użycia dużej miski.

Czytaj także: Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!

Prosty przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę i inne formy

Gdy ciasto wyrośnie, przebij je pięścią w kilku miejscach. W ten sposób pozbędziesz się gazów fermentacyjnych. Ciasto formuj na stolnicy za pomocą drewnianego wałka. Tego typu akcesoria do pieczenia znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Florina. Tu dostępne są także inne interesujące artykuły ułatwiające pieczenie.

Następnie przełóż ciasto do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem lub olejem i odstaw w ciepłe miejsce. Przykryj ciasto ściereczką, by ponownie wyrosło. Ciasto, które jest poddane formowaniu, już nie wyrasta, dlatego, aby uzyskało odpowiednią objętość, należy pozostawić je w cieple do wyrośnięcia.

Zastosowanie papieru do pieczenia z oferty Florina ułatwi wyjęcie ciasta z foremki, choć nie jest niezbędne. Tego rodzaju artykuły jednorazowe do pieczenia sprawdzą się natomiast w przypadku pieczenia biszkoptów.

Teraz możesz umieścić blachę z ciastem w piekarniku. Pamiętaj, że jeżeli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, musisz zawsze stosować te same proporcje składników, co w przepisie. Istotna jest też temperatura pieczenia. Mniejsze ciasta piecz w temperaturze 220 st. Celsjusza. Z kolei te większe w temperaturze około 180-200 st. Celsjusza.

Jak poznać, że ciasto jest już upieczone? Takie ciasto drożdżowe przede wszystkim wyróżnia się tym, że jest wyrośnięte oraz zarumienione. Co więcej, po umieszczeniu w nim wykałaczki, nie pozostawia na niej żadnych śladów.

Czytaj także: Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

(Nie taki) prosty przepis na ciasto drożdżowe – co mogło pójść nie tak?

Masz już przepis na dobre ciasto drożdżowe, ale zauważasz, że mimo to, coś nie idzie po Twojej myśli i zamiast pysznego wypieku uzyskujesz zakalec? Wśród najpopularniejszych błędów związanych z pieczeniem ciasta drożdżowego warto wymienić:

· zastosowanie nieodpowiedniej ilości składników – musisz stosować proporcje przedstawione w przepisie,

· pieczenie w zbyt nagrzanym piekarniku – zbyt wysoka temperatura nie służy wypiekowi, dlatego lepiej poczekać cierpliwie aż ciasto się upiecze niż eksperymentować z podnoszeniem temperatury,

· za wczesne wyjęcie ciasta z piekarnika – ciasto nie może być niedopieczone, możesz sprawdzić, czy się upiekło ostrożnie wbijając do ciasta patyczek – jeżeli na jego powierzchni znajdą się okruszki ciasta, wypiek nie jest jeszcze gotowy,

· zbyt gwałtowne otwarcie piekarnika po upieczeniu, co mogło wywołać szok temperaturowy dla ciasta – po upieczeniu ciasta uchyl lekko drzwiczki i poczekaj aż piekarnik się wychłodzi,

· wyjęcie gorącego ciasta z formy – zanim wyjmiesz ciasto z foremki, poczekaj do momentu wystudzenia. Mamy nadzieję, że przepis na pyszne ciasto drożdżowe przypadł Ci do gustu na tyle, że go wypróbujesz. Pamiętaj, że wypiek możesz wzbogacić owocowymi dodatkami.

Czytaj także:  Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel