Sałatka wiosenna - 9 przepisów na lekkie sałatki z warzywami
Sałatki powinny być podstawą diety każdego człowieka - zwłaszcza w okresie wiosennym. Zaleca się spożywać 5 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, a same warzywa powinny stanowić ok. 400g dziennej diety. Żeby jednak możliwe było zrealizowanie tych zaleceń żywieniowych, warto znać najróżniejsze przepisy na lekkie sałatki z warzywami. Wówczas nie popadniemy w rutynę, a każdy posiłek będzie przyjemnością. Dowiedz się, jakie warianty sałatek wiosennych możesz wprowadzić do swojej kuchni.
Sałatka wiosenna - 9 przepysznych propozycji
Dobra sałatka wiosenna powinna bazować na świeżych, sezonowych warzywach. Jednym z wyjątkowo polecanych przepisów na wiosenną sałatkę jest zielona kompozycja złożona z ogórka, szczypiorku, groszku i sałaty. Skropić ją można cytryną, a następnie dodać oliwę i odrobinę musztardy. Sałatkę warto podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Pod ręką trzeba mieć również sól i pieprz. Tak przygotowana wiosenna sałatka pozwoli dostarczyć wiele istotnych w diecie składników odżywczych takich jak luteina, witaminy A, E, C i K.
Szybka sałatka wiosenna
Szybkie sałatki wiosenne to często ratunek, kiedy w porannym pośpiechu brakuje czasu na skomponowanie dobrego śniadania. Można zjeść je w domu lub zabrać ze sobą do pracy w śniadaniówce. Szybka sałatka wiosenna może bazować w połowie na świeżych wiosennych warzywach, natomiast w drugiej połowie na produktach z puszki.
Do przygotowania tego rodzaju sałatki potrzebna będzie cebula biała, botwinka, czerwona fasola, kukurydza, a także świeże pomidory. Cebulę i pomidora należy pokroić w niewielkie kosteczki, wymieszać z pozostałymi składnikami i polać oliwą z oliwek nierafinowaną. Całość można skropić również sokiem z cytryny wyciśniętym z pomocą wyciskacza do soku. Tak przygotowana sałatka może być nie tylko pysznym dodatkiem, ale również źródłem wielu witamin i minerałów.
Sałatka wiosenna warstwowa
Sałatka wiosenna warstwowa to doskonały sposób, żeby wprawić wszystkich gości w zachwyt. Szczególnie świetnie wygląda, kiedy poszczególne warstwy występują w kontrastowych względem siebie kolorach, podana w przezroczystej misce kuchennej. Najpopularniejsza jest zdecydowanie sałatka wiosenna warstwowa z rzodkiewką. Do jej przygotowania należy zaopatrzyć się w rzodkiewkę, botwinkę, paprykę, kukurydzę, groszek oraz jajko. Paprykę, rzodkiewkę oraz jajko należy pokroić na drobne kawałeczki, a następnie układać w misce warstwami. Warto mieć przygotowany również majonez, którym posmarujemy powyższe składniki.
Sałatka wiosenna z jajkiem
Sałatka wiosenna z jajkiem to świetny pomysł nie tylko na Święta. Do jej przygotowania potrzebne będą ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, żółty ser, rzodkiewka, kukurydza i groszek z puszki. Składniki drobno siekamy na desce do krojenia, mieszamy ze sobą, a następnie wykańczamy sosem z musztardy oraz majonezu w proporcji 1:2. Wiosenna sałatka z jajkiem z pewnością zachwyci wszystkich członków rodziny.
Wiosenna sałatka z pora
Najbardziej podstawowa wiosenna sałatka z pora może składać się z jajka wymieszanego z porem oraz majonezem, przyprawiona solą ziołową. Chętni na rozmaite składniki dodatkowe mogą pokusić się o dodanie również sera żółtego, kukurydzy i ogórka kiszonego. Wówczas sos można przygotować z jogurtu greckiego, majonezu oraz musztardy. Sałatka wiosenna z pora dostarczy każdemu witaminy A, C, E, K i błonnika. Mieszankę podajemy na półmisku wraz z pieczywem. Przepis świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanocnym stole, jak i na co dzień.
Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Chociaż sałatka wiosenna z rzodkiewką w roli głównej nie jest najpopularniejszą opcją, warto wykorzystać przepis podczas najbliższej okazji lub domowego śniadania. Sałatka wiosenna z rzodkiewki może składać się również z szynki i ogórka połączonych z majonezem. Dla bardziej wymagających doskonałą opcją będzie sałatka z rzodkiewki i szczypiorku oraz wspomnianych już składników. Żeby sos był nieco lżejszy, można rozrobić majonez z jogurtem.
Sałatka wiosenna z makaronem
Sałatka wiosenna z makaronem jest odpowiednią opcją dla wszystkich, którzy chcą zabrać ze sobą jedzenie do pracy. Do ugotowanego makaronu należy dodać paprykę, cebulę, kukurydzę i ser, a całość polać sosem majonezowym wraz z solą i pieprzem. Dobrze, jeśli pieprz będzie ziarnisty, prosto z młynka. Alternatywą dla tej propozycji jest sałatka wiosenna z makaronem ryżowym – do makaronu ryżowego należy wówczas dodać paprykę czerwoną, ogórka, szynkę i ser pokrojone w kostkę oraz kukurydzę. Całość doprawia się curry, solą, pieprzem oraz polewa jogurtem naturalnym.
Sałatka wiosenna z kurczakiem
Sałatka wiosenna z kurczakiem to coś, czym powinni zainteresować się wszyscy wielbiciele kebabów. Do porwanej na kawałki sałaty lodowej należy dorzucić świeże ogórki i pomidory, a na wierzch kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym, który przygotujemy na bazie jogurtu naturalnego. Żeby sos był wyrazisty w smaku, do jogurtu wrzucamy świeżo wyciśnięty czosnek z wyciskacza do czosnku, dodajemy do tego łyżkę majonezu, sól oraz pieprz i zostawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie sos jest gotowy do spożycia. Przepis na sałatkę wiosenną z kurczakiem sprawdzi się nie tylko na wiosnę, ale również w trakcie letnich grilli na świeżym powietrzu.
Sałatka wiosenna z fetą
Sałatka wiosenna z fetą to pomysł na śniadanie, który polubi każdy fan tego sera. Do przygotowania sałatki należy przygotować fetę pokrojoną w kostkę, mieszankę sałat, ogórka, pomidora, paprykę czerwoną lub żółtą i kukurydzę. Składniki kroimy, mieszamy ze sobą i podajemy na estetycznym komplecie talerzy. Sałatka wiosenna z serem feta świetnie łączy się z sosem stworzonym z połączonych ze sobą majonezu i keczupu w równych proporcjach.
Czytaj także:
Wiosenne dekoracje - jak udekorować dom wiosną?
Wiosenne kanapki - co na nich położyć?
Jak jeść i przechowywać wiosenne warzywa?
Jak przechowywać żywność w lodówce. Triki i sposoby na przechowywanie jedzenia w twojej lodówce
Jak przechowywać żywność skutecznie
Jaki dzbanek do herbaty najlepszy