Szaszłyki na grilla – kilka propozycji, które szybko się upieką!
Okres letnio-jesienny to doskonały czas na grillowanie. Oprócz tradycyjnej karkówki czy kiełbaski, na ruszt możesz wrzucić także szaszłyki. To przekąska, która przypadnie do gustu również osobom, które nie jedzą mięsa. Poznaj kilka odsłon szaszłyków z grilla.
Proste szaszłyki na grilla
Szaszłyki na grilla to przysmak, który będzie smakować zarówno miłośnikom tradycyjnych, mięsnych dań grillowych, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakich składników użyjesz, przyrządzając taką przekąskę. Popularnością cieszą się:
• wersje mięsne, w tym szaszłyki na grilla z kurczakiem, mięsem schabowym, szaszłyki na grilla z boczkiem albo z mięsem mielonym;
• wersje bezmięsne, stanowiące smaczne warzywno-grzybowe szaszłyki.
Połączenie składników mięsnych i warzywnych pozwoli Ci na stworzenie niezwykle pysznych, oryginalnych szaszłyków na grilla. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na to, jak zrobić szaszłyki na grilla.
Szaszłyki na grilla – przepisy
Istnieje tyle pysznych wersji szaszłyków z grilla, że w zasadzie ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Zacznij od określenia, czy chcesz przyrządzić szaszłyki mięsne czy bezmięsne. Następnie dobierz do nich dodatki warzywne.
Jeżeli decydujesz się na tę pierwszą opcję, niezwykle ważne staje się to, jakiego mięsa użyjesz. Aby Twoje szaszłyki były soczyste, wybierz mięso, które nie wyschnie zbyt szybko podczas grillowania. Dobrze sprawdzi się tu mięso wieprzowe, baranina, jagnięcina czy mięso z kurczaka.
Szaszłyki, które przypadną do gustu fanom mięsa to m.in.:
• szaszłyki z karkówki na grilla,
• szaszłyki z łopatki na grilla,
• szaszłyki z indyka na grilla,
• szaszłyki z piersią kurczaka na grilla,
• szaszłyki z mięsa mielonego na grilla.
Z kolei do przyrządzenia szaszłyków z warzywami wybierz cebulę, paprykę, cukinię czy pieczarki. Jeżeli chcesz, by taka warzywna potrawa była bardziej sycąca, uzupełnij ją o ser albo tofu. Dzięki temu zyskasz smaczne danie obiadowe.
Czytaj także: Szaszłyki z piekarnika - jak je przyrządzić, by były soczyste?
Szaszłyki mięsne – jak przyrządzić?
Jeżeli masz ochotę na mięsne szaszłyki, pamiętaj, by zamarynować mięso. Możesz je umieścić bezpośrednio w marynacie lub nałożyć marynatę pędzelkiem silikonowym na mięsne kawałki. Chcesz uzyskać bardziej intensywny smak? Odłóż zamarynowane mięso na kilka godzin do lodówki.
Szaszłyki na grilla – marynata do mięsa
Chcąc przygotować marynatę do mięsa, połącz ze sobą takie składniki jak:
• pół łyżeczki słodkiej papryki,
• pół łyżeczki oregano,
• łyżka oliwy,
• szczypta kminku,
• 1/3 łyżeczki soli,
• 1/3 łyżeczki pieprzu,
• 2 łyżki soku z cytryny.
Wybrany typ mięsa umyj, oczyść i pokrój, używając do tego ostrego noża. Tego rodzaju akcesoria, które pomogą Ci w sprawnym przygotowaniu mięsa do grillowania, znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Florina. Noże wyróżniają się ergonomicznym uchwytem, który stabilnie przylega do dłoni, dzięki czemu możesz bezpiecznie i wygodnie z niego korzystać. Z kolei ostrze noży Florina jest wykonane ze stali nierdzewnej, która nie pozostawia metalicznego smaku na żywności.
Pokrojone w kostkę kawałeczki mięsa przełóż do miski z marynatą. Do marynowania mięsa sprawdzą się doskonale naczynia z kolekcji Florina, które nie wchodzą w interakcję z jedzeniem i nie zmieniają jego smaku ani aromatu. To niezwykle ważne, zwłaszcza w kontekście mięsa, wrażliwego na działanie czynników zewnętrznych.
Szaszłyki na grilla warzywne
Jeżeli nie jesz mięsa lub po prostu wolisz zjeść coś innego niż danie mięsne z grilla, do gustu przypadną Ci szaszłyki wykonane z dodatków warzywnych. Pokrój na desce do krojenia z oferty Florina, odpornej na działanie soków wypływających z warzyw, takie składniki jak:
• 1 papryka czerwona,
• 1 papryka żółta,
• 1 cebula,
• 5 pieczarek,
• 1 cukinia,
• 1 bakłażan.
Sposób przyrządzenia: Cebulę pokrój w ćwiartki, papryki w kostkę, bakłażana w plastry, pieczarki pozostaw w całości. Wszystkie warzywa zalej marynatą przygotowaną z oliwy, 1 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. Po około 20 minutach ponabijaj składniki na patyczki wedle uznania. Grilluj do czasu aż warzywa zmiękną.
Czytaj także: Jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie?
Jeżeli chcesz połączyć wersję mięsną i warzywną, możesz pokusić się o przygotowanie takiego przysmaku, jakim są szaszłyki na grilla z kurczakiem, papryką i pieczarkami oraz innymi, wybranymi dodatkami. Wówczas postaw na jeden typ marynaty, ponabijaj surowe składniki na patyczki do szaszłyków i grilluj aż zauważysz, że składniki będą miękkie i lekko przypieczone.
Możesz zaangażować inne osoby do pomocy przy nabijaniu szaszłyków. Przygotuj pojemniki plastikowe, w których umieścisz odpowiednio posegregowane dodatki, np. w jednym pojemniku – kawałki cebuli, w drugim pojemniku – kawałki papryki, w trzecim pojemniku – kawałki mięsa. Dzięki temu każda osoba może przygotować szaszłyk z tymi dodatkami, na które ma konkretnie ochotę. Umieszczenie dodatków w plastikowych pojemnikach Florina pełni jeszcze jedną funkcję – otóż, takie pojemniki wyposażone są w pokrywkę, która umożliwia ich szczelne zamknięcie. W sytuacji, gdy zostanie Ci trochę składników na szaszłyki, możesz zamknąć je w takim pojemniku i umieścić w lodówce, bez obaw o to, że będą chłonąć zapachy z jej wnętrza.
Czytaj także: Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo
Do obracania szaszłyków na grillu, wykorzystaj szczypce. Te marki Florina, mają ergonomiczny, nienagrzewający się uchwyt, przez co grillowanie jest bezpieczne. Co więcej, silikon, z którego zostały wykonane szczypce, nie pochłania zapachów, dzięki czemu możesz wykorzystać go do jednoczesnego serwowania różnych przysmaków z grilla.
Do podawania szaszłyków w estetyczny sposób wykorzystaj akcesoria kuchenne, wśród których można znaleźć np. obrotową deskę bukową. Umożliwia ona swobodne sięganie po przekąski.
Czytaj także: Przepis na udanego grilla