Jak jeść i przechowywać wiosenne warzywa?
Warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, których nie jesteśmy w stanie pozyskać w inny sposób. Na wiosnę, po sezonie jesienno-zimowym, szczególnie kuszą pierwsze wiosenne warzywa. Warto jednak wiedzieć, jak je dobierać i o nie dbać, by dostarczały jak najwięcej dobroczynnych składników odżywczych. Dowiedz się, jak jeść i przechowywać nowalijki.
Wiosenne warzywa - które i od kiedy jeść?
Przez okres jesienno-zimowy częściej spożywa się warzywa mrożone lub pochodzące z importu. Chociaż są dosyć smaczne, bardzo łatwo wyczuć różnicę pomiędzy świeżym pomidorem zebranym w sezonie prosto z pola a pomidorem przywiezionym zza granicy w środku zimy. Mianem nowalijek określamy wiosenne warzywa, które po raz pierwszy pojawiają się w asortymencie sklepów wczesną wiosną. Zaliczamy do nich między innymi sałatę, pomidory, rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek, botwinkę, młodą marchewkę, rzeżuchę czy cebulkę dymkę. Nowalijki można podzielić na te wyhodowane w warunkach szklarniowych oraz na polach uprawnych.
Dwa rodzaje nowalijek – które warto spożywać?
Na początku sezonu warto wybierać te warzywa, których część przeznaczona do spożycia rośnie nad ziemią. Wiąże się to z najmniejszym oddziaływaniem nawozów sztucznych, których często używa się do tego, by warzywa móc wprowadzić jak najszybciej do oferty sklepowej. Produkty pochodzące ze szklarni mają słabszy zapach i aromat, a także mniejszy poziom substancji odżywczych ze względu na słabszy dostęp do światła słonecznego. Pierwsze wiosenne warzywa pojawiają się w sklepach już od marca. Warzywa hodowane na polach sprzedawane są dopiero od maja. To właśnie te ostatnie są najbardziej atrakcyjne i zdrowe. Warto wiedzieć również o tym, że doskonałym pomysłem jest samodzielna hodowla nowalijek na balkonie lub w ogródku.
Zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania warzyw
Żeby dieta była możliwie jak najbardziej zbilansowana, należy wprowadzać do niej produkty każdego rodzaju, w tym warzywa. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw w ciągu dnia. Produkty powinny być różnokolorowe, co wiąże się z dostarczaniem odmiennych substancji odżywczych. Warzyw w stosunku do owoców w diecie powinno być więcej. Najlepiej, kiedy spożywane warzywa są nieprzetworzone. Jeśli można, warto unikać ich obróbki termicznej, która często powoduje utratę niektórych wartości odżywczych posiłku. Ogromną zaletą warzyw jest ich niska kaloryczność, duża zawartość dobroczynnych składników, niższy poziom cukrów prostych, możliwość spożywania praktycznie wszędzie.
Jak przechowywać wiosenne warzywa?
Krótki termin zdatności nowalijek zazwyczaj zmusza do jak najszybszego spożycia. Po przyniesieniu ich do domu należy umyć warzywa, a następnie przechowywać je w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę. Nie należy wkładać do woreczków foliowych, które mogą spowodować zaparzenie się nowalijek. Jeśli planujemy zabrać żywność ze sobą, wychodząc z domu, warto zaopatrzyć się w torebki i papier śniadaniowy, które pozwalają warzywom oddychać albo w praktyczne śniadaniówki do przechowywania.
Warzywa wiosenne - pomysły na śniadania
Warzywa wiosenne dobrej jakości powinny być głównym składnikiem śniadań, jeśli konsumentom zależy na stosowaniu zdrowej diety. Z dodatkiem warzyw-nowalijek można skomponować ogrom pysznych śniadań. Wśród przykładów wiosennych porannych posiłków można wymienić:
● twarożek z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki,
● kanapki udekorowane nowalijkami,
● tortille z hummusem lub serkiem białym i dodatkiem ogórka oraz rzodkiewki,
● pastę jajeczną ze szczypiorkiem oraz świeżymi pomidorami,
● koktajle warzywne oraz kolorowe sałatki.
Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie żywności wiosennej, można zaopatrzyć się w woreczki do mrożenia lub wygodne pojemniki na żywność, które pozwolą cieszyć się smakiem i zapachem nowalijek również podczas innych pór roku, niż te, w których są szeroko dostępne.
Warzywa nowalijki - pomysły na obiady
Wiosenne warzywa nowalijki doskonale sprawdzają się także w przepisach obiadowych. Sprawią, że każdy posiłek będzie kolorowy i o wiele bardziej atrakcyjny. Wśród pomysłów na obiad z warzywami nowalijkami można wymienić:
● tortille warzywne z dodatkiem fety lub sera żółtego,
● chłodnik z ogórków, zupę pomidorową lub marchewkową,
● makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, sosem śmietanowym i pomidorkami,
● risotto z warzywami oraz zapiekanki i lasagne.
Do przygotowywania kolorowych obiadów z warzywami nowalijkami z pewnością przydadzą się solniczka i pieprzniczka, odpowiednie akcesoria kuchenne czy komplety talerzy, które sprawią, że każdy posiłek będzie prezentował się jeszcze atrakcyjniej. Jeśli na co dzień brakuje czasu na przygotowywanie zdrowych obiadów, warto zapoznać się ze szczególnie modną ostatnio ideą mealprep, która polega na wcześniejszym przygotowywaniu żywności, pakowaniu jej w słoiki i późniejszym bardzo szybkim przygotowywaniu do spożycia.
Czytaj także:
Wiosenne dekoracje - jak udekorować dom wiosną?
Wiosenne kanapki - co na nich położyć?
Sałatka wiosenna - X przepisów na lekkie sałatki z warzywami
Jak przechowywać żywność w lodówce. Triki i sposoby na przechowywanie jedzenia w twojej lodówce
Jak przechowywać żywność skutecznie
Jaki dzbanek do herbaty najlepszy