Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?

2022-05-17
Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?

Ogórki kiszone i konserwowe, aby zachowały swoją świeżość, a przy tym właściwości odżywcze i walory smakowe, muszą zostać poddane pasteryzacji. Poznaj kilka metod ich wekowania. Przedłuż trwałość warzyw i ciesz się ich smakiem przez okrągły rok, podając je do obiadu, jako przekąskę czy dodatek na kanapkę.

Pasteryzacja ogórków

Wekowanie, inaczej pasteryzacja ogórków, to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości tych warzyw przy jednoczesnym zachowaniu ich wszystkich właściwości odżywczych. Znane są takie sposoby na wekowanie jak:

• pasteryzacja ogórków na sucho – można przeprowadzić ją w odpowiednio nagrzanym piekarniku. Istotny jest tu również rodzaj użytego słoika. Najlepiej sięgnąć po klasyczny słoik z metalową nakrętką. Sprawdzi się tu np. taki model jak: słoik Bormioli Rocco Quattro Stagioni 700 ml ze sklepu florina.pl. Naczynie zostało wykonane z wysokiej jakości szkła, przez co jest wyjątkowo odporne na uszkodzenia. Dzięki szczelnej metalowej nakrętce, przechowywane w nim artykuły spożywcze, zachowują swoją świeżość i pierwotny aromat.

Wskazówka: Jeżeli decydujesz się na taką formę pasteryzacji, zrezygnuj raczej ze słoików z gumową uszczelką. Ten element nie nadaje się do podgrzewania w piekarniku.

• pasteryzacja ogórków na mokro – możesz wykorzystać do tego zarówno wrzątek w garnku, jak i zmywarkę. Idealnie sprawdzą się tu zarówno słoiki typu twist off, jak i weki ze silikonową uszczelką. Marka Florina wychodzi naprzeciw oczekiwaniom wszystkich tych, którym zależy nie tylko na bezpiecznym przechowywaniu przetworów, ale również na ciekawym designie. Jeżeli chcesz, by słoik spełniał dwie funkcje: zapewniał szczelność, a jednocześnie charakteryzował się interesującym kształtem, słoik do ogórków z klamrą Florina Good Taste 4,1 l sprawdzi się znakomicie. Został wykonany z grubego szkła, przez co jest bardziej wytrzymały niż tradycyjne słoiki. Ma kształt beczułki i przetłoczenia na ściankach, co sprawia, że świetnie się prezentuje. Duża pojemność to z kolei oszczędność miejsca w spiżarce – w jednym słoiku pomieści się więcej ogórków. Nie trzeba już zapewniać przestrzeni kolejnemu naczyniu.

Wskazówka: Pamiętaj, by słoików typu weck nie kłaść do góry dnem po ich wyjęciu z wody. W ten sposób mogą łatwo się potłuc. Taka metoda ustawiania słoików jest zarezerwowana jedynie dla słoików z metalową nakrętką.

Czytaj także: Jak zawekować bigos? 

Pierwszym krokiem w pasteryzacji ogórków jest wybór odpowiedniego naczynia. Dobrej jakości słoiki oferuje marka Florina.pl, której produkty wykonane są z wytrzymałego szkła. Mają również nieprzepuszczalne zamknięcie.

Aby ogórki były smaczne, zadbaj o to, by poddać je szybkiej konserwacji lub kiszeniu. Zbyt długie zwlekanie np. z kiszeniem, nie jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że tuż po zerwaniu rozpoczynają się procesy gnilne ogórka. Dlatego idealnym wyborem są ogórki prosto z pola, które najlepiej przygotować do 8 godzin po zebraniu. Wówczas zachowają swoją świeżość.

Nie można również zapomnieć o odpowiednim wyparzeniu słoików. Zabiegnie to rozwojowi drobnoustrojów na szkle i w konsekwencji psuciu się przetworów. To obowiązkowy etap każdego wekowania, niezależnie od wybranej metody pasteryzacji. Jak wyparzyć słoiki? Jeżeli chodzi o słoiki z metalowymi nakrętkami możesz wyparzać je we wrzątku, w zmywarce lub w piekarniku. Z kolei naczynia szklane typu wek możesz wyparzyć tymi samymi metodami. Uważaj natomiast na gumowe uszczelki. Nie narażaj ich na zbyt wysokie temperatury – nie wkładaj ich do piekarnika! Wystarczy, że przelejesz je wrzątkiem.

Jedną z metod wyparzania jest wygotowanie słoików – wówczas wieczka i naczynia należy zagotować i trzymać we wrzątku przez 10 minut.
Następnie do gotowych słoików możesz przełożyć ogórki z odpowiednimi dodatkami oraz zalewą i poddać poniżej opisanym procesom.

Czytaj także: Wekowanie mięsa - jak to się robi?

Pasteryzacja ogórków kiszonych – bez wysiłku

Jeżeli odpowiednio przygotujesz ogórki kiszone, powinny one same się zawekować bez konieczności korzystania z piekarnika, gotowania słojów czy wsadzania ich zmywarki. Na dnie słoika umieść koper, ząbki czosnku oraz kawałki chrzanu. Upchaj ciasno ogórki jeden obok drugiego, układając je pionowo. Następnie zagotuj wodę. Na 1 litr wody użyj 2 czubatych łyżek soli. Zalej gorącą wodą wszystkie słoiki, by woda pokryła ogórki w całości. Lekko wstrząśnij naczyniem. Bardzo dokładnie zakręć i odstaw na trzy dni w miejsce o temperaturze około 20 st. Celsjusza.

Słoiki możesz owinąć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sprawdzą się tu ręczniki kuchenne marki Florina, które są wytrzymałe i znakomicie chłoną wodę, co jest istotne w pierwszych dniach pasteryzacji. Podczas procesu kiszenia solanka może lekko wypływać ze słoika. Nie należy jednak się tym martwić i po prostu zabezpieczyć przestrzeń przed nieznacznym zalaniem.

Wekowanie powinno nastąpić samoistnie po 2-3 dniach od zakręcenia, jeżeli jednak do tego nie dojdzie, możesz skorzystać z bardziej „inwazyjnych” metod i ponownej pasteryzacji ogórków.

Czytaj także: Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Ogórki – pasteryzacja w piekarniku

Przejdźmy teraz do omówienia poszczególnych metod wekowania ogórków. Pierwszą z nich jest pasteryzacja ogórków w piekarniku. To prosty i szybki sposób na przedłużenie trwałości tych przysmaków.

Pasteryzacja w piekarniku ogórków konserwowych, jak i ogórków kiszonych wygląda tak samo. Słoiki należy mocno zakręcić. Do pasteryzacji ogórków konserwowych czy też kiszonych w piekarniku nie nadają się słoiki z gumową uszczelką, bo mogą ulec zniszczeniu.

Główna zasada związana z pasteryzacją opiera się tu na umieszczeniu zimnych słoików w zimnym piekarniku. Z kolei jeżeli słoiki są ciepłe, możesz umieścić je w lekko nagrzanym piekarniku.

Zadbaj o to, by Twoje przetwory nieco wystygły. Następnie poukładaj je na blaszce. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odległości pomiędzy słoikami, tak, by nie stykały się ze sobą. Wstaw je do piekarnika.

Czytaj także: Jak pasteryzować słoiki?

Jak długo pasteryzować ogórki w piekarniku?

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować ogórki konserwowe w piekarniku? To zależy z jakiego typu piekarnika korzystasz. Inne zasady obowiązują jeżeli chodzi o wekowanie w piekarniku z termoobiegiem, a odmienne w piekarniku elektrycznym. Przedstawiamy je poniżej.

Kieruj się nimi nie tylko jeśli chodzi o wekowanie ogórków, ale też jeżeli planujesz chociażby pasteryzację sałatki z ogórków w piekarniku.

Czytaj także: Jak przebiega pasteryzacja w zmywarce?

Pasteryzacja ogórków w piekarniku z termoobiegiem

Jeżeli masz do dyspozycji piekarnik z termoobiegiem, wystarczy, że zimne słoiki umieścisz w zimnym piekarniku i ustawisz go na funkcji termoobieg. Rozgrzej go do temperatury 120 st. Celsjusza. W tak nagrzanym piekarniku Twoje słoiki powinny znajdować się przez około 20 minut. Nie wyjmuj ich natychmiast po zakończeniu programu. Uchyl tylko nieco drzwiczki i daj im wystygnąć.

Pasteryzacja ogórków w piekarniku elektrycznym

Z kolei jeżeli planujesz wekowanie swoich ogórków czy chociażby pasteryzację sałatki z ogórków w piekarniku elektrycznym, urządzenie powinno zostać nagrzane do 130 st. Celsjusza. Najpierw włóż zimne słoiki do zimnego piekarnika i dopiero wówczas włącz nagrzewanie. Proces pasteryzowania powinien trwać 30 minut od momentu nagrzania piekarnika.

Pasteryzacja ogórków – czas

Tak jak już zostało wspomniane, pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem wymaga mniejszej temperatury i krótszego czasu. Wystarczy jedynie 20 minut, by zawekować słoiki. Z kolei wekowanie w piekarniku elektrycznym jest nieznacznie dłuższe – trwa pół godziny – i wymaga nieco wyższej temperatury.

Pasteryzacja ogórków w zmywarce

Pasteryzacja ogórków korniszonych może odbywać się w zmywarce. Po prostu umieść słoiki z ogórkami w tym urządzeniu i ustaw taki program myjący, by temperatura wody przekraczała 60 st. Celsjusza, ale nie była wyższa niż 100 st. Celsjusza. Typowe zmywarki mają programy, gdzie woda nagrzewana jest do 70-75 st. Celsjusza.

Pasteryzacja ogórków konserwowych i kiszonych – czas

Jak długo pasteryzować ogórki korniszony? Jak długo pasteryzować ogórki kiszone? Wekowanie w obu przypadkach powinno trwać tyle, ile wybrany cykl myjący. Mogą to być np. 2 godziny. Pamiętaj, by w tym samym czasie nie myć żadnych naczyń ani nie dodawać żadnych detergentów.

Czytaj także: Wekowanie zup. Jak prawidłowo pasteryzować zupy?

Pasteryzacja ogórków w garnku

Pasteryzacja ogórków konserwowych lub kiszonych w wodzie to kolejny sposób na to, by cieszyć się dłuższą przydatnością tych smakołyków. Na początek wybierz odpowiedni garnek. Doskonale sprawdzą się tu naczynia ze sklepu florina.pl. Na uwagę zasługuje chociażby garnek nierdzewny Florina wysoki 20,5 cm- 10,5 l, w którym pomieszczą się nawet większe słoiki. Możesz też wybrać nieco szerszy, lecz niższy garnek na mniejsze naczynia - garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Metalico 24 cm 5,6 l.

Pasteryzacja ogórków małosolnych, jak i tych konserwowych przebiega tak samo. Na dno garnka należy położyć czystą ściereczkę. Słoiki umieść tak, by się nie stykały. Teraz czas zalać je gorącą wodą. Nie może jednak ona sięgać do nakrętek. Wodę należy doprowadzić do wrzenia.

Czytaj także: Pasteryzacja mięsa w piekarniku. To proste!

Pasteryzacja ogórków – jak długo?

Jak długo pasteryzować ogórki w garnku? Po zagotowaniu wody należy pasteryzować je przez około 20-25 minut. Po tym czasie należy ostrożnie wyjąć je z wody i dokładnie dokręcić. Sprawdzą się tu idealnie rękawice kuchenne od Florina, które nie tylko chronią przed poparzeniem, ale też przed wyślizgnięciem się słoika z rąk.

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel