Jak zrobić naleśniki bez miksera?
Naleśniki to przysmak znany od pokoleń. Nasze prababcie nie miały jednak tylu udogodnień, co my współcześnie. Zazwyczaj więc ciasto było przez nie ręcznie przyrządzane. To jednak wcale nie sprawiało, że naleśniki były mniej smaczne niż te wykonane z użyciem technologii. Jak można obejść się bez miksera robiąc naleśniki?
Naleśniki bez miksera
Awaria prądu w domu, a może mikser odmawia posłuszeństwa? Nie ma powodów do niepokoju, ponieważ za pomocą rózgi i trzepaczki wygodnie wymieszasz ciasto na naleśniki.
Innym, nieco bardziej oryginalnym sposobem na to, jak wymieszać ciasto na naleśniki bez miksera, jest roztrzepanie jajka w osobnym pojemniku, a pozostałych składników (mąki, mleka, oleju oraz wody) w plastikowej butelce. Następnie zawartość butelki należy wlać do miseczki. Teraz można dodać wcześniej przygotowane jajko i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie gotowe, trzeba nałożyć odpowiednio wymierzoną porcję na patelnię i smażyć jak zwyczajne naleśniki.
Sprawdź też: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
Jak zrobić naleśniki bez miksera?
Oczywiście, chcąc przyrządzić ciasto na naleśniki bez miksera musisz wiedzieć, ile konkretnie składników zastosować. Proste naleśniki bez miksera przygotujesz z zastosowaniem takich produktów jak:
● 2 jajka,
● 0,5 l mleka,
● 2 szklanki mąki,
● 1 łyżka oleju,
● 175 ml wody gazowanej,
● odrobina cukru lub szczypta soli do smaku.
Jeżeli zależy Ci na tym, by naleśniki były mniej kaloryczne i nie chcesz używać oleju do smażenia, postaw na patelnie nieprzywierające Florina Bono, polecane przez ambasadora marki, Mateusza Gesslera. Dzięki temu rozwiązaniu z powodzeniem możesz przyrządzić naleśniki bez obecności tłuszczu do smażenia. Łyżka oleju dodana do ciasta znacząco nie wpłynie na kaloryczność Twojego dania.
Kilka sposobów obniżających zawartość kalorii w daniu to: zastosowanie innej mąki niż pszenna, np. mąki jaglanej, rezygnacja z kalorycznych dodatków (bita śmietana, ser) na rzecz tych zdrowszych (owoce, warzywa).
Do odwracania naleśników używaj specjalnej łopatki, która niezależnie od wybranego typu patelni, np. patelni aluminiowej czy patelni stalowej, nie porysuje jej powierzchni.
Polecamy: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Przepis na naleśniki bez miksera
Teraz możesz przystąpić do przyrządzenia ciasta na naleśniki, wykorzystując poniższy przepis bez miksera. Jak zrobić naleśniki bez miksera? Najpierw dokładnie wymieszaj jajka z solą lub cukrem. Dodatek dobierz w zależności od tego, czy chcesz przygotować naleśniki wytrawne czy na słodko. Jajko możesz roztrzepać za pomocą trzepaczki lub zwykłego widelca.
Czytaj także: Naleśniki na słono - 6 przepisów
Stopniowo dodawaj do jajka kolejne składniki i dokładnie je mieszaj. Możesz również skorzystać ze sposobu z butelką wskazanego na początku artykułu. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję. Zbyt rzadkie sprawi, że naleśniki mogą się rwać. Natomiast zbyt gęste spowoduje, że naleśnik będzie za gruby.
Sprawdź: Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
Wiesz już, jak zrobić ciasto na naleśniki bez miksera, teraz czas na smażenie ciasta na patelni. Jeżeli nie chcesz smażyć naleśnika na oleju, wybierz nieprzywierającą patelnię. W takich sytuacjach sprawdzą się dobre patelnie teflonowe. Ich powłoka pozwala na łatwe przyrządzanie jedzenia bez dodatku tłuszczu lub z jego bardzo małą ilością. Na takiej patelni przygotujesz nie tylko zdrowsze naleśniki, ale również mięso i inne potrawy.
Rozgrzej patelnię i następnie, np. za pomocą chochli, nalej na środek patelni odrobinę ciasta. Poruszaj patelnią tak, by ciasto równomiernie rozłożyło się na całej powierzchni naczynia. Cierpliwie czekaj aż naleśnik usmaży się z jednej strony.
Czytaj także: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
Zanim go odwrócisz, skontroluj, czy ciasto na pewno jest już usmażone. Aby to sprawdzić, wystarczy lekko unieść krawędź placka. Jeżeli zauważysz, że jest surowe, daj mu jeszcze czas. Zadbaj o to, by nie smażyć naleśnika na dużym ogniu, ponieważ łatwo wtedy o jego przypalenie. Podczas smażenia nie wykonuj zbyt intensywnych ruchów patelnią i nie przewracaj placka za często, ponieważ naleśnik może łatwo się porwać.
Proste naleśniki bez miksera gotowe. Teraz możesz wzbogacić je o różnorodne składniki. Jeżeli masz ochotę na naleśniki wytrawne, do ich wnętrza możesz włożyć farsz z pieczarek czy smażone warzywa. Z kolei dodatkami do naleśników na słodko mogą być: bita śmietana, dżem, czekolada, twarożek czy owoce.