Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

2022-03-20
Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Naleśniki to danie, do którego przygotowania wcale nie będzie Ci potrzebne mleko. Ten składnik można zastąpić m.in. wodą lub jogurtem albo śmietaną. Jak przyrządzić tę potrawę, kiedy nie masz pod ręką mleka lub po prostu nie chcesz go dodawać do naleśników? Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym przyrządzisz naleśniki bez mleka.



 

Naleśniki bez mleka

Niektórzy twierdzą, że naleśnik bez mleka to nie jest prawdziwy naleśnik. W rzeczywistości można bez trudu zrobić naleśniki, nie używając tego składnika. To dobra informacja dla wszystkich, którzy z wyboru lub z konieczności wykluczyli mleko ze swojej diety.

Ciesz się smakiem naleśników nawet wtedy, gdy nie możesz spożywać mleka lub – ze względu na przyjęcie określonego sposobu odżywiania – zrezygnowałeś z jego obecności w Twoim codziennym menu. Naleśniki bez mleka to również smaczna odmiana dla osób, które szukają nowych inspiracji kulinarnych.

Przepis na naleśniki bez mleka zakłada zastąpienie go wodą, mlekiem roślinnym lub innymi składnikami. Jak zrobić naleśniki bez mleka? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

Przeczytaj także: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko! 

Naleśniki bez mleka – przepis

Najprostszy przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka opiera się na takich składnikach jak:

• 2 jajka,

• 1 szklanka wody,

• 1 szklanka mąki pszennej,

• 30 ml oleju,

• szczypta soli.

W misce należy umieścić wszystkie składniki, a następnie dokładnie je wymieszać, używając do tego rózgi i trzepaczki lub miksera. Gdy ciasto na naleśniki będzie gotowe, wystarczy – podobnie jak w przypadku klasycznej wersji tej potrawy – wlać je na powierzchnię nagrzanej patelni. Gdy ciasto usmaży się z jednej strony, odwróć go na drugą stronę, używając w tym celu łopatki.

Jeżeli chcesz, by danie było mniej kaloryczne, możesz zrezygnować z pokrywania patelni tłuszczem. Możesz to jednak zrobić tylko wtedy, gdy producent patelni daje Ci możliwość smażenia bez tłuszczu.

W takiej sytuacji sprawdzą się patelnie nieprzywierające, polecane przez ambasadora marki Mateusza Gesslera. Ciasto swobodnie usmażysz na patelni bez obaw o jego przypalenie.

Przeczytaj także: Naleśniki na słono - 6 przepisów 

Wiesz już, czy można zrobić naleśniki bez mleka, ale czy masz świadomość, że mleko możesz zastąpić innym nabiałem? Dobrze smakują chociażby:

• naleśniki bez mleka z jogurtem – aby przyrządzić ciasto dla czterech osób, należy połączyć ze sobą 400 ml wody z 300 g jogurtu naturalnego. W osobnym pojemniku trzeba ubić 2 jajka. Następnie do jajek stopniowo można dodawać mąkę, mieszankę jogurtu z wodą oraz 6 łyżek oleju. Przygotowaną mieszankę nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie smaż jak klasyczne naleśniki na wybranej patelni. Sprawdzą się tu np. patelnie stalowe.

• naleśniki na maślance bez mleka – równie smaczne, co klasyczne, a w dodatku bardziej puszyste są naleśniki robione na maślance. Wystarczy, że roztrzepiesz dokładnie ze sobą 3 jajka, 250 ml maślanki, 350 ml wody oraz 5 łyżek oleju. Zamiast trzepaczki, możesz zastosować tu mikser. Następnie przygotuj tzw. suche składniki, tj. 250 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli, a następnie wymieszaj je ze sobą. Teraz możesz stopniowo dosypywać suche składniki do mokrych, nieustannie mieszając ciasto. W ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Odstaw ciasto na około pół godziny, by mogło odpocząć. Usmaż naleśniki na patelni.

• naleśniki na śmietanie 18% bez mleka – niektórzy twierdzą, że tego typu naleśniki są tak smaczne, że nie trzeba stosować do nich żadnych dodatków, np. dżemu. Do ich wykonania potrzebne będą: 150 g śmietany 18%, 1 szklanka wody, 150 g mąki pszennej, 3 średniej wielkości jajka, 3 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki cukru. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników powstanie lejące się ciasto, pozbawione grudek. Powinno go starczyć na około 10 naleśników, usmażonych na patelni teflonowej o średnicy około 20 cm z kolekcji Florina. Tego typu patelnie są szczególnie polecane osobom na diecie i wszystkim tym, którzy chcą smażyć bez dodatku tłuszczu. Patelnia teflonowa pozwala na wygodne przyrządzanie jedzenia bez konieczności dolewania oliwy czy też oleju. Dzięki temu potrawy mają bogatszy aromat, a przede wszystkim mniejszą zawartość tłuszczu.

Zobacz także: Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!  

Naleśniki bez nabiału

Chcąc przyrządzić naleśniki bez konieczności wykorzystywania nabiału? Postaw na naleśniki na piwie bez mleka. Do ich wykonania będziesz potrzebować około 330 ml piwa jasnego, 2 jajek, 6-7 łyżek mąki, 1 łyżki oliwy, odrobinę wybranych ziół do smaku, np. bazylii, oregano, tymianku. Najpierw należy dokładnie roztrzepać jajka. Następnie można dolać piwo i stopniowo dodawać mąkę, olej oraz zioła. Uzyskane ciasto powinno wyróżniać się gęstą konsystencją. Naleśniki usmaż na dowolnej patelni, np. na patelni aluminiowej, a na koniec podaj z ulubionymi dodatkami.

Pamiętaj, by piwo i inne składniki miały temperaturę pokojową. Dlatego nie mieszaj ich ze sobą tuż po wyjęciu z lodówki.

Jeżeli nie jesteś gotowy na takie kulinarne rewolucje, możesz postawić na tradycyjne naleśniki z wodą bez mleka. Prosty przepis na naleśniki bez mleka znajdziesz we wcześniejszej części artykułu.

Innym sposobem na to, jak zrobić ciasto na naleśniki bez mleka klasycznego jest wykonanie naleśników z mleka bez laktozy. Wówczas warto sięgnąć po podstawową recepturę na naleśniki i zamiast zwykłego mleka zastosować np. mleko roślinne.

Sprawdź więcej: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis

Użycie mleka kokosowego albo mleka sojowego to dobra propozycja dla wegan i wszystkich, którzy muszą zrezygnować ze spożywania laktozy. Nie jesz pokarmów pochodzenia zwierzęcego i zastanawiasz się nie tylko nad tym, jak się robi naleśniki bez mleka, ale także bez jajek? Ten drugi składnik możesz zastąpić np. startym bananem albo siemieniem lnianym.

Twoje naleśniki są już gotowe? Nie zapomnij o smacznych dodatkach. Sprawdzą się tu zarówno farsze warzywne, jak i nadzienia owocowe. Naleśniki z dżemem i owocami z pewnością przypadną do gustu miłośnikom słodkich przekąsek. Natomiast naleśniki z pieczarkami to propozycja dla fanów bardziej wytrawnych smaków.

Dobry przepis na naleśniki bez mleka to już połowa sukcesu. Jednak nie zapomnij o tym, że równie istotna jest dobra patelnia. Najlepiej postawić na patelnie z niskimi brzegami, wówczas będzie Ci łatwiej usmażyć placek naleśnikowy.


Czytaj także: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel