Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?

2022-06-07
Jakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?

 

W sezonie letnim czarny bez ma spore wzięcie u amatorów wszelkich zapraw. Soki, syropy i oczywiście dżemy można robić od maja do końca lipca. Dlatego jeśli masz zamiar w tym roku przygotować dla siebie i rodziny słoiki wypełnione dobrem płynącym z czarnego bzu, nie ma na co czekać. Koniecznie sprawdź, jak zrobić dżem z czarnego bzu i dlaczego warto zajadać go przez cały rok.


Dżem z czarnego bzu – właściwości

Kiedyś czarny bez uznawany był za roślinę magiczną. Czy można dziwić się naszym przodkom? Z pewnością nie – dzisiaj również doceniamy właściwości czarnego bzu. Teraz jednak potwierdzone zostały przez wiele badań. No dobrze, ale co takiego kryją w sobie owoce czarnego bzu? Przede wszystkim to bogactwo flawonoidów, między innymi kwasów fenolowych, kwercetyny i rutozydu. Tę ostatnią nazwę z pewnością kojarzysz – to rutyna, która znajduje się w wielu suplementach wspierających odporność i chroniących przed infekcjami. Flawonoidy są jednak odpowiedzialne nie tylko za odporność, ale także za niwelowanie wolnych rodników, czyli oksydantów. To cząsteczki, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, w tym za rozwój miażdżycy i nowotworów. Dlatego właśnie dżem z owoców czarnego bzu może być naprawdę dużym wsparciem dla zdrowia organizmu. Co jeszcze w nim znajdziemy? Sterole, sole mineralne, garbniki, kwas foliowy, jabłkowy i chlorogenowy, a także witaminy z grupy B, witaminę C i A. Dzięki tym wszystkim substancjom czarny bez charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwgorączkowymi, a także przeciwbólowymi i moczopędnymi. Widzisz zatem, że dżem z czarnego bzu to nie tylko dobry dodatek do kanapek, ale i wartościowy element diety.

Czytaj także:

● Syrop z czarnego bzu. Jak go zrobić i dlaczego warto?

● Nalewka z czarnego bzu? Oto nasz przepis! 

● Jak zrobić dżem z truskawek? 

Dżem z czarnego bzu – przepis

Jak zrobić dżem z czarnego bzu? Nie jest to trudne zadanie – owoce czarnego bzu zawierają sporo pektyn, które sprawiają, że dżem ma gęstą, galaretowatą konsystencję. Nie musisz dodawać do nich cukru żelującego czy naturalnej pektyny. A jakie akcesoria kuchenne będą przydatne podczas przygotowywania tego specjału?

● Garnek – to akcesorium, bez którego żadna zaprawa nie powstanie. Garnek powinien być sprawdzony, najlepiej z grubym dnem, by uniknąć przypaleń. Jeśli często przygotowujesz dżemy i konfitury, z pewnością masz już swoje ulubione naczynie. Jeśli nie, czas najwyższy je wybrać.

●  Łyżka – najlepiej drewniana, oczywiście do regularnego mieszania dżemu.

● Miarki kuchenne – do odmierzania wszystkich składników. Pamiętaj, że w kuchni dokładność zawsze popłaca.

● Słoiki – do zamknięcia pysznych, gotowych już przetworów. Nie muszą to być weki – wystarczą zwykłe zakręcane słoiczki.  

No dobrze, masz już niezbędne akcesoria do przygotowania idealnego dżemu z czarnego bzu. Teraz czas zabrać się do pracy.

Czytaj także:

● Dżem z rabarbaru - przepis na najlepszy dżem w sezonie!

● Czas na przetwory

● Słoiki - czyli w czym przechowywać przetwory?

Przepis na dżem z czarnego bzu

Jak zrobić dżem z czarnego bzu? Prosto. Potrzebujesz tylko dwóch składników – owoców czarnego bzu i cukru. Możesz dodać do niego również sok z cytryny, jednak nie jest on konieczny. Sok ma sprawić, że owoce będą miały piękny, głęboki kolor. Zobaczysz jednak, że nawet bez niego dżem będzie atrakcyjnie wyglądać. Z kilograma owoców zrobisz około 800 mililitrów dżemu, czyli dwa większe słoiczki. Do tego potrzebujesz jeszcze 300 gramów cukru.

Owoce zbierz i oczyść z szypułek. Opłucz je na sitku i przełóż do garnka. Rozdrobnij za pomocą blendera ręcznego, by powstał z nich gęsty mus. Możesz skorzystać też z tłuczka do ziemniaków, jeśli nie masz blendera. Dodaj cukier i garnek postaw na płycie. Podgrzewaj całość na małym ogniu, by uniknąć przypalenia. Mieszaj od czasu do czasu. Po około pół godziny zauważysz, że dżem jest już gotowy. Owoce zgęstniały, a sok wyparował. Teraz wystarczy, że przełożysz dżem do słoiczków. Koniecznie poddaj je procesowi pasteryzacji, by mieć pewność, że wytrzymają przez całą zimę. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem dżemu z czarnego bzu niezależnie od pory roku.  

Dżem z czarnego bzu bez cukru

Jeśli chcesz przygotować dżem z czarnego bzu dla dzieci, a starasz się podawać im wyłącznie przetwory bez cukru, nic nie stoi Ci na przeszkodzie. Pamiętaj jednak, że owoce czarnego bzu mają bardzo charakterystyczny smak. Nie są słodkie, a raczej dość cierpkie. Dlatego niekoniecznie będą smakować dzieciom bez dodatku czegoś słodkiego. Dżem bez cukru zrobisz podobnie, jak w powyższy przepisie. Skorzystaj jednak z odrobiny wody – około 100 mililitrów – oraz łyżeczki soli. Dzięki soli owoce oddadzą więcej soku. Smaż całość do czasu, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec, gdy dżem już trochę ostygnie, możesz dodać do niego łyżkę miodu. Dzieciaki z pewnością będą chętnie go zajadać.  

Dżem z czarnego bzu i jabłek

Jeśli jednak chcesz dosłodzić dżem z owoców czarnego bzu, przepis na zaprawy z dodatkiem jabłka może okazać się pomocny. Wystarczy, że do kilograma owoców czarnego bzu dodasz dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wybierz gatunek jabłek, który charakteryzuje się słodkim smakiem, jak na przykład Ligol, Golden Delicious czy Gala. Jak zrobić dżem z owoców czarnego bzu z dodatkiem jabłek? Wystarczy dodać je do garnka do owoców czarnego bzu, a następnie zblendować całość za pomocą blendera ręcznego. Możesz dodać także odrobinę wody. Dżem smaż tak długo, aż będzie gęsty, a sok wyparuje.  

Dżem z kwiatów czarnego bzu

Czy można zrobić dżem z kwiatów czarnego bzu? Oczywiście! Tutaj jednak musisz zastosować cukier żelujący bądź pektynę. Sam kwiatostan nie jest bowiem w stanie sprawić, że dżem zgęstnieje. Powstanie z niego galaretka, którą możesz nałożyć na kanapki czy też naleśniki. Wybierz około 25 sztuk kwiatostanów czarnego bzu. Rozłóż go na papierze, by uciekły z niego robaczki. Odetnij kwiaty od łodyżek, włóż je do garnka i zalej sokiem z dwóch cytryn. Dodaj litr wody, wymieszaj i odstaw na noc pod przykryciem. Rano zlej sam płyn, a kwiaty wyciśnij, by wydobyć z nich jak najwięcej soku. Płyn zagotuj w garnku razem z cukrem żelującym (zgodnie z opisem producenta). Mieszaj ciągle przez około trzy minuty. Po tym czasie galaretka będzie gotowa.

Z czarnego bzu można wyczarować naprawdę wiele pyszności. Koniecznie sprawdź, jak Tobie i Twoim bliskim zasmakuje dżem z tej rośliny.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel