Naleśniki budyniowe - poznaj przepis, który zostanie z Tobą na dłużej!
Naleśniki na śniadanie, obiad i kolację? Chętnie – zwłaszcza że można przygotować je w tak wielu różnych wersjach. Na słodko i słono, smażone, zapiekane, a nawet pieczone. Z przyprawami i…z budyniem. Tak, budyniowe naleśniki są przepyszne, lekko pachnące wanilią i bardzo sprężyste. Można usmażyć bardzo cienkie placuszki czy też grube i pulchne, prawie jak racuchy. Jak zrobić to pyszne danie? Podpowiadamy.
Naleśniki budyniowe – składniki na ciasto
Naleśnik z budyniu – to może wydawać się dziwne. A jednak takie danie naprawdę ma „ręce i nogi”. Ze względu na zawartość proszku budyniowego, ciasto jest bardziej zwarte, sprężyste. Jeśli masz problem z tym, że podczas przewracania zwykłych naleśników rozrywają się one pod naciskiem szpatułki, z tymi naleśnikami zauważysz sporą różnicę. Pomimo tego, że same placuszki są bardzo delikatne, a nawet lekko gumowe, ich struktura jest bardzo zwarta. Same naleśniki wręcz rozpływają się w ustach. Naleśnik z budyniem ma zapach wanilii lub śmietanki – w zależności do tego, jakiego budyniu użyjesz. I jest po prostu pyszny! Co powinno znaleźć się w cieście na naleśniki budyniowe?
Przepis jest banalnie prosty. Budyniowe naleśniki zrobisz z kilku składników – tych samych, których używasz do zwykłych placuszków. Różnica polega na dodaniu mniejszej ilości mąki i oczywiście także budyniu z paczki. Co zatem musi znaleźć się w cieście?
- dwa jajka,
- szklanka wody (250 mililitrów),
- szklanka mleka,
- szklanka mąki,
- dwa opakowania budyniu.
Jaki budyń do naleśników będzie najlepszy? Taki, jaki lubisz – może być nawet czekoladowy!
Czytaj także:
- Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
- Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
- Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Przepis na naleśniki budyniowe
Zacznij od wsypania do miski mąki i budyniu. Mleko i wodę połącz w oddzielnym pojemniku i dodaj do nich jajka. Zmiksuj całość bądź skorzystaj z rózgi lub trzepaczki. Przelej zawartość tej miski do mąki połączonej z budyniem i dokładnie połącz wszystkie składniki. Użyj miksera lub blendera. Kolejną różnicą pomiędzy robieniem naleśników z budyniem, a tych zwykłych, jest czas. Ciasto na puszyste naleśniki budyniowe potrzebują około pół godziny odpoczynku, by gluten zawarty w mące zaczął pracować. Masa będzie gęsta, jednak nie przejmuj się tym – naleśniki wyjdą doskonale. Po tym czasie dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą łopatki i zacznij smażenie.
Czytaj także:
- Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
- Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
- Przepis na naleśniki z kaszy manny, które uwielbiają dzieci
- Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
Fit naleśniki budyniowe – na czym je smażyć?
Aby naleśniki budyniowe fit udały się tak, by każdy – niezależnie od diety – miał ochotę ich spróbować, potrzebujesz odpowiednich akcesoriów do smażenia. Jakie patelnie nadają się do smażenia naleśników?
Patelnie teflonowe – ze względu na warstwę teflonu, ciasto nie przywiera nawet przy wysokiej temperaturze.
Patelnie aluminiowe, na przykład z powłoką granitową – doskonałe do smażenia naleśników. Wystarczy odrobina oleju, by móc zrobić doskonałe placki.
Patelnie do naleśników – ze względu na swój kształt oraz zastosowane powłoki nieprzywierającej to najlepsze akcesoria kuchenne do smażenia naleśników.
Wszystkie patelnie nieprzywierające świetnie sprawdzą się podczas smażenia. Dzięki temu zrobisz budyniowe naleśniki fit – na minimalnej ilości oleju.
Naleśniki z budyniu i jajek to nie wszystko. Dowolnie zmieniaj przepis!
Naleśniki budyniowe bez jajek także będą pyszne. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, spokojnie możesz modyfikować ten przepis. Jajka nie są w nim konieczne. Bez nich ciasto także się zetnie i będzie naprawdę delikatne. Mleko możesz z kolei zastąpić mlekiem roślinnym – sojowym czy kokosowym. Naleśniki budyniowe bez mąki nie wyjdą już tak dobrze. Potrzebujesz jej choćby trochę. Jeśli nie jesz glutenu, zastąp zwykłą mąkę pszenną mąką ryżową lub kokosową. Naleśniki budyniowe bezglutenowe są tak samo smaczne, jak te ze zwykłej mąki. Przepis zakłada także użycie budyniu. Tu również masz całkowitą dowolność. Naleśniki budyniowe czekoladowe są pyszne – zwłaszcza z bitą śmietaną.
Jeśli pierwszy raz słyszysz o naleśnikach budyniowych, koniecznie przygotuj je dla siebie i najbliższych. Przygotuj jeszcze tylko wyśmienite dodatki – ulubiony dżem, owoce lub czekoladę – i zabierz się za smażenie!