Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naleśniki z jabłkami – klasyka gatunku w trzech odsłonach!

2022-03-25
Naleśniki z jabłkami – klasyka gatunku w trzech odsłonach!

Naleśniki z jabłkami

Wyborne ciasto naleśnikowe, a pod spodem jabłka – tak w uproszczeniu wyglądają naleśniki z jabłkami. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie.

Niektórzy preferują naleśniki z zapieczonym w cieście jabłkiem. Inni natomiast stawiają na klasyczne jabłkowe nadzienie z dodatkiem cynamonu, czyli po prostu na naleśniki z jabłkami i cynamonem. Z kolei ci, którzy uwielbiają urozmaicenia kulinarne, pozwolą sobie na naleśniki z dodatkiem sera albo naleśniki zawijane niczym krokiety i obtoczone w cukrze.

Nie można również zapomnieć o tych, którzy kochają dodatki w formie bitej śmietany, a nawet lodów. Wówczas naleśnik z jabłkami zamienia się trochę w szarlotkę.

Wersji naleśników jest tyle, ile osób, które je jedzą. My postanowiliśmy zebrać kilka – naszym zdaniem – najbardziej wartych uwagi.

Czytaj także: Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji

Naleśniki z jabłkami – przepis

Do przyrządzenia naleśników z jabłkami będziesz potrzebować przede wszystkim składników na klasyczne naleśniki. Sprawdzą się więc tu takie produkty jak: mąka, mleko, jajka, olej, woda czy odrobina soli albo cukru. Nie zapomnij oczywiście o jabłkach. Wybierz ten gatunek, który najbardziej Ci smakuje, choć bezpiecznym rozwiązaniem będą słodkie odmiany jabłek.

W procesie przyrządzania naleśników istotną rolę odgrywa również wybór patelni. W 100 g naleśnika z jabłkami znajduje się około 161 kcal. Możesz jednak obniżyć kalorie, robiąc naleśniki z jabłkami na patelni nieprzywierającej. Ciasto może być bezpieczne smażone bez konieczności posmarowania powierzchni tłuszczem. Dzięki czemu możesz stworzyć naleśniki z jabłkami fit.

Sprawdź koniecznie: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis

Naleśniki z jabłkami zapiekane

Masz ochotę na naleśniki z zapieczonym jabłkiem wewnątrz? Ich przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Przygotuj:

• 2 jajka,

• 2 szklanki mleka (około 500 ml mleka),

• 250 g mąki pszennej,

• 2 łyżeczki cukru,

• 3 jabłka,

• cynamon,

• 10 dag masła.

Sposób wykonania: Najpierw zajmij się jabłkami. Umyj je dokładnie, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki. Teraz przygotuj ciasto naleśnikowe. Tradycyjne składniki na naleśniki wymieszaj mikserem lub użyj w tym celu rózgi i trzepaczki. Na patelni roztop wskazaną w przepisie ilość masła. Rozlej na patelni ciasto w nieco większej niż zwykle ilości. Poukładaj na nim kawałki jabłka. Jeżeli chcesz zjeść naleśniki z jabłkami i bananami, bez obaw możesz też dodać do ciasta pokrojonego banana.

Czytaj także: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!

Smaż z jednej strony do czasu zarumienia się naleśnika, następnie posmaruj surową, dotychczas nieupieczoną stronę masłem i posyp cynamonem, następnie odwróć ostrożnie naleśnik na drugą stronę. Możesz wspomagać się płaskim talerzem. Gdy naleśniki z jabłkami w cieście będą gotowe, podawaj je z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują np. naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną.

Jeżeli stawiasz na zdrowsze odżywianie, wybierz patelnię teflonową. Dzięki jej nieprzywierającej powłoce, przyrządzisz na niej dania bez konieczności dodawania tłuszczu. Zależy Ci na komforcie podczas smażenia? Postaw na patelnie z kolekcji ambasadora marki Mateusza Gesslera.

Dowiedz się, jak przyrządzić: Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis

Naleśniki z jabłkami i budyniem

Dobrym pomysłem na szybki i słodki obiad są naleśniki budyniowo-jabłkowe. Do ich przyrządzenia niezbędne będą:

• 2 jabłka,

• 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru,

• 400 ml mleka,

• 4 łyżki mąki pszennej,

• 2 łyżki oleju,

• 2 łyżki cukru,

• szczypta soli.

Jak przyrządzić ten przysmak? Najpierw dokładnie zmiksuj jajka z cukrem i dodatkiem soli. Następnie dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mleko, mąkę, olej oraz 2 budynie waniliowe. Miksuj na wolnych obrotach do czasu, gdy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i powstanie jednolita masa. Teraz czas przygotować jabłka. Jako że będą to naleśniki z jabłkami tartymi, po dokładnym umyciu, obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta i starannie wymieszaj. Teraz możesz usmażyć naleśniki na patelni. Wykorzystaj do obróbki termicznej, np. patelnie aluminiowe z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu rozwiązaniu ciasto się nie przypali, a naleśniki z jabłkami na ciepło wyjdą wyśmienite.

Dowiedz się więcej: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?

Naleśniki z jabłkami i serem

Równie popularnym przysmakiem są naleśniki z jabłkami smażonymi z dodatkiem sera, najlepiej półtłustego twarogu. Te składniki będą stanowić nadzienie naleśnika. Do przyrządzenia serowej masy wykorzystaj: 0,5 kg twarogu, 2 żółtka, 3 łyżki jogurtu gęstego, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, cynamon, 6 jabłek słodkich. Zmiksuj żółtka, twaróg i jogurt ze sobą. Następnie zetrzyj jabłka na tarce, posyp cynamonem i podgrzewaj na bardzo małym ogniu w garnku lub na patelni, np. patelni stalowej, która nie wchodzi w reakcje z kwasami, także tymi z owoców. Trzymaj jabłka na ogniu do momentu wyparowania większości soku. Mieszaj od czasu do czasu, używając do tego łopatki.

Gdy poszczególne komponenty nadzienia będą gotowe, możesz najpierw posmarować naleśnik serem, a następnie nałożyć warstwę jabłkową. Zawiń naleśnik według własnego uznania.

Naleśniki z jabłkiem w środku świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.

Polecamy: Naleśniki na słono - 6 przepisów

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel